Powered By Blogger

2012. május 17., csütörtök

Láss, ne csak nézz! - pünkösd 2012

„Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak.  Még a szolgákra és szolgálókra is kitöltöm lelkemet abban az időben. Csodás jeleket mutatok az égen és a földön: vért, tüzet és füstoszlopokat.” Jóel 3,1-3


Amikor hazafelé megyek este, a nap végén, és a fák lombjai között felnézek a csillagos égre, mindig gyorsan megkeresem a szememmel a Nagy Göncölt, a Sarkcsillagot és az Oriont. A nagyváros közepében nem látszanak a város fényeitől, de a XVI. kerületben tiszta az ég. Emlékszem, amikor először mutatták meg nekem a csillagképeket. Sok-sok alkalmon keresztül csak néztem az eget, néztem a csillagokat, de nem tudtam összerakni őket, nem láttam belőlük a csillagképet. Sokáig guggoltak mellettem, kinyújtották a kezüket és így irányították a tekintetemet oda, ahol meg kellett volna látnom a csillagképet. Időbe telt, mire megláttam az első hullócsillagot is.
Miért is mondom el ezt ma nektek kedves Testvéreim? Azért, mert a mai pünkösdi ünnepen Isten igéje a Szentlélek számos ajándéka közül a LÁTÁS ajándékát emeli ki. Azt a látást, ami a Szentlélek eljöveteléig csak néhány embernek, kiválasztottaknak - prófétáknak, királyoknak - adatott meg. Azt a különleges látásmódot, amivel az Istent és az Isten tervét, munkáját felismerték egyesek a világban, az emberek életében. Mint amikor a csillagok összeállnak csillagképpé.
Ha valaki meg akarta tudni az Isten akaratát, tudni akarta, mi Isten terve vele, az elment a paphoz, vagy a prófétához, akit héberül Nábinak hívtak, ami annyit jelent, hogy „LÁTÓ”. Esetleg megkeresték a prófétaasszonyokat, hogy útmutatást kapjanak, miként éljék az életüket. Mert az egyszerű ember nem tudott olvasni a jelekben, a körülötte zajló eseményekben. Nem volt válasza a kérdésre: merre tovább? Pünkösdkor ez változik meg. Ezen túl nem csak a néhány kiválasztottnak, hanem mostantól kezdve minden embernek megadatik - férfinak, nőnek, idősnek, fiatalnak, szolgának és szolgálólánynak – hogy meglássa Isten terveit. Megadatik mindenkinek, hogy „LÁTÓ” legyen, és így ne legyen szüksége senkire és semmire ahhoz, hogy megtudja, merre kell tovább mennie.
Jóel próféta így ír:
A fiak és lányok prófétálni ( Nábi - látni) fognak.
A vének álmot látnak.
Mindenki csodás jeleket: vért, tüzet és füstoszlopokat fognak látni.
Amikor kitöltődik a Lélek, akkor mindenben, amire eddig csak néztünk, kirajzolódik az Isten terve. Amikor megtér az ember, amikor veszi a Szentlelket, akkor hirtelen úgy érzi minden Istenről szól, és nem érti, miért nem vette eddig észre. Istenről beszélnek a tévében, a rádióban, olyan problémák kerülnek felszínre, amikre a Bibliából választ nyerhet. Meglátja Istent önmagában, ahogy győz benne, ahogy küzd benne. Az Isten ujjlenyomatát látja meg a másik emberben. A világ számtalan alkotása, eseménye kezd összeállni egy képpé, és képes lesz meglátni a mindent összekötő Isten akaratát, tervét, szeretetét. Látja az utat, amin járnia kell, tudja a döntést, amit hoznia kell. Érzi, mire adja Isten az áldását, mi az ő terve az adott élethelyzetben. Tudja, merre kell tovább mennie.
És ki az, aki ne vágyna erre? Ki ne érezte volna már azt közülünk, hogy ez nem is olyan egyszerű: felismerni az Istent és az ő akaratát, tervét az életünkre, a jövőnkre nézve? Hogyan tovább?
Életünk darabjai, mint a különálló csillagok nem mindig állnak össze egy képpé.
Van, amikor valami eltakarja azt. Mint a csillagot a felhők, úgy egy-egy nehézség, anyagi gondok, saját makacsságunk, magányunk, betegség vagy gyász eltakarhatja az Isten tervét az életünkben, és nem tudjuk hogyan tovább. Listát készítünk, átgondoljuk, másokat megkérdezünk, de nem tudjuk, merre visz, merre vigyen az utunk.
De az is lehet, hogy egyszerűen nem tudjuk, mit figyeljünk. Mint ahogy először nem tudjuk milyen alakú is a csillagkép, amit mutatni akarnak nekünk. Amikor már készek lennénk arra, hogy elinduljunk valamerre, mint egykor Ábrahám, bárhova, de nem tudjuk, merre kell menni. Pünkösdkor, ha vesszük a Szentlelket, akkor életünk apró csillagpontjai összeállnak és kirajzolódik benne az Isten akarata, az az út, amin járnunk kell, az irány, amit követnünk kell, ami a jövőbe mutat.
A Szentlélek az, aki összeköti a szálakat. Ő az, aki betöltve a szíveinket vezeti a tekintetünket, hogy meglássuk azt, ami eddig összekuszálódva, értelmetlenül állt a szemünk előtt.
2012-ben, ezen a Pünkösdön is megtörténik velünk a csoda, ha kérjük: látók lehetünk, álmokat láthatunk, megláthatjuk a csodás jeleket, és életünk darabjai, mint a csillagok összerendeződnek. És akkor már nem csak nézni fogunk, hanem látunk is.

Nincsenek megjegyzések: