Powered By Blogger

2012. március 26., hétfő

Protekció- az igazi Főpap-böjtben utolsó, azaz 5. vasárnap, Judica vasárnapja



"...ő (ti. Jézus)viszont, mivel megmarad örökké, átruházhatatlanul viseli a papságot. 25Ezért üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez, hiszen ő mindenkor él, hogy esedezzék értük. 26Mert ilyen főpap illett hozzánk: szent, ártatlan, szeplőtlen, aki a bűnösöktől elkülönített, és aki magasabbra jutott az egeknél. 27Neki nincs szüksége arra, mint a főpapoknak, hogy napról napra előbb saját bűneikért mutassanak be áldozatot, azután a nép bűneiért. Ugyanis ezt egyszer s mindenkorra megcselekedte, amikor önmagát adta áldozatul. 28Mert a törvény erőtlen embereket rendelt főpapokká, a törvény utáni eskü igéje pedig a Fiút, aki örökre tökéletes.
Zsidókhoz írt levél 7. fejezet 24-28 vers)


Az igazi Főpap

1.Böjtben járunk
Olyan gyorsan elröpült az elmúlt pár hét mióta böjt elkezdődött és jövő héten már virágvasárnapot ünneplünk és elkezdődik a nagyhét.A húsvéti öröm már most bennünk van. Ahogy a természet megtelik energiával úgy mi is. Most, hogy beköszöntött a tavasz, ami majdhogy nem nyárként hat, szinte ünneprontóként hathat/ hatna ránk, ha valaki figyelmeztetne: legyünk még egy kicsit magunkba fordulóbbak, legyünk még egy kicsit csendesebbek, visszafogottabbak. Várjunk még a húsvéti örömmel és lelkesedéssel, még nincs itt az ideje.
Még böjt van. Akkor is, ha a szürke, borongós napokat felváltotta a meleg napsütéses idő. Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy velem együtt egy kicsit még fogjuk vissza magunkat, éljük meg azt, aminek itt van az ideje, kicsit még éljük meg a böjti időszakot, ne siessünk előre.

Hadd kérdezzem meg: milyen lett az idei böjti időszakod?
Olvastad-e többet az igét? Csendesedtél-e el többet imádságban?
Gyakoroltad-e többször a szeretet cselekedeteit?
Adtál-e lejjebb a saját akaratodból, hogy az Isten akaratát teljesíts?
Megvizsgáltad-e az életed, kevesebbek lettek-e a bűneid, törekedtél-e megváltoztatni az életed és Istenhez igazítani?
Mert erről szólna a böjt: az életemet megvizsgálom Isten előtt, megbánom és elhagyom a bűneimet és igyekszem Isten szerint élni.

A böjti időszakban lehet igazán imádságunk az az ima, amit úrvacsoravétel előtt mondunk el:
„Vallom előtted szent és igaz Isten, hogy vétkeztem ellened: gondolattal, szóval és cselekedettel.
Sok jót elmulasztottam, sok rosszat elkövettem
Nem vagyok méltó kegyelmedre, méltó vagyok ítéletedre. „

Milyen igaz. Csak fuss végig gondolatban ezen a heteden.
Egy-egy helytelen gondolat: irigység, harag, lenézés…--------------------------
Egy-egy helytelen szó: megbántás, hazugság, pletyka…-------------------------
Egy-egy helytelen cselekedet: talán itt te egészítsd ki a felsorolást…----------
És gondoljuk csak meg mennyi-mennyi elszalasztott alkalom a jóra: kedvesség, bizonyságtétel Istenről, bocsánatkérés, segítségnyújtás, bátorítás, szükségbenlevő megsegítése …

2. Judica- SZolgáltass nekem igazságot Istenem!
A mai vasárnapot régi latin névvel Judica vasárnapjának hívták s igéje a 43. zsoltár 1 verse : „Szolgáltass nekem igazságot, Istenem”! De milyen igazságom lehet nekem az Isten előtt, ha megvizsgálom az életemet?
A bűn, a rossz cselekvése és a jó elmulasztása nem csak a mi gondunk, hanem mióta ember az ember, Ádám bűne óta így élünk. A bűneink megkötöznek és pusztítják az életünket. Elveszik szabadságunkat,amire oly nagyon vágyunk. Ezt mi magunk is megtapasztaljuk,mert a bűneink leterhelnek bennünket, csapdába csalnak, megrontják az emberi kapcsolatainkat, elszakítanak, távol tartanak a szerető Istentől. És ez így van Ádám óta,ahogy hallottuk teológus testvérünktől előző vasárnap.

3. Jom Kippúr- Az engesztelés napja

Ádám óta...tudta nagyon jól a mai igénket hallgató zsidó gyülekezet, hogy miről is beszél a zsidókhoz írott levél szerzője. Atyáiktól megtanulták, hogy bűnös az ember természeténél fogva. Az ószövetség arról tanít mi a tiszta, és mi a tisztátalan, mi az isten szerint helyes és mi a bűn. És hiába szereti a bűnös embert az Isten, a bűnt utálja, a bűnnek következménye van. Élő halott ebben az életben és örök halál a földi élet után. A bűn következménye a halál. És annak elengedése életet, vért kíván.
A zsidók legnagyobb böjti ünnepe a Jom Kippúr, azaz az Engesztelés napja. Ezen az ünnepen, minden zsidó ember, hogy megtisztuljon felment Jeruzsálembe. Ahogy beér a templomot körülvevő udvaron templomi pénzt vált és keres egy árust, ahol az anyagi helyzetének megfelelő áldozati állatot tud venni: egy galambot, bárányt vagy kost. Azután felvitte azt a templomba. Ott vár a zsidó Főpap, Áron házából,aki egész életében arra készül, hogy egy nap miután teljes tisztaságnak aláveti magát legbelül a Jeruzsálemi templom szívébe beléphet a Szentek Szentjébe, az élő Isten színe elé. Megtisztítva önmagát ,elkülönítve él a szolgálat előtt hosszú ideig és vár,amíg rá kerül a sor, eljön a nagy nap,amikor bemutatja az áldozatot a nép nevében Istennek, könyörög az Úrhoz, hogy bocsássa meg a vétkeiket, fogadja el az áldozataikat. Feláldoz egy bikát és két kecskebakot, majd meghinti vérrel a Szentek szentjét, a kárpitot, az oltárt és így megtisztítja azokat. Sorsot vet a két kecskére, és amelyiket kisorsolta, azt feláldozza az Úrnak vétekáldozatul. A másiknak a fejére teszi a kezét, bevallja a gyülekezet minden bűnét, majd kizavarja azt a pusztába, hogy vigye magával a lakatlan pusztába a nép minden bűnét- innen ered a „bűnbak” kifejezésünk is.
Két dolog kellett ahhoz, hogy valóban megtörténjék az Isten szerinti áldozás:
- tökéletes áldozat: a hibátlan és ép galamb, kecske, bika, kos, bárány
- és a tökéletes pap: aki elkülönített az emberektől, tisztulási rítusokon esik át és el van zárva a Szentek szentjébe lépés előtt jó ideig minden embertől, nehogy akár tudattalan módon is beszennyeződjön, naponta áldoz saját magáért.

Félelmetes. Egy ember, akit gyerekségétől arra készítenek, hogy egyszer ezt a pillanatot átélje borzongva, félelmetes gyönyörűségben beteszi lábát a szent helyre. ÉS csak remélni tudja, hogy imádság, közbenjárása kedves lesz az Úr előtt. És ezt remélték az emberek is. Mivel ők közvetlenül nem léphettek az Isten elé, a Főpapban bíztak, hogy majd ő közbenjár és megszerzi nekik a bűnbocsánatot, és így rendezve lesz Istennel a kapcsolatuk, megszabadulnak bűneiktől.

4.Közbenjárás - protekció
Mi is ismerjük nagyon jól ezeket a helyzeteket,amikor a mi hangunk elég , hogy valamit elérjünk. PROTEKCIÓ. Ismerős a szó? Amikor az orvosnál protekciót kell kérnünk, amikor a hitelnél keressük az ismerőst, hogy jobb kondíciókat vagy elbírálást kapjunk. Amikor a templomtető javítására pályázatot adtunk be szinte javasolták, hogy keressünk olyan befolyásos embereket, akiknek meghallgatják a szavukat,akik olyan körökben mozognak,ahol támogatást nyerhetünk. Munkakeresésnél nem elég,ha jók vagyunk, kell valaki,aki hangot ad ennek és képvisel minket, az érdekeinket. Kapcsolatot keresni, hogy kérésünk meghallgatásra találjon. Így tekintettek a zsidó emberek a Szentek Szentjébe belépő Főpapra is. A főpap az ő protekciójuk az élő Istenhez,aki bejáratos azokba a körökbe, ahova mi nem tehetjük be a lábunkat, ti. az Isten színe elé, és meghallgatásra talál. És a Főpap megtehette ezt.

A mai igeszakasz hallgatói tisztában voltak ezzel. És azzal is, hogy nem léphetnek közvetlenül az Isten színe elé. És azt is érezték, hogy menyire nagy az esélye annak is, hogy valami - vagy az áldozó pap vag yaz áldozat nem elsz tökéletes. Mindig bennük volt a feszültség és amint hazaértek jeruzsálemből kezdék újból gyűjteni a pénzt a következő áldozatra.A mai igeszakaszt tartalmazó levél olvasói is.
És ekkor szinte megerősítve legbelső félelmeiket azt kérdezi tőlük a szerző:
Egy 70-80 évet élő örök dolgot felállítani?
Hogyan tudna egy tökéletlen- tökéletest csinálni?
Mintha azt mondaná: egy folyamatosan beteg orvostól nem kérnél egészségügyi tanácsot, egy folyton adóssággal teli embert nem keresnél meg pénzügyi tanáccsal, egy építkezési vállalkozót, akinek folyton panaszkodnak az épületeire nem fogadnál fel munkára.
Miért gondolod, hogy egy bűnös ember, mint a főpap képes bűntelenné tenni Téged az Isten színe előtt?

Miért gondoljuk, hogy a társadalmi, gazdasági helyzet, a másik ember vagy saját logikánk felmenthet bennünket bűneink alól?Földi bíróság, cégvezetés,a társunk vagy barátunk, rendőrség vagy más szerv miért gondoljuk, hogy megteheti?
Az Isten színe előtt a bűn az bűn és csak ő menthet fel bennünket, hogy ne halál, bűneinknek fogsága és lassú pusztítása legyen részük, hanem szabadság és élet. És mi mindannyian tudjuk, hogy miben vétkezünk és így mi az ami szívja ki belőlünk az életet.
Ha érzed, hogy a bűnök visszafognak az életben, hogy szégyenkezel magad előtt, mert nem tudsz megválni tőlük, vagy lehet, hogy már megszoktad, ha érzed, hogy kevés vagy ahhoz, hogy megtisztulj, megváltozz saját erődből.
Vagy az erőd is fogytán és egyre gyengébben futsz neki, hogy rendezd az életed vagy már talán fel is adtad,akkor gondolj arra, hogy van valaki,aki közbenjárna érted az élő Istennél, hogy segítsen levetni bűneidet és megszabadíthatna a bűneid terhétől.

5. Földi-égi közbenjáró
A mai igénk pedig megerősít és bátorít minket, amikor Jézusra mutat:
„mert olyan főpap illett hozzánk: szent, ártatlan, szeplőtlen, aki a bűnösöktől elkülönített,és aki magasabbra jutott az egeknél, neki nincs szüksége arra,mint a főpapoknak, hogy napról napra előbb saját bűneikért mutassanak be áldozatot, azután a nép bűneiért.Ugyanis ezt egyszer s mindenkorra megcselekedte, amikor önmagát adta áldozatul."

Van valaki, aki örök és minden tette örök.
Van valaki, aki bűntelen és így minket is bűntelenné tud tenni.
Van, aki bűntelenként szabad az igazi életre és erre a teljes életre tud megszabadítani bennünket.
Nincs kétely és nincs félelem: tökéletes Áldozó és tökletes áldozat.
Jézus az igazi Főpap, aki, olyan közbenjáró Isten és ember között, akinek közvetlen és biztosított bejárása van az Istenhez, akinek kérése biztosan meghallgattatásra talál: mert ő a maga Isten egyszülött és szeretett fia, aki hajlandó megfizetni az én bűneimért, hogy Istennel rendezve legyen a kapcsolatom és éljek. És ezt kínálja nekünk naponta, csak oda kellene fordulnunk hozzá ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket, vagy egyedül küszködnénk bűneinkkel.A bűn nem marad büntetés nélkül, súlya és következménye van. Ám jusson eszünkbe mindig, hogy Isten szeret bennünket és nem elítélni, hanem megmenteni akar bennünket, életet és örök életet adni nekünk.

Ha valakinek a közbenjárását kérjük, akkor reméljük, hogy az illetőnek bejárása van olyan körökbe, ahol tudnak segíteni, és hogy sikerrel jár a kérése. És milyen hálásak tudunk lenni az illetőnek. Pillanatokra szinte úgy érezük, hogy az ő közbenjárásától függ az egész életünk. Tudunk-e ilyen hálásak lenni Jézusnak, hogy közbenjár értünk?
Adjunk hálát Istennek és bátorítson minket Isten igéje,ha úgy érezzük nincs hangunk, nincs,aki közbenjárna értünk:

Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatol az egeken, Jézus az Isten fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz. Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben kivéve a bűnt.
Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk (Zsidókhoz írt levél 4.fejezet 14-16 vers)

Úgy legyen, Ámen.


Imádkozzunk!
Hálát adunk neked Istenünk, hogy te nem kívánod a bűnös ember halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Megtérni és élni szeretnénk, ezért jövünk ma is eléd és így fordulunk hozzád : Valljuk előtted szent és igaz Isten, hogy vétkeztünk ellened gondolattal, szóval és cselekedettel. Sok jót elmulasztottunk és sok rosszat elkövettünk. Nem vagyunk méltók kegyelmedre, méltók vagyunk ítéletedre. Hozzád fordulunk mégis, nincs más reménységünk. Szent fiadért, az Úr Jézus Krisztusért légy hozzánk irgalmas és bocsásd meg bűneinket. Ámen.

Nincsenek megjegyzések: