Powered By Blogger

2009. május 13., szerda

Ez nem igazságos!-reggeli áhitat,május 7.

Ez nem igazságos!

Ezékiel 18, 25
Ti azt mondjátok: Nem következetes az Úr. Figyeljetek ide, Izráel háza! Én nem vagyok következetes? Inkább ti nem vagytok következetesek!
Ha az igaz eltér az igazságtól, álnokul él, és meghal: azért hal meg, mert álnokul élt.
Ha pedig a bűnös megtér, és nem követi el többé bűnét, hanem törvény és igazság szerint él, akkor megmenti az életét.
Ha belátásra jut, és megtér, és nem követi el vétkeit, élni fog, nem hal meg.
18,29
De Izráel háza azt mondja: Nem következetes az Úr. Én nem vagyok következetes, Izráel háza? Inkább ti nem vagytok következetesek!

Kezdő ének:
Az Atya, a Fiú és a Szentlélek + nevében. Ámen.

Zsoltár: 77. zsoltár
77,2
Hangosan kiáltok Istenhez, Istenhez kiáltok, hogy figyeljen rám.
Nyomorúságom idején az Úrhoz folyamodom, kezem éjjel is kitárom feléje lankadatlanul, de lelkem nem tud megvigasztalódni.
Istenre gondolok, és csak sóhajtozom, róla elmélkedem, és elcsügged a lelkem. (Szela.)
Szemeimet nyitva tartod, szótlanul hánykolódom.
Gondolkozom a régi napokon, a hajdani esztendőkön.
Eszembe jutnak énekeim éjjelente, szívemben elmélkedem, és ezt kutatja lelkem:
Vajon végleg eltaszít az Úr, és nem tart tovább jóakarata?
Végképp elfogyott szeretete, érvénytelen lett ígérete nemzedékről nemzedékre?
Elfelejtette kegyelmét az Isten, vagy elnyomta irgalmát a harag? (Szela.)
Az az én bajom, gondoltam, hogy megváltozott a Felséges jóindulata.
Emlékezem az ÚR tetteire, visszagondolok hajdani csodáira.
Végiggondolom minden tettedet, elmélkedem dolgaidon.
77, 14 Szent a te utad, Istenem! Van-e oly nagy Isten, mint a mi Istenünk?

(Eszembe jutnak énekeim éjjelente, szívemben elmélkedem, és ezt kutatja lelkem:
Vajon végleg eltaszít az Úr, és nem tart tovább jóakarata?
Végképp elfogyott szeretete, érvénytelen lett ígérete nemzedékről nemzedékre?
Elfelejtette kegyelmét az Isten, vagy elnyomta irgalmát a harag? (Szela.))

Dicsőség legyen az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek +, miképpen volt kezdetben, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámen.


Csendesedjünk el, imádkozzunk:
Urunk, úgy, ahogy a te mindig nyitott vagy arra, amit mi szólunk, érzünk, gondolunk, arra kérünk, hogy most küldd el Szentlelkedet, hogy a mi is ennyire nyitottak legyünk feléd. Csendesítsd le szívünket, gondolatainkat, érzéseinket, hogy megpihenjünk jelenlétedben és lecsendesedve meghalljuk a te hangodat és azt megértve közelebb kerüljünk hozzád. Ámen.

Hallgassuk meg testvéreim Istennek igéjét, amint azt megírva találjuk Ezékiel próféta könyvében, a 18. fejezetben a 25-29. versig a következőképpen: (lsd fent)

Ez nem igazságos!
Morcos gyermekarcok. Ráncolt homlok. Civakodás, ahogy a testvérek szoktak. És mikor nem jutnak dűlőre a szülő elé, mennek/vagy hívatják őket. A”mindenható” szülő kimondja a döntést vagy ítéletet, és ekkor nagy esély van rá, hogy az alulmaradt fél szájából ezt hallhatjuk: ez nem igazságos! Ennek nem így kellene történnie!
Azonban ezt a mondatot a mai igénkben nem egy durcás gyerek, hanem maga Izrael mondja ki: Adonáj, ez nem igazságos, ennek nem így kellene lennie! Hát azok, akik ellenünk voltak, nem örökre az ellenségeid? De hát üldöztek minket, harcoltak ellenünk, gyerekeinket, embereinket leöldösték, gyaláztak minket a többi nép előtt, és ha más nem győz meg, akkor gondolj arra, hogy még téged is meggyaláztak és kigúnyoltak a többiek előtt és te az ilyeneken nem hajtod végre az ítéletet? Megérdemlik! Mi hozzád imádkoztunk, hamut szórva a fejünkre böjtöltünk, mi dicsértünk téged a sikeres csaták után és úgy tudtuk minket, Ábrahám népét áldod meg nem mást!
Mi átkot mondtunk rájuk, Istenünk fenyegetését prófétáltuk, hogy nem marad büntetlenül az, aki Adonáj népe ellen felsorakozik. És most semmi büntetés? Ezzel a lépéseddel most nevetségessé váltunk. A tetteiket meg kellene torolnod és megbüntetned őket. Ha bűnösök bűnhődjenek. Ez így logikus. Következetlen vagy Adonáj!

2.Izrael egykor elindult Isten indíttatására egy cél felé. Víziót, látást, ötletet kapott Istentől és tudta, hogy mi fér bele ebbe az isteni vezetésbe és mi nem. Az, hogy isten megbocsát azoknak, akik ellenük vannak nem fért bele.
Talán, mint Izrael, mi is voltunk már olyan helyzetben, amikor elkezdtünk az Isten által meghatározott úton járni, de nem az történt, aminek történnie kellene. Mintha Isten meggondolta volna magát.
És ekkor kérdezhetjük:
Te indítottál a teológiára,akkor most hogy lehet,hogy nem kiválasztottságot érzek,hanem nehézségeket, kudarcokat élek meg és összezavarodás jellemez?
Hiszem, hogy te vezettél minket egymáshoz a párommal, de akkor hogy lehet, hogy a megnyugvás és boldogság érzése helyett bizalmatlanság, feszültség, üresség érzése telepszik meg rajtunk?
Nem Te ajándékoztál meg gyermekkel,akkor hogy lehet, hogy a beteljesedett családi élet helyett rossz úton jár és rombolja magát és környezetét?
Te indítottál arra, hogy anyagi áldozatot hozunk jó célért, akkor hogy lehet, hogy alig tudunk megélni?

Nem bizonytalanodhatnánk el, hogy vajon tényleg a jó úton járunk-e, jól döntöttünk-e, amikor ezt az utat választottuk?

Amikor szőjük a terveinket, akár a vizsgaidőszakra vagy a nyárra nézve is és hiába tanulunk, nem azokat az eredményeket kapjuk, a programok összekavarodnak, nem úgy alakulnak, ahogyan terveztük.
Amikor egészségesen élünk és mozgunk, mégis betegséget diagnosztizálnak nálunk.
Amikor egy programot vagy missziót indítunk, és hamar kifulladnak a dolgok, úgy tűnik nincs áldás rajta.
Amikor úgy érezzük, hogy azon az úton járunk, amin kellene, és mégis megfáradunk, kimerülünk.

Elbátortalanító, megingató. Ismerős ez mindannyiunk számára.
Mi történik, ha a dolgok nem a mi számításunk szerint történnek? Pedig mi beleadtuk a szívünket s hittük, hogy Isten akaratával összhangban van, amerre indulunk, de a körülmények, a szívünk, az érzéseink mást mondanak?

3.Két példatörténet
Érzelmeinkkel nem csak mi, hanem az évszázadok során mindenki küzdött. Gondoljunk csak…
Az érzelem megingat
…Jónás Prófétára miután végre úgy dönt, hogy bemegy a nagy városba és kihirdeti Isten üzenetét,átlendülve a holtponton teljes erőbedobással prédikál. végigvonul a városon, hirdeti az ítéletet, majd jól végezvén dolgát leül a város szélén levő dombra és várja a nagy színdarabot. és vár, ás vár, és vár...Azonban úgy tűnik, hogy Isten meggondolta magát, mert mégsem az történik, amire Jónás számított. A jogos bosszúállás helyett Isten megbocsát. Jónást elborítják az érzelmek: nevetségessé tettél, Uram. Úgy érzi Isten cserbenhagyta. És miközben depressziósan, önsajnálatba merülve siránkozik az Isten által felnevelt, árnyat adó növény alatt Isten példázattal tanítja.
Elfelejtette, hogy nemrégiben még ő volt a büntetést érdemlő, de új lehetőséget kapott. A helyett, hogy arra figyelne mi volt Isten végső célja, amiért odaküldte, saját magára koncentrál. Elfelejtette, hogy Isten azért küldte, hogy megtérésre hívja a Niniveieket, nem pedig arra, hogy pusztítást hirdessen . Jónás számára Isten, nem következetes, ez így nem igazságos: itt most büntetésnek kell jönnie.
Elveszti szem elől a célt, az érzelmei lenyomják a tisztán látását.

Az érzelem nem ingat meg
Azonban nem mindenki engedte, hogy az érzelmei megingassák az Istennel való kapcsolatát és fókuszálva mindarra, amit eddig Istenből megtapasztaltak nem torpantak meg, hanem folytatták a megkezdett utat Istenben bízva. Talán emlékszünk Dániel próféta könyvéből a három férfi esetére a tüzes kemencében. Életüket Isten szolgálatában töltik. Igaz emberek. Nem hajlandóak behódolni, és amikor a körülmények is ellenük fordulnak, sem tántorodnak meg. Ha Isten egyszer így vezeti őket, akkor annak valami értelme van. Isten nem cselekszik értelmetlenül. Nem fut üres köröket. Ha úgy lesz, hogy meghalnak, akkor sem tagadják meg Istenüket, akkor sem mondják azt, hogy ő nem hű és nem védelmez vagy cserbenhagyja őket. Biztos meginogtak ők is érzelmeikben, de nem engedték, hogy azok uralkodjanak rajtuk. Tudták, hogy nem értelmetlen, ami történik.

4. Dönthetünk
Ez a két lehetőség áll előttünk is. Nem kerülhetjük ki azt, hogy az érzelmeink elbizonytalanítsanak minket. Hozzá tartozik emberi mivoltunkhoz és ezt a kísértő elég szeretettel ki is használja, mi meg aktívan részt veszünk benne. Ekkor megállhatunk, megtorpanhatunk vagy visszafordulhatunk a megkezdett úton.
De dönthetünk úgy is, hogy nem hagyjuk, hogy eluralkodjanak ezek az érzések rajtunk vagy Istenre tekintve megyünk tovább.
Ahogy éljük az életünket és haladunk a terveink szerint, meghozva kisebb-nagyobb döntéseinket mi is kerülünk olyan helyzetbe, amikor nem értjük miért megyünk arra, amerre. Lehet, hogy az elején magabiztosan, erős hittel indulunk, tudva, hogy Isten akaratával összhangban tesszük, amit teszünk a reakciókat látva, az eseményeket szemlélve, az érzelmeink megkérdőjeleztetik velünk mindazt, amiben akár csak 1-2 órája biztosak voltunk. Hiába tudunk az agyunkkal/eszünkkel valamit, ha a szívünk mást mond. És nagy a szív szava. Arra figyelünk, hogy a Szentlélek vezessen bennünket, de vigyázzuk! Szentlélek szava és indítása nem egyenlő az érzelmeinkkel. Az érzelmeink a pillanatnyi helyzetre reagálnak, a Szentlélek pedig egy cél elérésében segít és vezet bennünket, hosszú távra tervez. Ezért sokszor nem tűnhet logikusnak az, amire a Szentlélek indít bennünket.
Mennyire hagyjuk befolyásolni magunkat az érzelmeink által és mennyire hallgatunk az eszünkre és a Szentlélekre?

5. Isten döntött: ő következetes
Izrael azzal vádolta Istent, hogy a pillanatnyi szeszélyei, érzései alapján döntött, pedig mi sem áll ettől távolabb!
A következetesség azt jelenti, hogy egy célra tekintve nem engedjük, hogy a pillanatnyi szelek megingassanak bennünket.
Isten következetes. Isten végigjárta az utat Izraellel az ígéret földjére,bár ő 100szor is elfordult tőle.
Ahogyan Jézus végigjárta a keresztig való utat a célt tartva szem előtt,bár tanítványai nem értették meg, elfordultak tőle, családja bolondnak nézte és kidobta a szülővárosa.
Isten haladt tovább a megkezdett úton,mert vezette egy cél.
És mi volt az az cél, ami Istent vezérelte? Az életre vezető út víziója. A célja az volt, hogy igazi életet adhasson a hozzá fordulóknak itt a földön és a halál után is. Isten mindenkinek ad víziót: rövid vagy hosszabb távút. Kövessük Istent és ne tántorodjunk meg, mint Izrael,bízzunk abban, hogy Isten tudja mit csinál.
Ha elindultunk egy úton legyünk következetesek, járjuk végig azt az utat, amiről úgy gondoltuk egyszer, hogy Isten erre vezet bennünket. Ne engedjük, hogy az érzelmeink eltántorítsanak.

7. A cetli
Volt idő, amikor sorra döntéseket kellett hoznom, de a döntéseim után elbizonytalanodtam idővel. Biztos jó döntés ez, biztos Isten szerinti? És annyiszor megkérdőjeleztem a döntésem helyességét, hogy a végén a következőhöz folyamodtam: végiggondolva, elmélkedve, gyötrődve próbáltam egy döntést úgy meghozni, hogy abban Isten békességét érezzem. Amikor ez megvolt egy cetlire leírtam:

" Most érzem és tudom, hogy ez a döntés helyes, és bármit is gondolok később, ez akkor is így van.
Ha ezt később megkérdőjelezném ;-):
ISTEN MÉGIS NAGYOBB A MI SZÍVÜNKNÉL…
1 JÁNOS 3,20"


yerekes? nekem sokat segített.
Te mit írnál fel a cetlidre? Mire kell emlékeztetned magad? Amit egyszer biztosan éreztél és tudtál, ami élettel töltött meg, ami felé elindultál és most talán meginog benned? Ne hátráljunk meg, ne forduljunk vissza, ne üljünk le egy száradó bokor alá és stagnáljunk akár hosszú ideig. Keljünk fel és menjünk tovább afelé a cél felé, ami felé egyszer elindultunk.
Isten áldása legyen az előttünk álló vizsgaidőszakon és a nyári terveinken, akár rövid távúak, akár egy egész életre szólnak. Ámen.

Imádság: Drága Istenünk!
Te Isten vagy mi pedig emberek. Az érzelmeinket te adtad, de sokszor megcsalnak bennünket. Urunk, te látod, milyen sokszor van az, hogy nem vagyunk veled olyan szoros kapcsolatban, hogy meg tudjuk különböztetni a szívünk és a Szentlelked szavát. Hagyjuk, hogy elborítsanak az érzelmek és szem elől tévesszük a célt, ami felé elindultunk. Segíts meg bennünket. Frissítsd fel a látásunkat, az álmot, ötletet, ami a szívünkbe adtál egykor, mert hisszük, hogy te adtad. Légy vezetőnk, békességünk, erőnk, vigasztalónk, felkészítőnk, menedékünk. Mert te következetes Isten vagy: ha egyszer megtetted, akkor ezután is megteszed. Mert nem ember vagy Te, hogy változzál. Áldunk téged ezért Urunk!
Ámen.

Mi Atyánk
Áldás: és az Isten békessége, amely minden emberi értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveinket és gondolatainkat a Krisztus Jézusban. Ámen.
Záróének

2009. május 5., kedd

Keresem a tökéletes szót: ki az ellenzék ellenzékére!!!
Még nem tudom mi lesz a díj, de biztos megéri ;-)!