Powered By Blogger

2012. január 28., szombat

Malajzia 2012



MA volt az előkészítő az Ökumenikus világimanapra. Aki nem ismerné ezt, az alkalmak a különböző keresztény egyházak női csoportjai szervezik szerte a világon.Minden évben van egy ország ,aki bemutatkozik (történelem, helyzete, receptek, keresztény dalok és egy általik szerkesztett liturgia van közreadva,ezt követjük az imanapon mindenhol) és egy téma: ebben az évben: Isten igazsága győzedelmeskedik.

Kicsit lassan indult a nap.
De a második felében azon kaptam magam, hogy magába szívott azoknak az embereknek a karizmatikus jelenléte eltörölve fáradságomat, az a hűséges és megvalló Krisztus-hit,amiről bizonyságot tettek. Az a tiszta és céltudatos hév, hogy Jézushoz vezessék az embereket: családtagokat és ismeretleneket.Az a tiszta és céltudatos hév, amit sokszor nem vállalunk fel,mert félünk, hogy túl erőszakosnak gondolnak minket vagy nem értenék meg ("szemérmességből sohasem születtek tanítványok").

Néhány gondolat,ami megragadott:

.az egyik ige Habakkuk próféta könyvéből van.Arról ír, hogy nem érti Isten miért nem lép közben,amikor igazságtalanság történik. Nem érti Isten végzését,de biztos hatalmában. És ilyen összezavarodva áll Isten előtt. Nem akar mindenre magyarázatot találni, hanem állja a sarat és ebben az emberi értelmet és logikát meghaladó valóságban hisz: Isten a legnagyobb ,és Ő dönti el, hogy mikor tesz igazságot, mikor szüntet meg betegséget és pusztítást.Hívőként is kérdezhetjük: Miért nem avatkozol közbe Istenem? Ettől nem kicsinyítjük le az Istenünket vagy a saját hitünket.

.Mussolini,amikor még katona volt egy társával az Alpok Svájchoz közeli részén haladt. A beszélgetés Isten létére terelődött. Mussolini így szólt: Adok Istennek 2 percet, hogy megmutassa magát nekem, akkor hiszek majd benne. A két perc eltelt,de nem történt semmi. Na látod!-felelte Mussolini.
1945. április 27. Mussolinit elfogták Dongo-ban és kivégezték Mezzegra nevű településen az Alpok svájci részéhez közel (70km). Az időzítés Istené ,kinek mikor akarja megmutatni magát. Mert Istennél 1000 esztendő annyi, mint egy nap és egy nap, mint 1000 esztendő.

.Malajzia a környék egyik legjobban fejlődő gazdaságával rendelkezik,így sok a bevándorló.Dolgozhatnak,de gyermekeiket nem taníttathatják.

.Amikor kivágják az ottani őserdőket nem csupán fákat pusztítanak ki, hanem az őslakosok spirituális terét semmisítik meg, hiszen hitük animizmus (fákban, kövekben, természeti formákban az ősök szellemét tisztelik)illetve az erdő és a természet magát Istent közvetítik,így egyúttal ezt az isteni csatornát szüntetik meg.

. az itt élők mindössze 9,2% keresztény,a hivatalos vallás az iszlám, emellett buddhizmus, kínai vallások, hinduizmus és az ősi törzsi vallások uralkodnak

.a legősibb írásos emlékek varázsszövegek

. egy imám hozzáállása a keresztényekhez: "majd ha napi ötször imádkoznak,akkor majd odafigyelek arra,amit mondanak"

.akkor adja meg Isten azt,amit kérünk,ha szükségünk van rá. A mi szükségeink és kívánságaink között óriási különbségek vannak.

. "Ahelyett, hogy szívből hozzám kiáltanának hozzám,csak jajgatnak (más fordítás: sóhajtoznak) fekvőhelyükön" Hóseás 7,14a Nem ez jellemző ránk? Nem imádkozunk, nem kérünk Istentől kitartóan semmit,csak azt mondjuk "adtam Istennek egy esélyt" vagy "azért elmondtam egy imát" vagy "gyújtottam érte egy gyertyát",de kitartóan kérni? Csak sóhajtozunk hogy ez nem jó,az nem jó - panaszkodás a köbön.De kitartóan kérni? Szívből kiáltani? Kapaszkodni az Istenbe,mint a kisgyermek,aki nagyon akar valamit. Nyúzza a szüleit, szó szerint lóg az apján-anyján,naponta rákérdez arra,amit akar, hátha egyszer csak megkapja.Tudunk így kérni?Tudunk szívből kiáltani vagy csak sóhajtozunk fél szívvel és ha azonnal nem történik valami,akkor csak adtunk egy esélyt az Istennek és továbbállunk és tovább sóhajtozunk,hogy így nem jó, úgy nem jó, szegény embert az ág is húzza és már az Isten sem segít rajta?

Világimap maglódi alkalma: 2012.március 1. csütörtök 18.00
Evangélikus Gyülekezeti terem, Maglód, Sugár út 79.
Mutassuk meg, hogy tudunk szívből imádkozni: magunkért, másokért,főleg a Malajziában élőkért,mert kétkedések között is nagy az Isten.

Nincsenek megjegyzések: