Powered By Blogger

2010. október 31., vasárnap

Szél-jegyzet a reformációhoz…

A Lélek olyan, mint a Szél. Nem tudod, honnan jön és hová megy, csak érzed, hogy jelen volt.
Nem tudták honnan jött, nem tudták hova tart a Lélek szele, de tudták, hogy ott van. A reformáció, ami nem csak 1526 körül Luther korában, hanem sokszor előtte és utána is megtörtént a Szentlélek ünnepe. A Lélek ünnepe, mert: hála legyen Istennek, hogy akkor Luther nem állt ellen a kísértésnek, nem lett újabb Jónás, és nem menekült el az ellenkező irányba,hanem engedett a Léleknek, ami hajtotta valamerre.A Lélek ünnepe, mert ő ott és akkor engedett az Isten indításának és lépett. És így köszönöm neked Istenem azt a sok embert, vezetőket és „egyszerű” hívő embereket, akik megértették mit kérsz tőlük és nem engedve az események hevének megpróbáltak józanok maradni. Nem az események szele, hanem a Te Szentlelked sodorta őket. Honnan jött? Hová tartott? Akkor ők ott nem tudták. Bárcsak mi is ilyenek lennénk!

Tudjuk a reformáció kezdeteinek történetét, ismerjük Luthert és örülünk a lefordított Bibliának. De ez csak másodlagosan történelem, Luther tisztelet és egy rendkívüli kulturális - irodalmi momentum.

A reformáció által Isten elsődlegesen a nagykorú kereszténységre hívja el az embert.
1. Arra, hogy ne más határozza meg, hogy ki és milyen Isten is Ő, hanem legyünk olyan kapcsolatban Vele, hogy mi magunk vonjuk le ezeket a következtetéseket. A cél, hogy újból olyan közel kerüljünk Hozzá, hogy Szentlelke által őt igazán megismerjük. Így ahogy halad az idő, mint bármely emberi kapcsolatban egyre többet tudjunk róla és így már senki se tudjon minket becsapni. Ez pont olyan, mint amikor valaki valamit állt egy barátunkról és tudjuk, TUDJUK, hogy itt valami félreértésnek kell lennie. Luther korára pedig már igen-igen furcsa pletykák terjengtek Istenről (mint ahogy mostanában is), de kevesen tudták és érezték, hogy itt csak valami tévedés lehet. A bibliafordítás, a kitűzött tételek, az újrafogalmazott tanítás mind ennek a visszaindításnak az eszközei.
2. És arra, hogy megismerjük, az ő szemével lássuk magunkat, barátainkat, családunkat és az ismeretlen szomszédot. A világ kisebb és nagyobb eseményeit. Meglássuk saját szemünkkel az Isten tervét, munkáját (Isten országát) a látható dolgokban és így részesei legyünk annak. Újból belekerüljünk a Lélek sodrásába és aktív résztvevői legyünk a világnak, amit ő teremtett, tart fent, és aminek elejét és végét is Ő tartja kézben.

Így vitte őket a Lélek közelebb az alapigazságokhoz.

A mai emlékeztető (reformáció ünnepe) emlékeztessen bennünket, hogy ki is Ő.A Szentháromság: Atya, Jézus és a Lélek. És ezt kérdezd meg Tőle személyesen: hangosan imádkozva vagy csendben ülve, gondolkodva; a Biblia sorai között böngészve vagy róla szóló énekeket hümmögve. Istentiszteleten prédikációt, tanítást hallgatva vagy séta közben az utcán figyelve az embereket. És a szél fújni fog, és nem fogjuk tudni honnan jött és hová megy, de egy biztos: mindig közelebb Istenhez.

Nincsenek megjegyzések: