Powered By Blogger

2012. november 6., kedd

Az ért el igazán sikereket, aki jól élt, gyakran nevetett, sokat szeretett, elnyerte az okos emberek tiszteletét, a szegény emberek bizalmát és a gyerekek vonzódását, aki különb világot hagyott maga után, mint amilyent ő talált születésekor, aki mindenben a legjobbat kereste, és ő is a legjobbat adta önmagából. Az élete ihletett volt, az emléke áldáshozó. (Moldova)

2012. október 21., vasárnap

Engedd, hogy szeressen az Isten

Vasárnap, pihenés napja. Ma elmentem a pünkösdi gyülekezetbe, mert Hálaadó napjuk volt. Megkértek egy rövid bizonyságtételre. Ilyenkor mindig nagyon "jó" akarok lenni. Villámként cikáznak a gondolatok a fejemben és keresem-kutatom mi is Isten üzenete. Mi az,ami nem az én bölcsességem, okosságom, amit meg akarok osztani. Mi az,amit az Isten üzen és nem én. Nem akarok magamról vagy dolgokról, eseményekről beszélni: csak róla.
Hálaadó nap. Elől kiterítve a gyümölcsöskosár, sokszínű virágok, vérpiros paradicsomok, egy pohár kristálytiszta víz és a Biblia kinyitva.

És az üzenet ennyi: engedd, hogy szeressen az Isten. Engedd, hogy gondoskodjon rólad az Isten.
Ahogy a paradicsom hagyja, hogy az Isten által küldött napfény megérlelje, ahogy a fa engedi, hogy az Isten adta eső feloldja a tápanyagot és érjen a gyümölcs, ahogy a virág bimbót hoz és kinyílik úgy kellene nekünk is tennünk.
Engedni, hogy szeressen az Isten, engedni, hogy gondoskodjon Rólunk az Isten: hogy táplálkozzunk, hogy erősödjünk, hogy gyümölcsöt teremjünk. Erő nélkül. Mert minden adva van és mindent ad az Isten, hogy teljes életünk legyen: csak hagyjuk abba a kapálózást, erőlködést, a görcsös tervezést és kivitelezést. Pihenjünk oda Isten tenyerébe és hagyjuk, hogy Ő alkosson bennünk, körülöttünk.

Üljünk le és füleljünk: hallgassunk addig, amíg meg nem halljuk az Ő hangját. Akkor nem futunk üres köröket, nem pocsékoljuk az erőnket, hanem egyszerűen belesimulunk az Ő akaratába és természetesen történnek az életünkben a dolgok. Ahogy a hal a vízármlatba belesimul, hogy az vigye, ahogy a sas a légáramlatba beleszáll, hogy sodorja magával, így simulhatunk mi is bele az Isten Szentlelkének a sodrásába és hagyhatjuk, hogy sodorjon ,vigyen bennünket. Nyissuk ki a  tenyerünk,adjunk át neki mindent, és élvezzünk-érezzük, hogy mennyire szeret minket az Isten.

2012. október 20., szombat

Október

Írhatnám, hogy itt van az ősz itt van újra,de egy kicsit mintha elkésettnek érezném. Pedig itt van, a gyönyörű, bronz-arany, színektől túlcsorduló, falevélhullató, meleg nap és hűs reggeli időszak, amikor azt sem tudod, hogy felvedd vagy levedd a kabátod. Macerás. De amikor délután 4 órakor kisétálok az épületből a lépcsőn tegnap önkéntelenül is megálltam és hagytam, hadd melegítse az arcomat a nap. Nem érdekelt, hogy kijönnek a pigmenfoltjaim, a kozmetikusom biztos szívrohamot kapott volna- bocs Kata :-)!.Egyszerűen ennek nem lehet ellanállni.
Ma reggeli kimentem a piacra és önkéntelenül mosolyogtam, beszélgettem-egyszerűen tele érzése van az embernek ettől az időtől. Hazaérve betettem a kölcsönkapott cd-t: Gábriel: Háttal a vonaton. Gratulálok az alkotóknak. Minden hónapra van egy kis gondolatsor és egy dal. Néha ringatós, néha jókedv-továbbadós. Tökéletes mára.

Miről is ír Október?

"Szépen lassan elkezdett esteledni. Észrevétlenül.hiszen a szem folyamatosan hozzászokott. A mozaikok sem fénylettek mr úgy,mint korábban. Az emberek is elfogytak emllőlem. Előbb utóbb mindenki leszállt.

Amikor egyedül maradtam lehúztam az ablakot. A vonat megállt a puszat közepén. Egy vályog viskó álldogállt magányosan,mellette egy öreg fa. Hullottak a levelei,lassan, de rendületlenül- az egyikbe belekapott a szél és besodorta a nyitott ablakon. A levél barna volt és néhol már leszakadt a széléből egy kis darab,de az erezetén minden látszott. Látszott rajta a születés csodája,a vad júniusi jégeső ,a aszárazság éds az elmúlás...

A levél fő erezete pedig elárulta, hogy ő ehhez a fához tartozik,nem máshoz. Ahogy a kezemben atrtottam a levelet,eltűnődtem, hogy rólunk, emberekről vajon kiderül-e, hogy kihez tartozunk.
Egyáltalán tudjuk-e kihez tartozunk?
Egyáltalán tartozunk-e valakihez?"

AZt hiszem elmegyek sétálni.

2012. október 19., péntek

Erőtlenül erős

Mióta iskolalelkész vagyok néha úgy érzem , hogy a poklot, néha úgy, mintha a mennyet élném meg. Ma például az egyik hatodikos lány bejött hozzám beszélgetni. Be kell vallanom, hogy ez az az osztály,ahova a legkevesbbet készülök az órákra:-(. Sajnos úgy érzem, hogy egyszerűen kifolynak a kezem közül és nem az ő hibájuk. Nem készülök eléggé, feszült vagyok, sokszor majdnem agresszívnak érzem magam, amikor megpróbálok rendet tenni.
Abban mondjuk nem vagyok szívbajos, hogy emiatt bocsánatot is kértem tőlük. Nem hiszem, hogy ez csorbította a tekintélyem. Ezt elmondtam ennek a leányzónak is. Mondtam neki is, ő azt mondta, pedig ő szereti az óráimat. Hogy élvezhetitek,amikor az óra fele feszült rendrakással telik, alig tudunk bármit rendesen megcsinálni, olyan érzésem van, mintha egy rendes órát sem tartottam volna meg ott. Mire ő: "Az a mi hibánk." .
Szereti az órát, és kedvel, mint tanárnőt. Mi ez, ha nem csoda :-)? De komolyan.
És újból megerősödtem, hogy azért is csodálatosnak teremtett minden embert- még a határokat próbálgató tiniket is :-) - az Isten :-)!


Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. ”

2012. augusztus 9., csütörtök

Kedves Klubbos munkatársak!

Köszönöm az elmúlt 1-2-3-4 (kinek mennyi évet).


Tárja ki neked Isten az Élet kapuját:


Legyen áldássá a reggeli ébredésed,

a feladatok,amelyekben helyt kell állnod

Legyen áldássá a tudásod,amely bölccsé tesz,

a hiányaid,amelyek alázatosságra intenek

Legyen áldássá családod,

az emberek,akikről gondoskodsz,és akik fontosak neked



Legyen áldássá a hétköznapi egyhangúság

és a felemelő pillanatok,amelyek új lendületet adnak

Legyen áldássá minden utad,s józan bátorsággal tedd,

ha versenyt kell futnod az idővel

legyen áldássá benned a szándék,

ha békét és csöndet keresel az élet forgatagában



Legyen áldássá a szomszéd,aki olykor kíváncsian figyel,

meg a közértes (CBA-s) eladónő,aki ma Rád mosolygott

Legyen áldássá a hazaút a bevásárlószatyorral

és a veszteglés is a délutáni dugóban

Legyen áldássá a közös vacsora,

az esti leckeírás mega mese a gyerekekkel



Legyen áldássá a közös kirándulás,

a kikapcsolódás,játék s egy jó mozi

legyen áldássá a hajba kapás utáni kibékülés,a megbocsátás felszabadító érzése

Legyen áldássá a meghittség,a társad ölelése

meg a közös álmaitok


Legyen áldottá a múló idő,a születésnapok, évfordulók,

az élők üzenete és a holtak emléke

Legyen áldottá a magányod,

egy-egy átvirrasztott éjjel, a gondjaid és félelmeid

Legyen áldottá az imádságod,

Istent keresésed a "megtaláltságod"

Legyen áldottá az emberség,amely életed gazdagságát adja,

és létünk minden értelmet meghaladó távlata nyíljon meg előtted

Tárja ki neked Isten az élet kapuját.

--

Marcsi

20-824-5727

2012. május 17., csütörtök

Láss, ne csak nézz! - pünkösd 2012

„Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak.  Még a szolgákra és szolgálókra is kitöltöm lelkemet abban az időben. Csodás jeleket mutatok az égen és a földön: vért, tüzet és füstoszlopokat.” Jóel 3,1-3


Amikor hazafelé megyek este, a nap végén, és a fák lombjai között felnézek a csillagos égre, mindig gyorsan megkeresem a szememmel a Nagy Göncölt, a Sarkcsillagot és az Oriont. A nagyváros közepében nem látszanak a város fényeitől, de a XVI. kerületben tiszta az ég. Emlékszem, amikor először mutatták meg nekem a csillagképeket. Sok-sok alkalmon keresztül csak néztem az eget, néztem a csillagokat, de nem tudtam összerakni őket, nem láttam belőlük a csillagképet. Sokáig guggoltak mellettem, kinyújtották a kezüket és így irányították a tekintetemet oda, ahol meg kellett volna látnom a csillagképet. Időbe telt, mire megláttam az első hullócsillagot is.
Miért is mondom el ezt ma nektek kedves Testvéreim? Azért, mert a mai pünkösdi ünnepen Isten igéje a Szentlélek számos ajándéka közül a LÁTÁS ajándékát emeli ki. Azt a látást, ami a Szentlélek eljöveteléig csak néhány embernek, kiválasztottaknak - prófétáknak, királyoknak - adatott meg. Azt a különleges látásmódot, amivel az Istent és az Isten tervét, munkáját felismerték egyesek a világban, az emberek életében. Mint amikor a csillagok összeállnak csillagképpé.
Ha valaki meg akarta tudni az Isten akaratát, tudni akarta, mi Isten terve vele, az elment a paphoz, vagy a prófétához, akit héberül Nábinak hívtak, ami annyit jelent, hogy „LÁTÓ”. Esetleg megkeresték a prófétaasszonyokat, hogy útmutatást kapjanak, miként éljék az életüket. Mert az egyszerű ember nem tudott olvasni a jelekben, a körülötte zajló eseményekben. Nem volt válasza a kérdésre: merre tovább? Pünkösdkor ez változik meg. Ezen túl nem csak a néhány kiválasztottnak, hanem mostantól kezdve minden embernek megadatik - férfinak, nőnek, idősnek, fiatalnak, szolgának és szolgálólánynak – hogy meglássa Isten terveit. Megadatik mindenkinek, hogy „LÁTÓ” legyen, és így ne legyen szüksége senkire és semmire ahhoz, hogy megtudja, merre kell tovább mennie.
Jóel próféta így ír:
A fiak és lányok prófétálni ( Nábi - látni) fognak.
A vének álmot látnak.
Mindenki csodás jeleket: vért, tüzet és füstoszlopokat fognak látni.
Amikor kitöltődik a Lélek, akkor mindenben, amire eddig csak néztünk, kirajzolódik az Isten terve. Amikor megtér az ember, amikor veszi a Szentlelket, akkor hirtelen úgy érzi minden Istenről szól, és nem érti, miért nem vette eddig észre. Istenről beszélnek a tévében, a rádióban, olyan problémák kerülnek felszínre, amikre a Bibliából választ nyerhet. Meglátja Istent önmagában, ahogy győz benne, ahogy küzd benne. Az Isten ujjlenyomatát látja meg a másik emberben. A világ számtalan alkotása, eseménye kezd összeállni egy képpé, és képes lesz meglátni a mindent összekötő Isten akaratát, tervét, szeretetét. Látja az utat, amin járnia kell, tudja a döntést, amit hoznia kell. Érzi, mire adja Isten az áldását, mi az ő terve az adott élethelyzetben. Tudja, merre kell tovább mennie.
És ki az, aki ne vágyna erre? Ki ne érezte volna már azt közülünk, hogy ez nem is olyan egyszerű: felismerni az Istent és az ő akaratát, tervét az életünkre, a jövőnkre nézve? Hogyan tovább?
Életünk darabjai, mint a különálló csillagok nem mindig állnak össze egy képpé.
Van, amikor valami eltakarja azt. Mint a csillagot a felhők, úgy egy-egy nehézség, anyagi gondok, saját makacsságunk, magányunk, betegség vagy gyász eltakarhatja az Isten tervét az életünkben, és nem tudjuk hogyan tovább. Listát készítünk, átgondoljuk, másokat megkérdezünk, de nem tudjuk, merre visz, merre vigyen az utunk.
De az is lehet, hogy egyszerűen nem tudjuk, mit figyeljünk. Mint ahogy először nem tudjuk milyen alakú is a csillagkép, amit mutatni akarnak nekünk. Amikor már készek lennénk arra, hogy elinduljunk valamerre, mint egykor Ábrahám, bárhova, de nem tudjuk, merre kell menni. Pünkösdkor, ha vesszük a Szentlelket, akkor életünk apró csillagpontjai összeállnak és kirajzolódik benne az Isten akarata, az az út, amin járnunk kell, az irány, amit követnünk kell, ami a jövőbe mutat.
A Szentlélek az, aki összeköti a szálakat. Ő az, aki betöltve a szíveinket vezeti a tekintetünket, hogy meglássuk azt, ami eddig összekuszálódva, értelmetlenül állt a szemünk előtt.
2012-ben, ezen a Pünkösdön is megtörténik velünk a csoda, ha kérjük: látók lehetünk, álmokat láthatunk, megláthatjuk a csodás jeleket, és életünk darabjai, mint a csillagok összerendeződnek. És akkor már nem csak nézni fogunk, hanem látunk is.

Mustízű prototípus pünkösdi igehirdetés :-)

Lelkes akadálymentesítés

Megyek a Duna part felé és haladok a keskeny utcákon. Az egyik bank előtt félig belenyúlva az amúgy is keskeny járdába erős katonai vászonnal letakarva egy nagy ormótlan tárgy állt. Közelebb érve vettem észre mellette a feliratot és tudtam meg, hogy nem más az, mint a mozgássérültek részére fenntartott lift kibontatlanul, ami akadálymentessé teszi a bankba való bejutást. Nem úgy nézett ki, mintha bármikor is használták volna. Ha kerekesszékes lennék valószínűleg tehernek érezném, hogy kibontassam a becsomagolt gépezetet, könnyebbnek tűnne valakit beküldeni, hogy elintézze az ügyeimet. Elméletileg akadálymentesítve van a bank és a mozgáskorlátozottak szabadon használhatják, de gyakorlatilag…. 
 
Nem csak a mozgáskorlátozottak ismerik azt az érzést, amikor elméletileg minden adva van, hogy szabadok legyünk, és azt tegyük, amit szeretnénk, de gyakorlatilag mégsem így áll a dolog.  Szabadságra vágyunk, de valljuk be hányszor nem érezzük szabadnak magunkat! Hányan éreztük már úgy, hogy a látszat ellenére akadályok sokasága tornyosul fölénk és a vágyott szabadság habár kéznyújtásnyira, van is, mégis elérhetetlennek tűnik? A törvények szerint szabadok vagyunk. Bármit mondhatunk, bárhova mehetünk, szabadon dönthetünk az ügyeink felől. De gyakorlatilag? Nem döntünk, hanem döntenek felettünk, a választási lehetőség csak látszat: a munkahelyi kritériumok, az országvezetés egy betegség, a saját korlátaim, félelmeim valójában csak egy utat engednek járhatónak vagy egyszerűen, elzárják az utat. Olyan sokszor behódolunk a látszólagos személyi, tárgyi körülményeknek és sóhajtva azt mondjuk: ez van, nem tehetünk semmit, ki vagyunk szolgáltatva. Hol van ekkor a mi hitünk? Hogy van bennünk az a Szentlélek tűz és erő, ami megtelít bennünket, ami felszabadít és megerősít abban, hogy semmi és senki sem nagyobb a mi Istenünknél.
Belső korlátok és külső akadályok beszűkítenek minket. Mintha lelkileg vagy fizikálisan mi is mozgáskorlátozottak lennénk. 

Nem a mai kor hozza ezt az érzést, hanem a pünkösdkor várakozó tanítványok is ezt érezhették. Jézus megjelent a tanítványoknak és azt mondta, várjanak. Várjanak, várjanak, amíg eljön rájuk a Szentlélek. A tanítványok azt sem tudják, eszik vagy isszák, de úgy tesznek, ahogy Jézus kéri. És hiába a feltámadás bizonyossága, hiába Jézus mindent legyőző istensége, ők csak fent ülnek a felső szobában, Mária és az asszonyok gondoskodnak róluk, egyre gyűlik a tömeg ők, pedig ki nem mozdulnak a szobából. Nincs mozgásterük, pedig senki sem bilincselte meg őket vagy tiltotta meg nekik. Elméletileg szabadok, az ajtók sincsenek zárva, bármikor kimehetnének. Úgy tűnik akadályok vannak mindenhol és nem tudnak kijutni az utcára. Akadályok kívül és belül.
Kívül. Ha kilépnek az utcára a zsidók meglincselik őket, a rómaiak gyanúsan mennek utánuk, a felgyülemlett tömeg gúnyolja vagy értetlenül néz rájuk: ők, akik nem egy-két napot, hanem hosszabb időt töltöttek Jézussal, most bezárkózva ülnek a szobában és várják a csodát.
De nem csak kívül, belül is tele vannak akadályokkal. Félelem és bizonytalanság. Kapaszkodás és egymásban erő és támaszkeresés. Mert tele vannak belső akadályokkal is.
Van szabadság, amit a világ nem adhat, hanem csakis a Szentlélek.
Azt a szabadságot, amely lerombol és átlép minden akadályt és kitágítja az életterünket. Egészen annyira, hogy érezni fogjuk, hogy az életterünk és az életünk nem csak ere a földi 70-80 évre korlátozódik, hanem sokkal tovább tart. És aki ebből a perspektívából látja az életét, annak a napi akadályok már nem is tűnnek olyan áthághatatlannak, a földi korlátok nem is magasodnak olyan nagyon felénk.
A kérdés mit teszünk?
Legyünk pünkösdi tanítványok. Várjuk imádkozva a Jézus által megígért Lelket, aki elvezet az igazságra, aki vigasztal és bátorít, aki megerősít és minket betöltve életet ad nekünk. Aki minden akadályt elhárít, és külső-belső szabadságra vezet el bennünket, mert az Isten országa realitás lesz és megértjük, hogy földi korlátok azt nem szűkíthetik be. Ha csak egyszer is vágytunk arra, hogy szabadnak érezzük magunkat, valóban szabadnak, nem kiszolgáltatottnak, sarokba szorítottnak vagy sodródónak, akkor kérjük, kérdd te is, hogy jöjjön el hozzád vagy töltsön be téged (újból) a Lélek. Felfrissítsen, megújítson, az Atya akaratára ráhangoljon, élettel töltsön meg. Csak kérjük, hogy jöjjön el hozzánk és várjunk. Ha kell egy napot, ha kell kettőt, kitartóan, bízva. Várjuk azt, aki bátorságot az élethez, kétkedés nélküli hitet és vágyat a tanúságtételre, hogy elmondjuk mennyire szeret minket az Atya és mit tett értünk Jézus, és hogy benne és csakis benne van az a szabadulás, amire minden ember vágyik. Várjunk az Isten Lelkére, mert ő jönni fog. Jöjj Szentlélek Úristen, töltsd be szíveinket bőven…! Már itt is van. Ámen.

2012. május 14., hétfő

Ötletek:
Adakozás
1. élet-vér: véradás, szervadományozás
2. tudás: korrepetálás, menekültek segítése a tanulásban, szakmai napok (ki-ki a saját szakmájában tanácsadás)
3.idő: babysitterkedés, hogy a szülők elmehessenek egy estére pl.
4. pénz: adománygyűjtés

Lelkész-műhely:
Variációk egy témára: A kazuális és speciális igehirdetések homiletikája-prédikációírás, források
Műhelyek:
*Temetés, élet vége
*Keresztelés, élet eleje
*Emlékezzünk: keresztelési, házasságkötési emlékünnepek
*Áldások: Sír, épület,emléktábla
*Nemzeti ünnepek

2012. május 9., szerda

Köszönöm. Köszönöm a hordozást. Köszönöm a kísérést. Köszönöm a csiszolást és megpróbálást. köszönöm, hogy mellettem voltatok.Most amikor egy szakasz bezárul, köszönöm, hogy szurkoltatok. A pálya mellett lelkesítve, velem futva, velem nevetve és velem sírva,mellém ülve meghallgatva és átkarolva. Elviseltétek a kitöréseim, a cinizmusom, a megfáradásom. A túlpörgésem, a nagyképűségem, a látszani és hallatszani akarásom.-mert volt elég. Köszönöm, hogy elfogadtatok és szerettetek,ilyen felemás úton levőnek. És köszönöm, hogy tanulhattam tőletek: hogy ha hisznek az emberben,akkor nagyobb dolgokat is megtud tenni, mint gondolná. Megtanítottatok bízni a másikban. Köszönöm, hogy láthattam az utatokat, hogy láttam hogyan éltek szeretve az Istent és átélve-megélve a nagybetűs Élet kisbetűs napjait. 2001-ben kezdtem el a teológiát és most érek a végére,körbejárva és pluszutakkal,fekvőrendőrökkel és kátyúkkal. Alagutakkal és hegymászással. Beértem az útra,ami most már lassan csak egyfelé visz. És megnyugodtam. Megpihentem már magától a döntéshozataltól is. És érzem, hogy szeret az Isten . Csak ne engedjétek elfelejtenem:  hol a helyem Istennel szemben: Ő az Úr! És hol a helyem Veletek szemben: egymást magatoknál különbnek tartsátok. Csak ne engedjétek elfelejtenem, hogy alázatos legyek.

2012. április 3., kedd

Nagypénteki egypercesek

Polírozott

Egy nyári nap betértem a Ferenciek terén levő udvarba, ahol számos keresztény könyvesbolt van. Ahogy beléptem az egyikbe, a bejárattal szemben egy polchoz rögzítve egy töviskoszorú volt. Gyönyörűen polírozott minden egyes tövise, sterilen, tisztán és tökéletesen ott függött a fejem fölött - majdhogynem. Jobb oldalt egy árcédula volt ráfűzve: 5540 forint.
Hát ennyi az ára Uram! A tied nem volt polírozva, tövisei nem szép redőkbe rendezve voltak, hanem még a természet is úgy alkotta, hogy a homlokodva fúródva felsértsék bőrödet. Ára?

Visszaragasztva
Nekem sokáig nem volt kereszt a lakásomban. Most sincs keresztmedál a nyakláncomon. Igazából nyakláncom sincs. Nem akartam egy kommerszet venni, hanem olyat kerestem, ami megszólít, ami egyedi. Egyszer az öcsém Erdélyi útjáról hazatérve az egyik kolostorból ajándékként egy keresztet hozott haza nekem. Egyszerű fakereszt - majdhogynem tömegcikknek nevezhető – ráragasztva Jézus alakja, s a felirat rajta: I.N. R. I. Halványan, kicsit elnagyoltan kiöntve. Még a ragasztás is kicsorgott alóla. Egy takarítás során leesett először róla a felirat. Egy másik esetben elengedte a ragasztás Jézus figuráját. Amikor megláttam elővettem a ragasztópisztolyt és elkezdtem visszaragasztani rá… félúton megállt a kezem. És hirtelen kairosz a kronoszban Isten odalépett mellém és ezt mondta nekem: hányszor, de hányszor ragasztottál már vissza a keresztre? Amikor megteszel valamit, amit nem kellene. Vagy amikor nem teszel meg valamit, amit tenned kellene. Felragasztalak és hagyom, hogy felragasszanak. És Te tudtad ezt jól Uram. Mégis vállaltad. Mégis akartad. Szabad vagy Uram, leszállhatnál, de nem teszed.
Kommersz kis kereszt, nem voltam képes visszaragasztani rá a táblát és a figurát. Azóta is csak úgy ráteszem. Néha lecsúszik, néha elcsúszik, néha alig találom meg darabjait.

Kifordítva- Színe és fonákja

Állok az oltárnál, imádság van. Nem csukom be a szemem, enyhén lehajtom a fejem, nézem az elém állított keresztet. Ha kicsit tovább emelem a kereszt ott is ott van az oltárképen. S hiányozna, ha ott nem lenne. Mégis úgy érzem, a színe a fonákja és ugyanez fordítva. Amikor megkerülöm az oltárt és hátramegyek, akkor az oltárt hátulról támasztó gerendák fa-keresztje áll előttem. Göcsörtösen, szálkásan, a szögek néhol szinte hanyagul félrehajtva, belenyomva a fába, nem precízen beleverve. Szúette, festékfoltos. Inkább ilyen volt a kereszted. Nem szépen kiöntött, fényes és tökéletes arányokkal megáldott. Ezért amikor úrvacsora után megkerülöm, az oltárt felnézek erre a tökéletlen, csúf keresztrúdra és Rád emlékezek. Mert néha a színe a fonákja és ugyanez fordítva.

2012. április 2., hétfő

HymnResurrection by the Community & College of the Ressurection, Mirfield, Yorkshire, UK



Holy week at Mirfield last year was one of the most touching experience  I have ever had. Touching is not really the right expression for it. When you feel the story of Jesus entering into every cell of your body. Feeling the story, as the water cooled down my fingers as I touched the water, the crying silence as the veneration has happened, when Father George splashed the baptismal water and washed his face... like holy noise sounded. Everything had meaning.
Presence. Sinking into the light and sinking into the darkness, sinking into the songs and sinking into the deep silence. From dawn till the hours of the vigil Christ has led us through his story , walking with us, being close. Just sit beside me Jesus, just sit beside me.
And far,far he is as the holiness and majesty of Jesus the Christ swept through the chapel. The empty tabernacle, like the empty tomb-crying out loud of its emptiness, like the empty tomb.
As my sisters and brothers sat beside me. As disciples of Jesus, wearing the cassock joining the sameness- on the way being more and more like Jesus. Having me in their company,co-disciple. And the rythm of our movements,rythm of our life: being clear, being focused,being tried, being challenged. Being surrounded by loving people and being alone at the same time. As Jesus, sorrounded by people, but being one to one, face to face with the Creater.

May all people of Mirfield and the College&Community of the Ressurection be as blessed forever as we - and I -was blessed by them .

Húsvéti asztaldísz/barkácsolás


Jucus barátnőm küldte el nekem és még sok másnak ezt az ötletet: szerintem zseniális :-))))!!!
" Húsvétra készülve találtam egy nagyszerű ötletet, ami az alábbi képen látható is: egy nagy kerék cserépedénybe tegyünk virágföldet, majd fektessünk rá középen egy kis méretű virágcserepet - ez a sír bejárata. Temessük be körben földdel, és szórjuk meg fűmaggal. Gondos locsolás mellett egy hét alatt kibújik a fű. A sír bejáratát ki lehet rakni apróbb kaviccsal, és eléhengeríteni egy kb. akkor követ, mint a sír bejárata."

Jézus élete történet gyermekszemmel

2012. április 1., vasárnap

2012. március 29., csütörtök

Örkény: Gondolatok a pincében

GONDOLATOK A PINCÉBEN

A labda egy betört ablakon keresztül leesett az alagsori folyosóra.
Az egyik gyerek, a házmesterék tizennégy éves kislánya, lebicegett érte. Szegénykének a villamos levágta a fél lábát, s boldog volt, ha labdát szedhetett a többieknek.
Az alagsorban félhomály terjengett, de azért feltűnt neki, hogy egy sarokban megmozdult valami.
- Cicus! - szólt oda a falábú házmesterkislány. - Hát te hogy kerülsz ide, kiscicám?
Fölkapta a labdát, s ahogy csak tudott, elsietett vele.
Az öreg, csúnya és rossz szagú patkány - őt nézték cicának - meghökkent. Így még nem beszélt vele senki. Eddig csak utálták, szénnel hajigálták, vagy rémülten elmenekültek előle.
Most jutott eszébe először, hogy milyen más lett volna minden, ha történetesen cicának születik.
Sőt - mert ilyen telhetetlenek vagyunk! - mindjárt továbbszőtte ábrándjait. Hát még ha falábú házmesterkislánynak születik?
De ez már túlságosan szép volt. Ezt már el sem tudta képzelni.

Örkény: A megváltó

Örkény István: A megváltó

Délelőtt tíz óra volt, amikor az író befejezte új drámáját. Este még két nehéz jelenete volt hátra. Átírta az éjszakát. Közben legalább tíz feketét főzött magának, és legalább tíz kilométert gyalogolt a szűk szállodaszobában alá s felezve. Most mégis olyan frissnek érezte magát, mintha nem is volna teste, olyan boldognak, mintha megszépült volna az élet, és olyan szabadnak, mintha megszűnt volna lenni a világ.

Még egy kávét főzött. Lesétált a partra. Megkereste a csónakost.
– Kivisz-e a vízre egy kicsit, Volentik bácsi? – kérdezte tőle.
– Tessék beülni – mondta a csónakos.
Borús volt az ég, de a szellő se rezdült. Mint egy óriási máriaüveg-lap, olyan sima és szürke és csillogó volt a tó. Volentik bácsi gyors, de rövid csapásokkal evezett, ahogy a Balatonon szokás.
– Mit gondol? – kérdezte az író, mikor már jó darab utat megtettek. – Ide látni még a partról?
– Még ide – mondta a csónakos.
Továbbmentek. Az üdülő piros cseréptetejét lassan elborították a fák. A partnak csak a zöldje, a vonatnak csak a füstje látszott.
– Még most is? – kérdezte az író.
– Még most is – mondta a csónakos.
Csak az evezők csobbanása hallatszott; a partról már nem ért idáig a hang.
Összemosódtak a házak, a kikötők és az erdők. Már csak egy ceruzavonás látszott, ahol véget ért a tó.
– Még most is ide látni? – kérdezte az író.
A csónakos körülnézett.
– Ide már nem.
Az író lerúgta a lábáról a szandált, és fölállt.
– Akkor húzza be az evezőt, Volentik bácsi – mondta. – Megpróbálok egy kicsit a vízen járni.

2012. március 26., hétfő

Gömbpanorámák Magyarhonról

http://panoramas360x180.blogspot.com/

Gyönyörűek, köszönet és tisztelet az alkotóknak!

Kevés giccs-több szép tárgy

http://borokaotthonbolt.hu/

Gömbpanoráma Maglód Evangélikus templom-gyönyörű felvétel: szeretjük a technikát :-)!

http://www.melon.hu/panorama/maglod/lutheran.html

Maglód, evangélikus templom - próbaharangozás



Kisharang:
70 kg-os, 47,5 cm alsó átmérőjű, a2 hangú, Putere János Bécsújhelyről származó harangöntő öntötte Budán 1723-ban. Egyrészt kora miatt képvisel rendkívüli értéket, másrészt azért, mert Putere Jánosnak rendkívül kevés használatban lévő harangja van az országban. Ez a templom és Maglód város legrégebbi harangja. Érdekessége, hogy eredeti füles koronás, a 20. század tárcsásítási tendenciáját átvészelte.
Felirata a felső pártázaton:
IOHANN PVTERE GOSS MICH IN OFFEN . 1723
Palástján a golgotai jelenet látható: a megfeszített Krisztus, a kereszt alatt Mária és János.
Alatta felirat bevésve: MAGLOD
A vésett feliratból következtethető, hogy készen vette a gyülekezet.
A harang érdekessége még, hogy annak ellenére, hogy nem tárcsás felfüggesztésű, 90 fokkal megfordították, annak érdekében, hogy ne verje ki az ütő a palástot.

Protekció- az igazi Főpap-böjtben utolsó, azaz 5. vasárnap, Judica vasárnapja



"...ő (ti. Jézus)viszont, mivel megmarad örökké, átruházhatatlanul viseli a papságot. 25Ezért üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez, hiszen ő mindenkor él, hogy esedezzék értük. 26Mert ilyen főpap illett hozzánk: szent, ártatlan, szeplőtlen, aki a bűnösöktől elkülönített, és aki magasabbra jutott az egeknél. 27Neki nincs szüksége arra, mint a főpapoknak, hogy napról napra előbb saját bűneikért mutassanak be áldozatot, azután a nép bűneiért. Ugyanis ezt egyszer s mindenkorra megcselekedte, amikor önmagát adta áldozatul. 28Mert a törvény erőtlen embereket rendelt főpapokká, a törvény utáni eskü igéje pedig a Fiút, aki örökre tökéletes.
Zsidókhoz írt levél 7. fejezet 24-28 vers)


Az igazi Főpap

1.Böjtben járunk
Olyan gyorsan elröpült az elmúlt pár hét mióta böjt elkezdődött és jövő héten már virágvasárnapot ünneplünk és elkezdődik a nagyhét.A húsvéti öröm már most bennünk van. Ahogy a természet megtelik energiával úgy mi is. Most, hogy beköszöntött a tavasz, ami majdhogy nem nyárként hat, szinte ünneprontóként hathat/ hatna ránk, ha valaki figyelmeztetne: legyünk még egy kicsit magunkba fordulóbbak, legyünk még egy kicsit csendesebbek, visszafogottabbak. Várjunk még a húsvéti örömmel és lelkesedéssel, még nincs itt az ideje.
Még böjt van. Akkor is, ha a szürke, borongós napokat felváltotta a meleg napsütéses idő. Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy velem együtt egy kicsit még fogjuk vissza magunkat, éljük meg azt, aminek itt van az ideje, kicsit még éljük meg a böjti időszakot, ne siessünk előre.

Hadd kérdezzem meg: milyen lett az idei böjti időszakod?
Olvastad-e többet az igét? Csendesedtél-e el többet imádságban?
Gyakoroltad-e többször a szeretet cselekedeteit?
Adtál-e lejjebb a saját akaratodból, hogy az Isten akaratát teljesíts?
Megvizsgáltad-e az életed, kevesebbek lettek-e a bűneid, törekedtél-e megváltoztatni az életed és Istenhez igazítani?
Mert erről szólna a böjt: az életemet megvizsgálom Isten előtt, megbánom és elhagyom a bűneimet és igyekszem Isten szerint élni.

A böjti időszakban lehet igazán imádságunk az az ima, amit úrvacsoravétel előtt mondunk el:
„Vallom előtted szent és igaz Isten, hogy vétkeztem ellened: gondolattal, szóval és cselekedettel.
Sok jót elmulasztottam, sok rosszat elkövettem
Nem vagyok méltó kegyelmedre, méltó vagyok ítéletedre. „

Milyen igaz. Csak fuss végig gondolatban ezen a heteden.
Egy-egy helytelen gondolat: irigység, harag, lenézés…--------------------------
Egy-egy helytelen szó: megbántás, hazugság, pletyka…-------------------------
Egy-egy helytelen cselekedet: talán itt te egészítsd ki a felsorolást…----------
És gondoljuk csak meg mennyi-mennyi elszalasztott alkalom a jóra: kedvesség, bizonyságtétel Istenről, bocsánatkérés, segítségnyújtás, bátorítás, szükségbenlevő megsegítése …

2. Judica- SZolgáltass nekem igazságot Istenem!
A mai vasárnapot régi latin névvel Judica vasárnapjának hívták s igéje a 43. zsoltár 1 verse : „Szolgáltass nekem igazságot, Istenem”! De milyen igazságom lehet nekem az Isten előtt, ha megvizsgálom az életemet?
A bűn, a rossz cselekvése és a jó elmulasztása nem csak a mi gondunk, hanem mióta ember az ember, Ádám bűne óta így élünk. A bűneink megkötöznek és pusztítják az életünket. Elveszik szabadságunkat,amire oly nagyon vágyunk. Ezt mi magunk is megtapasztaljuk,mert a bűneink leterhelnek bennünket, csapdába csalnak, megrontják az emberi kapcsolatainkat, elszakítanak, távol tartanak a szerető Istentől. És ez így van Ádám óta,ahogy hallottuk teológus testvérünktől előző vasárnap.

3. Jom Kippúr- Az engesztelés napja

Ádám óta...tudta nagyon jól a mai igénket hallgató zsidó gyülekezet, hogy miről is beszél a zsidókhoz írott levél szerzője. Atyáiktól megtanulták, hogy bűnös az ember természeténél fogva. Az ószövetség arról tanít mi a tiszta, és mi a tisztátalan, mi az isten szerint helyes és mi a bűn. És hiába szereti a bűnös embert az Isten, a bűnt utálja, a bűnnek következménye van. Élő halott ebben az életben és örök halál a földi élet után. A bűn következménye a halál. És annak elengedése életet, vért kíván.
A zsidók legnagyobb böjti ünnepe a Jom Kippúr, azaz az Engesztelés napja. Ezen az ünnepen, minden zsidó ember, hogy megtisztuljon felment Jeruzsálembe. Ahogy beér a templomot körülvevő udvaron templomi pénzt vált és keres egy árust, ahol az anyagi helyzetének megfelelő áldozati állatot tud venni: egy galambot, bárányt vagy kost. Azután felvitte azt a templomba. Ott vár a zsidó Főpap, Áron házából,aki egész életében arra készül, hogy egy nap miután teljes tisztaságnak aláveti magát legbelül a Jeruzsálemi templom szívébe beléphet a Szentek Szentjébe, az élő Isten színe elé. Megtisztítva önmagát ,elkülönítve él a szolgálat előtt hosszú ideig és vár,amíg rá kerül a sor, eljön a nagy nap,amikor bemutatja az áldozatot a nép nevében Istennek, könyörög az Úrhoz, hogy bocsássa meg a vétkeiket, fogadja el az áldozataikat. Feláldoz egy bikát és két kecskebakot, majd meghinti vérrel a Szentek szentjét, a kárpitot, az oltárt és így megtisztítja azokat. Sorsot vet a két kecskére, és amelyiket kisorsolta, azt feláldozza az Úrnak vétekáldozatul. A másiknak a fejére teszi a kezét, bevallja a gyülekezet minden bűnét, majd kizavarja azt a pusztába, hogy vigye magával a lakatlan pusztába a nép minden bűnét- innen ered a „bűnbak” kifejezésünk is.
Két dolog kellett ahhoz, hogy valóban megtörténjék az Isten szerinti áldozás:
- tökéletes áldozat: a hibátlan és ép galamb, kecske, bika, kos, bárány
- és a tökéletes pap: aki elkülönített az emberektől, tisztulási rítusokon esik át és el van zárva a Szentek szentjébe lépés előtt jó ideig minden embertől, nehogy akár tudattalan módon is beszennyeződjön, naponta áldoz saját magáért.

Félelmetes. Egy ember, akit gyerekségétől arra készítenek, hogy egyszer ezt a pillanatot átélje borzongva, félelmetes gyönyörűségben beteszi lábát a szent helyre. ÉS csak remélni tudja, hogy imádság, közbenjárása kedves lesz az Úr előtt. És ezt remélték az emberek is. Mivel ők közvetlenül nem léphettek az Isten elé, a Főpapban bíztak, hogy majd ő közbenjár és megszerzi nekik a bűnbocsánatot, és így rendezve lesz Istennel a kapcsolatuk, megszabadulnak bűneiktől.

4.Közbenjárás - protekció
Mi is ismerjük nagyon jól ezeket a helyzeteket,amikor a mi hangunk elég , hogy valamit elérjünk. PROTEKCIÓ. Ismerős a szó? Amikor az orvosnál protekciót kell kérnünk, amikor a hitelnél keressük az ismerőst, hogy jobb kondíciókat vagy elbírálást kapjunk. Amikor a templomtető javítására pályázatot adtunk be szinte javasolták, hogy keressünk olyan befolyásos embereket, akiknek meghallgatják a szavukat,akik olyan körökben mozognak,ahol támogatást nyerhetünk. Munkakeresésnél nem elég,ha jók vagyunk, kell valaki,aki hangot ad ennek és képvisel minket, az érdekeinket. Kapcsolatot keresni, hogy kérésünk meghallgatásra találjon. Így tekintettek a zsidó emberek a Szentek Szentjébe belépő Főpapra is. A főpap az ő protekciójuk az élő Istenhez,aki bejáratos azokba a körökbe, ahova mi nem tehetjük be a lábunkat, ti. az Isten színe elé, és meghallgatásra talál. És a Főpap megtehette ezt.

A mai igeszakasz hallgatói tisztában voltak ezzel. És azzal is, hogy nem léphetnek közvetlenül az Isten színe elé. És azt is érezték, hogy menyire nagy az esélye annak is, hogy valami - vagy az áldozó pap vag yaz áldozat nem elsz tökéletes. Mindig bennük volt a feszültség és amint hazaértek jeruzsálemből kezdék újból gyűjteni a pénzt a következő áldozatra.A mai igeszakaszt tartalmazó levél olvasói is.
És ekkor szinte megerősítve legbelső félelmeiket azt kérdezi tőlük a szerző:
Egy 70-80 évet élő örök dolgot felállítani?
Hogyan tudna egy tökéletlen- tökéletest csinálni?
Mintha azt mondaná: egy folyamatosan beteg orvostól nem kérnél egészségügyi tanácsot, egy folyton adóssággal teli embert nem keresnél meg pénzügyi tanáccsal, egy építkezési vállalkozót, akinek folyton panaszkodnak az épületeire nem fogadnál fel munkára.
Miért gondolod, hogy egy bűnös ember, mint a főpap képes bűntelenné tenni Téged az Isten színe előtt?

Miért gondoljuk, hogy a társadalmi, gazdasági helyzet, a másik ember vagy saját logikánk felmenthet bennünket bűneink alól?Földi bíróság, cégvezetés,a társunk vagy barátunk, rendőrség vagy más szerv miért gondoljuk, hogy megteheti?
Az Isten színe előtt a bűn az bűn és csak ő menthet fel bennünket, hogy ne halál, bűneinknek fogsága és lassú pusztítása legyen részük, hanem szabadság és élet. És mi mindannyian tudjuk, hogy miben vétkezünk és így mi az ami szívja ki belőlünk az életet.
Ha érzed, hogy a bűnök visszafognak az életben, hogy szégyenkezel magad előtt, mert nem tudsz megválni tőlük, vagy lehet, hogy már megszoktad, ha érzed, hogy kevés vagy ahhoz, hogy megtisztulj, megváltozz saját erődből.
Vagy az erőd is fogytán és egyre gyengébben futsz neki, hogy rendezd az életed vagy már talán fel is adtad,akkor gondolj arra, hogy van valaki,aki közbenjárna érted az élő Istennél, hogy segítsen levetni bűneidet és megszabadíthatna a bűneid terhétől.

5. Földi-égi közbenjáró
A mai igénk pedig megerősít és bátorít minket, amikor Jézusra mutat:
„mert olyan főpap illett hozzánk: szent, ártatlan, szeplőtlen, aki a bűnösöktől elkülönített,és aki magasabbra jutott az egeknél, neki nincs szüksége arra,mint a főpapoknak, hogy napról napra előbb saját bűneikért mutassanak be áldozatot, azután a nép bűneiért.Ugyanis ezt egyszer s mindenkorra megcselekedte, amikor önmagát adta áldozatul."

Van valaki, aki örök és minden tette örök.
Van valaki, aki bűntelen és így minket is bűntelenné tud tenni.
Van, aki bűntelenként szabad az igazi életre és erre a teljes életre tud megszabadítani bennünket.
Nincs kétely és nincs félelem: tökéletes Áldozó és tökletes áldozat.
Jézus az igazi Főpap, aki, olyan közbenjáró Isten és ember között, akinek közvetlen és biztosított bejárása van az Istenhez, akinek kérése biztosan meghallgattatásra talál: mert ő a maga Isten egyszülött és szeretett fia, aki hajlandó megfizetni az én bűneimért, hogy Istennel rendezve legyen a kapcsolatom és éljek. És ezt kínálja nekünk naponta, csak oda kellene fordulnunk hozzá ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket, vagy egyedül küszködnénk bűneinkkel.A bűn nem marad büntetés nélkül, súlya és következménye van. Ám jusson eszünkbe mindig, hogy Isten szeret bennünket és nem elítélni, hanem megmenteni akar bennünket, életet és örök életet adni nekünk.

Ha valakinek a közbenjárását kérjük, akkor reméljük, hogy az illetőnek bejárása van olyan körökbe, ahol tudnak segíteni, és hogy sikerrel jár a kérése. És milyen hálásak tudunk lenni az illetőnek. Pillanatokra szinte úgy érezük, hogy az ő közbenjárásától függ az egész életünk. Tudunk-e ilyen hálásak lenni Jézusnak, hogy közbenjár értünk?
Adjunk hálát Istennek és bátorítson minket Isten igéje,ha úgy érezzük nincs hangunk, nincs,aki közbenjárna értünk:

Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatol az egeken, Jézus az Isten fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz. Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben kivéve a bűnt.
Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk (Zsidókhoz írt levél 4.fejezet 14-16 vers)

Úgy legyen, Ámen.


Imádkozzunk!
Hálát adunk neked Istenünk, hogy te nem kívánod a bűnös ember halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Megtérni és élni szeretnénk, ezért jövünk ma is eléd és így fordulunk hozzád : Valljuk előtted szent és igaz Isten, hogy vétkeztünk ellened gondolattal, szóval és cselekedettel. Sok jót elmulasztottunk és sok rosszat elkövettünk. Nem vagyunk méltók kegyelmedre, méltók vagyunk ítéletedre. Hozzád fordulunk mégis, nincs más reménységünk. Szent fiadért, az Úr Jézus Krisztusért légy hozzánk irgalmas és bocsásd meg bűneinket. Ámen.

2012. január 28., szombat

Az aktuális Luther – Interjú Lackfi Jánossal

Az aktuális Luther – Interjú Lackfi Jánossal

Malajzia 2012



MA volt az előkészítő az Ökumenikus világimanapra. Aki nem ismerné ezt, az alkalmak a különböző keresztény egyházak női csoportjai szervezik szerte a világon.Minden évben van egy ország ,aki bemutatkozik (történelem, helyzete, receptek, keresztény dalok és egy általik szerkesztett liturgia van közreadva,ezt követjük az imanapon mindenhol) és egy téma: ebben az évben: Isten igazsága győzedelmeskedik.

Kicsit lassan indult a nap.
De a második felében azon kaptam magam, hogy magába szívott azoknak az embereknek a karizmatikus jelenléte eltörölve fáradságomat, az a hűséges és megvalló Krisztus-hit,amiről bizonyságot tettek. Az a tiszta és céltudatos hév, hogy Jézushoz vezessék az embereket: családtagokat és ismeretleneket.Az a tiszta és céltudatos hév, amit sokszor nem vállalunk fel,mert félünk, hogy túl erőszakosnak gondolnak minket vagy nem értenék meg ("szemérmességből sohasem születtek tanítványok").

Néhány gondolat,ami megragadott:

.az egyik ige Habakkuk próféta könyvéből van.Arról ír, hogy nem érti Isten miért nem lép közben,amikor igazságtalanság történik. Nem érti Isten végzését,de biztos hatalmában. És ilyen összezavarodva áll Isten előtt. Nem akar mindenre magyarázatot találni, hanem állja a sarat és ebben az emberi értelmet és logikát meghaladó valóságban hisz: Isten a legnagyobb ,és Ő dönti el, hogy mikor tesz igazságot, mikor szüntet meg betegséget és pusztítást.Hívőként is kérdezhetjük: Miért nem avatkozol közbe Istenem? Ettől nem kicsinyítjük le az Istenünket vagy a saját hitünket.

.Mussolini,amikor még katona volt egy társával az Alpok Svájchoz közeli részén haladt. A beszélgetés Isten létére terelődött. Mussolini így szólt: Adok Istennek 2 percet, hogy megmutassa magát nekem, akkor hiszek majd benne. A két perc eltelt,de nem történt semmi. Na látod!-felelte Mussolini.
1945. április 27. Mussolinit elfogták Dongo-ban és kivégezték Mezzegra nevű településen az Alpok svájci részéhez közel (70km). Az időzítés Istené ,kinek mikor akarja megmutatni magát. Mert Istennél 1000 esztendő annyi, mint egy nap és egy nap, mint 1000 esztendő.

.Malajzia a környék egyik legjobban fejlődő gazdaságával rendelkezik,így sok a bevándorló.Dolgozhatnak,de gyermekeiket nem taníttathatják.

.Amikor kivágják az ottani őserdőket nem csupán fákat pusztítanak ki, hanem az őslakosok spirituális terét semmisítik meg, hiszen hitük animizmus (fákban, kövekben, természeti formákban az ősök szellemét tisztelik)illetve az erdő és a természet magát Istent közvetítik,így egyúttal ezt az isteni csatornát szüntetik meg.

. az itt élők mindössze 9,2% keresztény,a hivatalos vallás az iszlám, emellett buddhizmus, kínai vallások, hinduizmus és az ősi törzsi vallások uralkodnak

.a legősibb írásos emlékek varázsszövegek

. egy imám hozzáállása a keresztényekhez: "majd ha napi ötször imádkoznak,akkor majd odafigyelek arra,amit mondanak"

.akkor adja meg Isten azt,amit kérünk,ha szükségünk van rá. A mi szükségeink és kívánságaink között óriási különbségek vannak.

. "Ahelyett, hogy szívből hozzám kiáltanának hozzám,csak jajgatnak (más fordítás: sóhajtoznak) fekvőhelyükön" Hóseás 7,14a Nem ez jellemző ránk? Nem imádkozunk, nem kérünk Istentől kitartóan semmit,csak azt mondjuk "adtam Istennek egy esélyt" vagy "azért elmondtam egy imát" vagy "gyújtottam érte egy gyertyát",de kitartóan kérni? Csak sóhajtozunk hogy ez nem jó,az nem jó - panaszkodás a köbön.De kitartóan kérni? Szívből kiáltani? Kapaszkodni az Istenbe,mint a kisgyermek,aki nagyon akar valamit. Nyúzza a szüleit, szó szerint lóg az apján-anyján,naponta rákérdez arra,amit akar, hátha egyszer csak megkapja.Tudunk így kérni?Tudunk szívből kiáltani vagy csak sóhajtozunk fél szívvel és ha azonnal nem történik valami,akkor csak adtunk egy esélyt az Istennek és továbbállunk és tovább sóhajtozunk,hogy így nem jó, úgy nem jó, szegény embert az ág is húzza és már az Isten sem segít rajta?

Világimap maglódi alkalma: 2012.március 1. csütörtök 18.00
Evangélikus Gyülekezeti terem, Maglód, Sugár út 79.
Mutassuk meg, hogy tudunk szívből imádkozni: magunkért, másokért,főleg a Malajziában élőkért,mert kétkedések között is nagy az Isten.

2012. január 16., hétfő

Hogyan tovább?- prédikáció, 2012.01.15. Maglód

Kegyelem minékünk és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól. Ámen.
Hallgassuk meg testvéreim Istennek igéjét, amint azt megírva találjuk a példabeszédek könyvében a 3. fejezet 19. versétől a 21.-ig a következőképpen:
Salamon így tanítja fiát:……..
Ámen.

Döntsd már el!
Testvéreim! Ki ne hallotta volna ezt a mondatot vagy másoktól vagy saját magában legbelül? Ki ne érezte volna azt, hogy vesztegel egy helyben? Hogy ott van, dönteni kell, és mégsem tud. Már százszor átgondolta, már talán listát is készített, de egyszerűen nem tudott dönteni, nem tudja hogyan tovább. Talán nem vagyok egyedül,aki úgy érezte ,hogy olyan ez, mintha egy kereszteződésben állna, és ha nem lép valamerre akkor elütik. Lassan már egy rossz döntés is jobb lett volna, mint a vesztegelés.
Dönteni kell,
Nap, mint nap dönteni. Kis dolgokban, amiken már nem is gondolkodunk, hanem egyszerűen csak megtesszük, mert tudjuk mi a jó. De ott vannak azok a dolgok, amikben nem lehet egy perc alatt döntést hozni.
Hova írassuk be a gyereket, milyen pályát válasszak? Ő az igazi vagy mégsem? Váltsak, vagy maradjak ezen a pályán? Még egy kezelés vagy adjuk fel? Előtörlesszek, vagy adjam el a házat, hátha az segít? Maradjak, itthon vagy próbáljak szerencsét külföldön?
Ezek mind olyan kérdések,amikre a választ az ember nem találja meg egy perc alatt és ahol mindenképpen bölcsen szeretne dönteni.

Kihez fordul ilyenkor az ember?
Kihez fordulsz testvérem, ha nagy döntésre készülsz? Kinek az arca jelenik meg előtted?
Senkinek, mert te ezeket a dolgokat csak forgatod magadban,a fontos döntéseknél jobb, ha senki sem befolyásol? A férjedé vagy feleségedé? Egy barátodé? Vagy valaki teljesen külsősé, aki kívülről objektíven látja a helyzetet? Ki ad neked jó tanácsot?

Tanulunk kiskorunktól most már életünk végéig. Az ismeret, a tudás nagy kincs, talán a legnagyobb, amit értéknek tartunk. Mégis mikor a google-ben rákerestem a tanácsadó szóra, akkor egy egész honlapot adott ki és egy majdhogy nem véget nem érőnek tűnő listát. Úgy tűnik, hiába vagyunk okosabbak, nem lettünk feltétlenül bölcsebbek. Életünk minden fontosabb döntésében külső segítséget veszünk igénybe: terhességi tanácsadó, nevelési tanácsadó, pályaválasztási tanácsadó, házassági tanácsadó, szexuális tanácsadó, jogi és pénzügyi tanácsadó. Hiába tanulunk éveket, mindnyájan tudjuk, hogy a bölcsesség és a tanulással eltöltött éveink száma nem áll feltétlenül egyenes arányban egymással. De vajon 100%osan megbízhatunk-e abban, amit ők,a specialisták mondanak?
Szinte érzem, hogy a szívetek mélyén egyetértetek velem: nem. Nincs olyan ember,aki tudná a tökéletes választ és a legjobb tanácsban is ott van az esély, hogy nem az lesz az eredménye,amit vártunk. Senki sem tudja a jövőt, csak sejtjük.

A TEREMTŐ TERVEZŐ

A mai igénk két kérdésben segít bennünket:
1. Kitől kaphatunk jó tanácsot, bölcsességet?
2. Hogyan jutunk bölcsességhez?

Kitől kaphatunk bölcsességet?
A mai igénk ahhoz vezet minket, aki tudja a 100%-os választ a kérdéseinkre. Ahhoz, aki ismeri az életünk minden apró részletét és tud olyan tanácsot adni, ami a legjobb döntésekhez segít bennünket. A Teremtő Istentől.
Évekkel ezelőtt amikor az első Ford automobilokat elkezdték használni, egy ember egy lerobbant az autójával és lehúzódott az út szélére. Már lassan két óra eltelt, de még mindig nem sikerült megjavítani. Ekkor egy másik ember végre megállt. A férfi felnyitva a motorháztetőt gyorsan megvizsgálta a motort, javított valamit összesen vagy 5 percig és szólt a tulajdonosnak, hogy próbálja beindítani az autót. Az gond nélkül azonnal beindult. A tulajdonos megkérdezte: Hogy tudott olyan gyorsan rájönni, hogy mi a gond és honnan tudta, hogy mit kell tennie? A férfi így válaszolt: Én vagyok Henry Ford, én terveztem ezt a modellt. Tudom, hogy működik.
A tervező. Ha azt szeretnénk hogy az életünk működjön,akkor ahhoz kell fordulnunk,aki tervezte, aki ismeri minden porcikáját. Isten tervezte az életünket, ő tudja, hogyan működik. És aki már Istennel járja az útját, az tudja milyen, amikor talán saját logikánk és belátásunk ellenére a lélekre hagyatkozunk egy döntésben: akkor döntünk igazán jól. Ki tudna jobb tanácsot adni, mint az, aki tervezte az életünket és a világmindenséget.
Így ír az ige:

Az Úr bölcsességgel vetette meg a föld alapjait, értelemmel erősítette meg az eget. Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek, és harmatoznak a magas fellegek.


A világ legapróbb és leghatalmasabb képződményei, az ember működése és a természet 1000 apró titkát kutatva a tudósok csak döbbenten elnémulni tudnak és azt kijelenteni, hogy tudatosan megtervezve, összehangolva jött létre a világmindenség és benne az ember. Hallottunk,olvastunk már tudósokról,akik mélységeket és magasságokat kutattak és a végén akármilyen vallási vagy hitháttérrel indultak is neki meghódoltak a Teremtő előtt, még ha nem is nevezték nevén a teremtő Atyát vagy Jézust. És mi tudjuk, ki alkotta az ember számára kikutathatatlan, megfejthetetlen világmindenséget: A teremtő Isten, Jézus Krisztus Atyja. Bárki, aki megpróbálta kikutatni a természet titkait csak ámulni tud annak különlegességén, és akármennyit meg is ért belőled mindig érzi, hogy teljesen sohasem fogja kiismerni, megfejteni annak titkait. Mert a bölcsesség, ami alkotta nem emberi. Annál sokkal nagyobb. Az Isten bölcsessége az.
Azé az Istené, akinek születését,földre jöttét ünnepeltünk karácsonykor. Akiről János így ír: Jézus ezt mondja: Én és az Atya egyek vagyunk. Az emberré lett Isten Jézus karácsonykor, csöpp gyermekként megszületett, nem csak egy egyszerű ember, hanem maga a földre jött Isten, akiről Ézsaiás próféta így prófétált:
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nékünk. Az uralom az ő vállán lesz és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség fejedelme.

Megszületett az, akiről így írtak:
Az Úr lelke nyugszik rajta, Bölcsesség és értelem lelke, tanács és erő lelke, Az Úr ismeretének és félelmének lelke.

Jézus, egykor kisgyermekként megszületett, növekedett és csodálkoztak rajta, hogy sokkal bölcsebb, mint azt egy embertől elvárnák. A Bibliában többször arról olvasunk, hogy az emberek megérezték, hogy itt embernél nagyobb van,amikor Jézus megszólalt vagy tett valamit.Márk így ír erről:
"Amikor azonban eljött a szombat tanítani kezdett a zsinagógában.Sokan hallgatták és álmélkodva így szóltak: Honnan veszi ezeket, miféle bölcsesség az,amely neki adatott és miféle csodák ezek,amik a keze nyomán támadnak?"
Tanításai mind a mai napig élnek és még olyan emberek is megértik szavainak bölcsességét, akik nem fogadják el Őt Istennek. Ám azok, akik ismerik Jézust és tanítása, lelke szerint élnek tudják, hogy bölcsessége több a puszta szavaknál: a mindennapi élet és létünk nagy kérdéseinek válaszai rejlenek benne. Jézus ma is kínálja bölcsességét, segítségét és tanácsát-saját magát.


De hogy mondja meg az Jézus?
Hogy kapok választ Istentől?Ugyanúgy, ahogyan teremtette a világot.
A teremtés könyvében így olvassuk:
Kezdetben Isten teremtette a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt,a mélység fölött sötétség volt,de Isten lelke lebegett a vizek fölött. Akkor ezt mondta Isten...
1. és Isten lelke ott lebegett a vizek felett- lelke által
2. az Úr szólt és meglett: igéje,szava által

Isten lelke lebegett a vizek fölött. A lélek, aki betölt, ha kérjük, aki vezet és irányít, aki sodor és meggyőz. Akit Jézus küldött,amikor az Atya bölcs terve alapján meghalt és feltámadott,hogy amíg vissza nem jön ne legyünk árvák, tanácstalanok, vezetés nélküliek. A lélek, aki Jézusra mutat, és Jézus szavait juttatja eszünkbe, aki szavakat ad a szánkba, ha szükségünk van rá. Én magam is tapasztaltam, amikor előbb beszéltem, mint gondolkodtam és szavaim nem az én bölcsességemet, bizonyították be, hanem az Isten Lelkének hatalmát. Mert Ő munkálkodik bennünk, ha kérjük és hagyjuk.
És Isten szólt...Isten írott szava alapján emberek milliói úgy élik életüket, hogy naponta olvassák a Bibliát, és gyakorlati tanácsokat kapnak belőle. A biblia gyakorlati válaszok tárháza csak ismerned kell és használnod.
Az élő ige, maga Jézus Krisztus fogja eléd tárni azokat az igazságokat és azt a bölcsességet,amire szükséged van. Mert ő maga a bölcsesség és a bölcsesség forrása.

Fiam ne téveszd ezt szem elől, vigyázz arra, hogy okos és megfontolt légy!- ISTENBEN
HA azt szeretnéd, hogy döntéseid életet és egykor majd örök életet adjanak neked, akkor a mai ige arra biztat, hogy kérj tanácsot Jézustól.
Ő nem olyan, mint egy tudós ember:
-nem lepheti meg újabb fejlemény, előre nem látott esemény,
-nem homályosítja be látását semmilyen önös érdek vagy emberi látószög,
-olyan kérdéseket lát át, amiről fogalmunk sincs, mint az élet és a halál, a szerelem és szeretet , a gyógyulás és betegség.

Ha legközelebb döntened kell, és nem tudod mi tévő légy: csendesedj el, vedd elő az Igét és kérd Jézust és az Ő Szentlelkét, hogy mutassa meg a jó utat. Ma is szól hozzánk Jézus, akit csodálatos tanácsosnak hívnak, akit betölt a Bölcsesség és értelem lelke, tanács és erő lelke, és akire már 2000 éve emberek milliói támaszkodnak életük minden apró-cseprő és életet eldöntő kérdéseiben:
Keressük a benne levő, Úrtól jövő bölcsességet és ne a magunk bölcsességére támaszkodjunk,hogy igazzá legyen az ige rajtunk:
Nyugodt lesz az életed, bölcsesség és tudomány teszi szabaddá és gazdaggá, Az Úr félelme lesz a kincse.
ÁMEN.

Imádkozzunk!
Mindenható Isten, mennyei atyánk! Hálát adunk neked, hogy beszélsz velünk, és feltárod előttünk akaratodat. Segíts, hogy azt megértsük. Szentlelkeddel tölts be minket és add, hogy a saját értelmünk helyett a tévedhetetlen és mindent átlátó bölcsességedet kutassuk. Szent Fiad, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.