Powered By Blogger

2012. január 16., hétfő

Hogyan tovább?- prédikáció, 2012.01.15. Maglód

Kegyelem minékünk és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól. Ámen.
Hallgassuk meg testvéreim Istennek igéjét, amint azt megírva találjuk a példabeszédek könyvében a 3. fejezet 19. versétől a 21.-ig a következőképpen:
Salamon így tanítja fiát:……..
Ámen.

Döntsd már el!
Testvéreim! Ki ne hallotta volna ezt a mondatot vagy másoktól vagy saját magában legbelül? Ki ne érezte volna azt, hogy vesztegel egy helyben? Hogy ott van, dönteni kell, és mégsem tud. Már százszor átgondolta, már talán listát is készített, de egyszerűen nem tudott dönteni, nem tudja hogyan tovább. Talán nem vagyok egyedül,aki úgy érezte ,hogy olyan ez, mintha egy kereszteződésben állna, és ha nem lép valamerre akkor elütik. Lassan már egy rossz döntés is jobb lett volna, mint a vesztegelés.
Dönteni kell,
Nap, mint nap dönteni. Kis dolgokban, amiken már nem is gondolkodunk, hanem egyszerűen csak megtesszük, mert tudjuk mi a jó. De ott vannak azok a dolgok, amikben nem lehet egy perc alatt döntést hozni.
Hova írassuk be a gyereket, milyen pályát válasszak? Ő az igazi vagy mégsem? Váltsak, vagy maradjak ezen a pályán? Még egy kezelés vagy adjuk fel? Előtörlesszek, vagy adjam el a házat, hátha az segít? Maradjak, itthon vagy próbáljak szerencsét külföldön?
Ezek mind olyan kérdések,amikre a választ az ember nem találja meg egy perc alatt és ahol mindenképpen bölcsen szeretne dönteni.

Kihez fordul ilyenkor az ember?
Kihez fordulsz testvérem, ha nagy döntésre készülsz? Kinek az arca jelenik meg előtted?
Senkinek, mert te ezeket a dolgokat csak forgatod magadban,a fontos döntéseknél jobb, ha senki sem befolyásol? A férjedé vagy feleségedé? Egy barátodé? Vagy valaki teljesen külsősé, aki kívülről objektíven látja a helyzetet? Ki ad neked jó tanácsot?

Tanulunk kiskorunktól most már életünk végéig. Az ismeret, a tudás nagy kincs, talán a legnagyobb, amit értéknek tartunk. Mégis mikor a google-ben rákerestem a tanácsadó szóra, akkor egy egész honlapot adott ki és egy majdhogy nem véget nem érőnek tűnő listát. Úgy tűnik, hiába vagyunk okosabbak, nem lettünk feltétlenül bölcsebbek. Életünk minden fontosabb döntésében külső segítséget veszünk igénybe: terhességi tanácsadó, nevelési tanácsadó, pályaválasztási tanácsadó, házassági tanácsadó, szexuális tanácsadó, jogi és pénzügyi tanácsadó. Hiába tanulunk éveket, mindnyájan tudjuk, hogy a bölcsesség és a tanulással eltöltött éveink száma nem áll feltétlenül egyenes arányban egymással. De vajon 100%osan megbízhatunk-e abban, amit ők,a specialisták mondanak?
Szinte érzem, hogy a szívetek mélyén egyetértetek velem: nem. Nincs olyan ember,aki tudná a tökéletes választ és a legjobb tanácsban is ott van az esély, hogy nem az lesz az eredménye,amit vártunk. Senki sem tudja a jövőt, csak sejtjük.

A TEREMTŐ TERVEZŐ

A mai igénk két kérdésben segít bennünket:
1. Kitől kaphatunk jó tanácsot, bölcsességet?
2. Hogyan jutunk bölcsességhez?

Kitől kaphatunk bölcsességet?
A mai igénk ahhoz vezet minket, aki tudja a 100%-os választ a kérdéseinkre. Ahhoz, aki ismeri az életünk minden apró részletét és tud olyan tanácsot adni, ami a legjobb döntésekhez segít bennünket. A Teremtő Istentől.
Évekkel ezelőtt amikor az első Ford automobilokat elkezdték használni, egy ember egy lerobbant az autójával és lehúzódott az út szélére. Már lassan két óra eltelt, de még mindig nem sikerült megjavítani. Ekkor egy másik ember végre megállt. A férfi felnyitva a motorháztetőt gyorsan megvizsgálta a motort, javított valamit összesen vagy 5 percig és szólt a tulajdonosnak, hogy próbálja beindítani az autót. Az gond nélkül azonnal beindult. A tulajdonos megkérdezte: Hogy tudott olyan gyorsan rájönni, hogy mi a gond és honnan tudta, hogy mit kell tennie? A férfi így válaszolt: Én vagyok Henry Ford, én terveztem ezt a modellt. Tudom, hogy működik.
A tervező. Ha azt szeretnénk hogy az életünk működjön,akkor ahhoz kell fordulnunk,aki tervezte, aki ismeri minden porcikáját. Isten tervezte az életünket, ő tudja, hogyan működik. És aki már Istennel járja az útját, az tudja milyen, amikor talán saját logikánk és belátásunk ellenére a lélekre hagyatkozunk egy döntésben: akkor döntünk igazán jól. Ki tudna jobb tanácsot adni, mint az, aki tervezte az életünket és a világmindenséget.
Így ír az ige:

Az Úr bölcsességgel vetette meg a föld alapjait, értelemmel erősítette meg az eget. Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek, és harmatoznak a magas fellegek.


A világ legapróbb és leghatalmasabb képződményei, az ember működése és a természet 1000 apró titkát kutatva a tudósok csak döbbenten elnémulni tudnak és azt kijelenteni, hogy tudatosan megtervezve, összehangolva jött létre a világmindenség és benne az ember. Hallottunk,olvastunk már tudósokról,akik mélységeket és magasságokat kutattak és a végén akármilyen vallási vagy hitháttérrel indultak is neki meghódoltak a Teremtő előtt, még ha nem is nevezték nevén a teremtő Atyát vagy Jézust. És mi tudjuk, ki alkotta az ember számára kikutathatatlan, megfejthetetlen világmindenséget: A teremtő Isten, Jézus Krisztus Atyja. Bárki, aki megpróbálta kikutatni a természet titkait csak ámulni tud annak különlegességén, és akármennyit meg is ért belőled mindig érzi, hogy teljesen sohasem fogja kiismerni, megfejteni annak titkait. Mert a bölcsesség, ami alkotta nem emberi. Annál sokkal nagyobb. Az Isten bölcsessége az.
Azé az Istené, akinek születését,földre jöttét ünnepeltünk karácsonykor. Akiről János így ír: Jézus ezt mondja: Én és az Atya egyek vagyunk. Az emberré lett Isten Jézus karácsonykor, csöpp gyermekként megszületett, nem csak egy egyszerű ember, hanem maga a földre jött Isten, akiről Ézsaiás próféta így prófétált:
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nékünk. Az uralom az ő vállán lesz és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség fejedelme.

Megszületett az, akiről így írtak:
Az Úr lelke nyugszik rajta, Bölcsesség és értelem lelke, tanács és erő lelke, Az Úr ismeretének és félelmének lelke.

Jézus, egykor kisgyermekként megszületett, növekedett és csodálkoztak rajta, hogy sokkal bölcsebb, mint azt egy embertől elvárnák. A Bibliában többször arról olvasunk, hogy az emberek megérezték, hogy itt embernél nagyobb van,amikor Jézus megszólalt vagy tett valamit.Márk így ír erről:
"Amikor azonban eljött a szombat tanítani kezdett a zsinagógában.Sokan hallgatták és álmélkodva így szóltak: Honnan veszi ezeket, miféle bölcsesség az,amely neki adatott és miféle csodák ezek,amik a keze nyomán támadnak?"
Tanításai mind a mai napig élnek és még olyan emberek is megértik szavainak bölcsességét, akik nem fogadják el Őt Istennek. Ám azok, akik ismerik Jézust és tanítása, lelke szerint élnek tudják, hogy bölcsessége több a puszta szavaknál: a mindennapi élet és létünk nagy kérdéseinek válaszai rejlenek benne. Jézus ma is kínálja bölcsességét, segítségét és tanácsát-saját magát.


De hogy mondja meg az Jézus?
Hogy kapok választ Istentől?Ugyanúgy, ahogyan teremtette a világot.
A teremtés könyvében így olvassuk:
Kezdetben Isten teremtette a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt,a mélység fölött sötétség volt,de Isten lelke lebegett a vizek fölött. Akkor ezt mondta Isten...
1. és Isten lelke ott lebegett a vizek felett- lelke által
2. az Úr szólt és meglett: igéje,szava által

Isten lelke lebegett a vizek fölött. A lélek, aki betölt, ha kérjük, aki vezet és irányít, aki sodor és meggyőz. Akit Jézus küldött,amikor az Atya bölcs terve alapján meghalt és feltámadott,hogy amíg vissza nem jön ne legyünk árvák, tanácstalanok, vezetés nélküliek. A lélek, aki Jézusra mutat, és Jézus szavait juttatja eszünkbe, aki szavakat ad a szánkba, ha szükségünk van rá. Én magam is tapasztaltam, amikor előbb beszéltem, mint gondolkodtam és szavaim nem az én bölcsességemet, bizonyították be, hanem az Isten Lelkének hatalmát. Mert Ő munkálkodik bennünk, ha kérjük és hagyjuk.
És Isten szólt...Isten írott szava alapján emberek milliói úgy élik életüket, hogy naponta olvassák a Bibliát, és gyakorlati tanácsokat kapnak belőle. A biblia gyakorlati válaszok tárháza csak ismerned kell és használnod.
Az élő ige, maga Jézus Krisztus fogja eléd tárni azokat az igazságokat és azt a bölcsességet,amire szükséged van. Mert ő maga a bölcsesség és a bölcsesség forrása.

Fiam ne téveszd ezt szem elől, vigyázz arra, hogy okos és megfontolt légy!- ISTENBEN
HA azt szeretnéd, hogy döntéseid életet és egykor majd örök életet adjanak neked, akkor a mai ige arra biztat, hogy kérj tanácsot Jézustól.
Ő nem olyan, mint egy tudós ember:
-nem lepheti meg újabb fejlemény, előre nem látott esemény,
-nem homályosítja be látását semmilyen önös érdek vagy emberi látószög,
-olyan kérdéseket lát át, amiről fogalmunk sincs, mint az élet és a halál, a szerelem és szeretet , a gyógyulás és betegség.

Ha legközelebb döntened kell, és nem tudod mi tévő légy: csendesedj el, vedd elő az Igét és kérd Jézust és az Ő Szentlelkét, hogy mutassa meg a jó utat. Ma is szól hozzánk Jézus, akit csodálatos tanácsosnak hívnak, akit betölt a Bölcsesség és értelem lelke, tanács és erő lelke, és akire már 2000 éve emberek milliói támaszkodnak életük minden apró-cseprő és életet eldöntő kérdéseiben:
Keressük a benne levő, Úrtól jövő bölcsességet és ne a magunk bölcsességére támaszkodjunk,hogy igazzá legyen az ige rajtunk:
Nyugodt lesz az életed, bölcsesség és tudomány teszi szabaddá és gazdaggá, Az Úr félelme lesz a kincse.
ÁMEN.

Imádkozzunk!
Mindenható Isten, mennyei atyánk! Hálát adunk neked, hogy beszélsz velünk, és feltárod előttünk akaratodat. Segíts, hogy azt megértsük. Szentlelkeddel tölts be minket és add, hogy a saját értelmünk helyett a tévedhetetlen és mindent átlátó bölcsességedet kutassuk. Szent Fiad, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Nincsenek megjegyzések: