Powered By Blogger

2011. február 22., kedd

Club, ami nem Klub

Láttátok Woody Allan "Match point" cimű filmét ? Életem első Woody Allan filmje,amit 3 nappal ezelőtt néztem meg. Egy egyszerű fiatal fiú Chri - aki jól tud teniszezni - jobb élet reményében elköltözik egy nagyobb városba, ahol más munka hiján teniszt oktat. Igy találkozik Matthew-val, egy arisztokrata család tagjával.Matthew családja meglehetősen befolyásos és elismert. Chris operarajongó, ami kapocs lesz közte és az elit élete között, megismerkedik a családdal és Matthew húgával. Ezzel elindul egy pozitiv örvény Chris életében. Pozitiv,akinek vonzó ez az életforma. Bekerül a CLUB-ba. A befolyásosak közé, ahol a felek segitik egymást, ahol a a jólét, a pozició és kapcsolatok adta szabadság magától értetődő,és mindez természetes a benne levőknek. Mindez azért is vonzó lehet, mert a ranggal, vagyonnal, elismeréssel nem feltétlenül jár együtt a beképzeltség,kihasználás, és a büszkeség és ki ne vágyna elismerésre, anyagi gondtalanságra. És ekkor találkozik Chris Matthew jegyesével,aki egy amerikai hétköznapi lány,aki filmes karriert próbál(na) befutni és kb. hasonló háttérből jött.
Woody Allan film: nem amerikai szappanopera. A problémát láthatod: a megoldást nem.

Pénteken ebédre voltam hivatalos egy Club-ban. Mi maradt meg a felső arisztokrácia Club-jából? Elég sok minden. Egy Club-nak megvannak a szabályai: kb. milyen ruhát viselsz, hogyan viselkedsz, csak meghivásra lehetsz ott és a vendégeknek tilos fizetni. Vannak olyan Club-ok,aminek tagjai egy-egy érdeklődési körhöz taroznak pl. jogászok, bankárok, irodalmárok stb. Ám a legtöbb helyen egy szociális réteghez (általában értelmiségi, arisztokrácia stb.) tartozók vannak egy Club-ban. A tagok száma limitált. Egy már tag ajánlhat egy újat. Irásban kell benyújtani és ha úgy találják, hogy gazdagitanád a kört,akkor meghivnak egy ebédre vagy vacsorára. Közben megfigyelnek, hogy megfelelsz-e az elvárásoknak, mennyire tudsz a beszélgetésbe belefolyni, háttérinformációt kérnek rólad, hiszen a Club hirnevét emelni kell. Ha megfeleltél,akkor hivatalos úton értesitenek.

Pénteki ebédre mentünk. Puha szőnyeg és elegáns bútorok. Előszür is a mosdóba mentem, mivel nagy csonagokkal voltam. A Club annyira zárt, hogy nyugodtan ott lehet hagyni a kabátot, táskát,aminek külön helyet biztositottak. Ahogy beléptünk a pultnál italt ajánlottak. Körben puha bőrfotelekben kedélyesen teáztak, kávéztak az emberek kb. 25-en. Természetesen a pincérek és a Club személyzete keresztnéven szólitható, akik következetesen visszamagáznak. Látszik, hogy megtiszteltetés itt dolgozni. Miután szóltak, hogy kész az ebédünk (3 menüből rendelhettünk) odakisértek az asztalunkhoz. Gyönyörű , damasztteritős, ezüst evőeszközzel kiegészitve, és persze az összes kanál, kés kikészitve a protokollnak megfelelően. Meg tudnám szokni. Az étel természetesen kiváló volt és amint befejeztünk elvitték a tányért és desszertet ajánlottak. Mellé kávét,amit folyamtosan utántöltöttek.
Nyugalom, elegancia,angol udvariasság és a kép,ami bennem(benünk) az angol arisztokráciáciáról él? A kiváltságos felsőosztály. Érezhetően megkülönböztethető társadalmi szituációba került az ember. Ha akarja, akarom?

1 megjegyzés:

myboys/kerub írta...

Olvasgattam az irasaidat, nagyon erdekesek, elgondolkodtatok, sok igazsagot meg tudsz ragadni, komoly dolgokat elemezgetni...nehez ezekhez barmi kommentet fuzni...de tanulsagos olvasgatni :) Kar, hogy bar itt vagy a "kozelben" meg igy is tul tavol egy talalkozashoz. De nagyon izgalmas eleted lehet...itt is es barhol, amirol eddig hallottam :) Isten ald Teged, legy erte nagyon halas :)
pusz: Zsike