Powered By Blogger

2010. augusztus 6., péntek

Mmmorfondírozás a hivatásról

Végignézve az utóbbi bejegyzéseimet igencsak komolyra váltottam a hangnemet. Szeretek nevetni és komolytalannak lenni, de egyresűrűbben úgy érzem, bratyizni-haverkodni mindenkivel lehet, de igazán komolyan beszélni, gondolkodni csak nagyon kevés emberrel. Úgy, hogy közben nem válik savanyúvá, hanem erőssé az ember.Nem gabalyodik bele a gondolatok pókhálójába, hanem letisztulnak a gondolatai és rendszert alkot.
Újra ahhoz a korszakomhoz érkeztem, amikor a lelkészi/papi hivatásról merengek. Nem húzom tovább: belevágok. Azonban keresem a lelkész-identitásomat. Mit is jelent nekem lelkésznek lenni és Szűcs Mária lelkésznőnek (megelőlegezem magamnak) lenni?
A legújabb irányadó:

Basil Hume bíborostól: Mi a pap?

A pap egy átlagos ember,akit rendkívüli szolgálatra hívtak!
A papság nem karrier.
A papság nem egy kényelmes életre szóló
életbiztosítás.
A papság nem előnyök megszerzése,
hanem szolgálat.

Urunk azt mondta:
nem azért jött,hogy neki szolgáljanak,
hanem , hogy ő szolgáljon (Mk 10,45)

A papság annyit jelent,hogy
életünk minden napján belépünk
a Szentek Szentjébe
imádni és dicsőíteni az Istent,
imádkozni és könyörögni az Egyház nevében
az Egyházért.

A papság annyi,mint egy életet eltölteni
mások lábának a megmosásával,
napról napra hordozni a hívek gondjait,
segíteni őket bajaikban,
szenvedni a szenvedőkkel,
együtt örülni az örvendezőkkel.

2010. augusztus 2., hétfő

Azért a pénz az úr



Ma,amikor a villamosmegállóban álltam jött egy férfi kéregetni. Szokásomhoz hívem még a mondókája legelején mondtam, hogy pénzt nem adok.És ő csak mondta tovább józanul.Még étkezési utalványt is elfogad. Természetesen mikor kaptam meg a havi étkezési utalványt, ha nem ma.Így aztán odaadtam egyet belőle. Továbbment és néhány méter után visszafordult , visszajött hozzám és így szólt: Az Isten áldja meg sokszor.A szemembe nézett tiszta tekintettel.
Furcsa somoly a szád szegletében?
Felszabadultan,természetesen megosztani...
Mondom én, aki olyan feszültté tud válni, ha nincs elég. Mondom én, aki legutóbb képes volt 5000 forintot kiadni egy aprónyi ezüst (természetesen szépen megmunkált) sótartóért, csak azért mert szép. Mondom én, aki annyiszor belefolyt és sodródott a versengésbe kinek van több, ki az okosabb, ki ért el többet felesleges játékába.Mondom én,aki egyszerűen nem képes tizedet adni és a perselypénz szót is csak néhány éve mentette el a szótárába.
Mondom én....