Powered By Blogger

2011. november 7., hétfő

Köszönöm, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember...



Két ember ment fel a templomba imádkozni...

A farizeus és a vámszedő

Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik fiatal, a másik idős. A fiatal megállt és így imádkozott magában.
- Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Életunt, panaszkodó, vagy mint ez az idős is. Csak megszokottságból imádkozó, a kákán is csomót kereső. Új énekekkel dícsérlek nap mint nap, elmegyek minden alkalomra.
Az idős pedig térdre borulva, szinte magába roskadva így szólt:
- Istenem elfáradtam a hitharcban. Légy irgalmas hozzám.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik idős, a másik fiatal. Az idős meghajtotta fejét, és így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Könnyelmű, vagy mint ez a fiatal is. Pillanatnyi hangulata mozgatja, a gyülekezeti élet rendjét nem ismeri. Egész életemben tiszteltem nevedet. Naponta imádkozom gyermekeimért és unokáimért.
A fiatal pedig az előtérben állva, még hátul sem akart leülni, hanem csendben így szólt,:
- Isten, látod milyen üres nélküled az életem. Légy irgamas hozzám.
Mondom nektek ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik karizmatikus, a másik konzervatív. A karizmatikus felemelte a kezét és így imádkozott:
- Isten, dicsőítelek Téged, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Szentlelked kenete, áldásod nélküli látszathívő, vagy mint ez a konzervatív is. Böjtölök, éjszakákon át imádkozom, naponta bizonyságot teszek az embereknek.
A konzervatív távol állva még fejét sem akarta felemelni, így szólt:
- Tiszta szívet teremts bennem Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik konzervatív, a másik karizmatikus. A konzervatív kezét összekulcsolva megállt, és így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Érzelmektől hajtott, csak szájjal dícséretet mondó, újdonságokat hajhászó, vagy mint ez a karizmatikus is. Ismerem Igédet, az apostoli hitvallást, segítem a rászorulókat.
A karizmatikus pedig távol állva könnyes szemmel így szólt:
- Isten, megérintettél, és most egész életem átformáló munkádra vár.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik presbiter, a másik vállalkozó. A presbiter időben érkezett és csendben így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok Neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. A vasárnapot ágyban töltő, megbízhatatlan, vagy mint ez a vállalkozó is. Szolgálok Neked, látogatom az időseket, néped gondja-baja a vállamon.
A vállalkozó pedig megkésve és fáradtan, fejét a padra hajtva így szólt:
- Isten, szétfolynak dolgaim, légy irgalmas hozzám.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki, felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik vállalkozó, a másik presbiter.
A vállalkozó megkereste helyét, és így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok Neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Akiknek csak beszédben áll az Isten országa, az élet sűrűjében tapasztalatlan, vagy mint ez a presbiter is. Üzleti dolgaimat Igéd szerint végzem, és az én adományaimból épült ez az imaház.
A presbiter pedig felment a szószékre és így szólt:
- Isten, nem vagyok méltó, hogy Igédet hírdessem, de fogadj el irgalmadból.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.


Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik újonnan megtért, a másik régi hívő. Az újonnan megtért örömmel jött és így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok Neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Boldogtalan, céltalan, vétkek között élő, vagy mint ez a régi hívő is. Megtértem, megkeresztelkedtem, Igéd naponta szól hozzám, és irányítasz.
A régi hívő szokásos lépteivel jött, és magában ezt az éneket dúdolta:
- Üres kézzel menjek-é s úgy álljak-é az Úr előtt?
Mondom néktek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát felmagasztaltatik.

Két ember ment fel a templomba imádkozni. Az egyik régi hívő, a másik újonnan megtért. A régi hívő megállt, és így imádkozott magában:
- Isten, hálát adok, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember. Tékozló, Igéd mélységeit nem ismerő, vagy mint ez az újonnan megtért is. Próbára tettek a nehéz időkben és nem tagadtalak meg, megbecsülnek testvéreim is.
Az újonnan megtért pedig a hátsó padba ült, és szemét egyszerűen egy pillanatra behunyva így szólt:
- Isten, friss fogadalmam a kísértések között pillanat alatt szétporladt. Légy irgalmas hozzám.
Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki megalázza magát, felmagasztaltatik.

2011. szeptember 25., vasárnap

Made my day :-)

Gyömrőn istentisztelet előtt az 5 éves Rebekával beszélgetünk. Kistestvérét 2 hete kereszteltük.
- Hogy is hívják a testvéred?- kérdeztem.
- Polgár Richárd- válaszolt- de már csak Ricsi, mert megkeresztelték :-).

(Keresztelési liturgia: Mi a gyermek neve? Ricsi (szülők válasza). Ricsi megkeresztellek téged...)

2011. július 15., péntek

Ötletbörze forró nyári napokra- lelkészeknek, gyülekezeteknek stb.


Nyitott templomok hétvégéje
A nyári hőségben a templomok lehetnének a hűs helyek, talán még vizet is lehet szerezni az önkormányzattól vagy máshonnan és azt osztogatni.

Kósza ötletek:
- vízespalackra matricával a Samáriai asszony története, másik oldalon a templom istentiszteleti rendje, elérhetősége stb.
- a templomban víz és hőség témakörben „stációk” felállítása:
*A bejáratnál keresztelőkút vagy keresztelésre emlékeztető medence stb. anyagok felnőtteknek keresztelésről, képek, szimbólumok, jelentése, az adott gyülekezet keresztelési liturgiája, énekek, felkészítésről információk
*Istent lelke lebegett a vizek felett—videók, képek természetfilmekből, esetleg fülhallgatón keresztül meditációs zene
*gyerekeknek színező „vizes történetekről” (Jézus a vízen jár, Szamáriai asszony, Ószövetségi történetek)
*vízben színes kövek-szétválogatása (történet pl. amikor leteszik a 12 követ emlékeztetőül)
*ószöv—Isten mondja: elhagytatok engem és repedt falú kutak felé fordultatok: két korsó (egy csonka, egy ép), cetlik, tollak – írják rá mi a maradandó forrás értéke, mi a haszontalan
*Jerikó rózsája (olyan zöld növény, ami a csont szárazból 1 óra alatt élő zölddé válik) , mellette tál: írják rá, hogy mi a forrásuk a felfrissülésre
* cd-n énekek-dicsőítő, klasszikus énekeskönyvi Isten, mint frissítő víz témakörben
*képek, ikonok vízzel kapcsolatos történetekről (teremtés, Noé, Mózes kettéválasztja, Illés az oltárt körüllocsolja-esőért imádkozik, Jónás, Jézus megkeresztelése, vízen jár, élet folyója (Jelenések könyve), feltámadás utáni piknik a tónál és így tovább)

kéretik ellopni, továbbfejleszteni stb. :-)

bővítés:
*imádságok országokból, ahol szárazság van, esetleg papírok,amire saját imákat írhatnak (hangsúly az egymás hordozáson)
*Forrás együttes
*stand magyarországi lelkigyakorlatos házak, csendesnap programok stb infókkal

2011. június 26., vasárnap

Keresztelő-keresztelés

















I. Névadás
Az áldozópap epitrakélion és felonba öltözve a templom bejáratánál váró keresztelendő mellett kezdi:
Áldott a mi Istenünk öröktől fogva, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.

Dicsőség néked Istenünk, dicsőség néked!
Mennyei Király, Vigasztaló, igazságnak Lelke, ki mindenütt jelen vagy és mindeneket betöltesz, minden jónak kútfeje és az életnek megadója, jöjj el és lakozzál mibennünk, és tisztíts meg minket minden szennytől, és üdvözítsd, Jóságos, a mi lelkünket!
Szent Isten, szent Erős, szent Halhatatlan irgalmazz nekünk!
Szent Isten, szent Erős, szent Halhatatlan irgalmazz nekünk!
Szent Isten, szent Erős, szent Halhatatlan irgalmazz nekünk!
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és örökkön-örökké. Ámen.
Szentháromság, könyörülj rajtunk! Urunk, tisztíts meg bűneinktől! Uralkodó, bocsásd meg vétkezéseinket! Szent, tekintsd és gyógyítsd meg betegségeinket a te nevedért!
Uram, irgalmazz! Uram, irgalmazz! Uram, irgalmazz!
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és örökkön-örökké. Ámen.
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól.
Pap: Mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség, Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
A napi szent vagy a templomünnep elbocsátó tropárja.

Ezután az áldozópap a keresztelendő homlokát, ajkait és mellét † alakban jelzi e szavakkal:Az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámen.
Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Ima
Pap: Úr Istenünk, kérünk téged, esedezünk hozzád: jegyeztessék orcád világossága N. szolgádra, jegyeztessék a te egyszülött Fiad keresztje ez ő szívébe és lelkébe, hogy a világ hiúságát és az ellenség minden rosszakaratú incselkedését kerülje s a te parancsolataidnak engedelmeskedjék; add Uram, hogy a te soha meg nem tagadandó szent neved maradjon rajta s alkalmas időben vétessék fel anyaszentegyházadba és erősíttessék Krisztusod drága kegyszereivel, hogy a te parancsolataid szerint élvén és a szent kereszt pecsétjét sértetlenül megőrizvén, nyerje el országod választottainak boldogságát. A te egyszülött Fiadnak kegyelme és emberszeretete által, kivel áldott vagy legszentebb, jóságos és elevenítő Lelkeddel együtt, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.

II. Fölvétel a jelöltek közé
Az áldozópap háromszor lehel a keresztelendő arcára, mondván:Az Atyának † és Fiúnak † és Szentléleknek † nevében. Ámen.
Ezután jobb kezét a gyermek fejére teszi s a következő imát mondja:Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Ima
Pap: A te nevedben, igazságnak Úr Istene, egyszülött Fiad és Szentlelked nevében teszem föl kezemet védőszárnyaid alá menekülő, szent nevedhez járuló N. szolgádra. Távolítsd el tőle a régi tévelyt, töltsd be őt magad iránt hittel, reménnyel és szeretettel, hogy ismerje meg, miképp te vagy az egyedüli igaz Isten s egyszülött Fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus és a te Szentlelked. Add, hogy mindenben parancsolataid szerint járjon, s ami előtted kedves, azt cselekedje; mert aki azokat megcselekszi, él azok által (Gal 3,12). Írd be őt az élet könyvébe, fogadd be örökséged nyájába. Dicsőíttessék benne a te szent neved, kedves Fiadé, a mi Urunk Jézus Krisztusé és elevenítő Szentlelkedé. Legyenek szemeid mindenkor irgalommal őrajta és füleid figyelmesek könyörgésének szavára. Vidámítsd meg őt kezeinek műveiben s minden nemzedékében, hogy imádva s dicsőítve a te nevedet, nagynak, fölségesnek valljon téged és dicsérjen élete minden napján. Mert téged magasztalnak az összes mennyei Erők s tied a dicsőség, Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Imádságoka gonosz szellem kiűzésére
Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Pap: Sátán, megfedd téged az Úr, ki e világra jött, az emberek között lakozott, hogy zsarnokságodat lerontsa, az embereket kötelékedtől megszabadítsa; ki a keresztfán az ellenséges erőket legyőzte, amikor a nap elsötétült, a föld megrendült, a sírok megnyíltak s a szentek testei föltámadtak; ki halálával megtörte a halált és megsemmisítette a halálbirodalom uralkodóját, azaz téged, sátán. Kényszerítlek Istenre, ki megmutatta az élet fáját s annak megőrzésére kétélű, tüzes karddal kerubokat rendelt, légy kitiltva és távozz el! Annak nevére kényszerítlek, ki a tenger színén mint szárazon járt s a szélvésznek parancsolt, kinek tekintete kiszárítja a vizek mélységét és fenyítése elenyészti a hegyeket, mert most is ő parancsol neked általunk. Rettegj, menj ki s távozzál e teremtményből. Vissza ne térj, ne találkozzál vele, ne környékezd őt sem éjjel, sem nappal, sem reggel, sem délben, hanem menj a te földalatti országodba az ítélet meghatározott nagy napjáig. Félj a kerubokon trónoló s a mélységbe látó Istentől, akitől rettegnek az angyalok, arkangyalok, királyi székek, uralmak, fejedelemségek, erők, hatalmasságok, a sokszemű kerubok s a hatszárnyú szeráfok; kitől reszket az ég, a föld, a tenger s minden, ami bennük van. Menj ki, távozzál Krisztus Istenünknek e megjelölt s újonnan választott harcosától. Annak nevére kényszerítlek, ki a szelek szárnyain jár, s angyalait égő tűzzé teszi. Menj ki, távozzál e teremtményből minden erőddel s angyalaiddal együtt. Mert megdicsőíttetett az Atya és Fiú és Szentlélek neve, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Pap: Seregek Ura, Izrael Istene, minden betegség és fájdalom orvoslója, tekints kegyesen N. szolgádra, méltasd őt atyai látogatásodra, s minden sátáni cselvetést távoztass el tőle. Fedd meg, űzd ki belőle a tisztátalan lelket. Tisztítsd meg kezed művét, s ellenállhatatlan hatalmaddal vesd gyorsan lábaid alá ellenségedet. Adj N. szolgádnak győzelmet a sátán s a tisztátalan szellemek fölött, hogy tőled kegyelmet nyervén méltó legyen halhatatlan, mennyei titkaidra s dicsőítsen téged, Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Pap: Uralkodó Urunk, ki az embert képedre és hasonlatosságodra teremtetted és jogot adtál neki az örök életre, kit nem vetettél meg a bűnbeesés után sem, hanem Fölkentednek megtestesülése által üdvözítteted a világot: magad Urunk fogadd be mennyei országodba az ellenség rabságából megváltott e teremtményedet is. Nyisd meg értelmi szemeit, hogy tündököljön benne evangéliumod napjának világossága. Adj életéhez fénylő angyalt, ki megmentse őt minden ellenséges cselvetéstől, bántalmaktól, a déli gonosz támadásától (Zsolt 90,6) s a tisztátalan gondolatoktól.
Itt az áldozópap † alakban háromszor a gyermek homlokára, szájára és mellére lehel, s mindannyiszor mondja:Űzz ki belőle, szívében fészkelő s rejtőző minden gonosz és tisztátalan szellemet!
Azután folytatja:
A tévely szellemét, a gonoszság szellemét, a bálványimádás és mindennemű fösvénység szellemét, a hazugság s az ördög ösztönzéséből benne működő érzékies tisztátalanság szellemét. Tedd őt Krisztusod szent nyájának lelki juhává, egyházad tisztes tagjává, országod fiává és örökösévé, hogy parancsolataid szerint élvén s a keresztpecsétet sértetlenül a köntöst pedig szennytelenül megőrizvén, nyerje el országod dicsőültjeinek boldogságát. A te egyszülött Fiadnak kegyelme, irgalma s emberszeretete által, kivel áldott vagy legszentebb, jóságos és elevenítő lelkeddel együtt, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Most az áldozópap napnyugat felé fordítja a keresztelendőt s háromszor kérdezi tőle:Ellene mondasz-e a sátánnak, minden cselekedetének, minden szolgálatának s minden kevélységének?
Felelet: Ellene mondok.
Pap: Ellene mondottál-e a sátánnak?
Nép: Ellene mondottam.
A keresztelendőt kelet felé visszafordítva kérdi:
Pap: Egyesülsz-e Krisztussal?
Felelet: Egyesülök.
Pap: Egyesültél-e a Krisztussal?
Felelet: Egyesültem.
Pap: Hiszel-e benne?
Felelet: Hiszek benne, mint Királyban és Istenben.
Ekkor bevezeti őt a templomba és mondja:
Bemegy, a te házadba, imádkozik szent templomodban. (Zsolt 5,8)
Ez alatt a keresztszülők a hitvallást mondják:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden látható és láthatatlan dolgoknak teremtőjében.
És az egy Úrban, Krisztus Jézusban, Isten egyszülött Fiában, ki az Atyától öröktől fogva született;
Világosság Világosságtól, igaz Isten igaz Istentől, aki született és nem teremtetett; ki az Atyával egyvalóságú, ki által mindenek lettek.
Aki miérettünk, emberekért és a mi üdvösségünkért mennyből alászállott, és megtestesült a Szentlélektől és Szűz Máriától, és emberré lett.
És megfeszíttetett és eltemettetett, és feltámadott harmadnapon az írások szerint.
És fölment a mennyekben és ül az Atyának jobbján, és ismét eljövend dicsőséggel, ítélni eleveneket és holtakat, és az ő országának nem lesz vége.
És a Szentlélekben, Urunkban és Elevenítőnkben, ki az Atyától és Fiútól származik, ki az Atyával és Fiúval együtt imádtatik és dicsőíttetik, ki szólott a próféták által.
Hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyházban. Vallok egy keresztséget a bűnök bocsánatára.
Várom a holtak feltámadását és a jövendő örök életet. Ámen.
Pap: Áldott az Isten, ki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön s az igazság ismeretére jusson, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Pap: Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Ima
Pap: Uralkodó Istenünk, aki N. szolgádat szent fölvilágosításodhoz hívtad, méltasd őt szent keresztséged nagy malasztjára. Vetkőztesd ki őt régi állapotából s újítsd meg az örök életre. Töltsd be őt Szentlelked erejével a Krisztusoddal való egyesülésre, hogy többé ne a testiség rabja, hanem a te országod bajnoka legyen. A te egyszülött Fiadnak akarata s könyörületessége által, kivel együtt áldott vagy, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
ImaA jelöltek (katekumenek) olajának megszentelésére
Az áldozópap háromszor az olajra lehel s azt † alakban háromszor jelezve mondja:Könyörögjünk az Úrhoz!
Nép: Uram, irgalmazz!
Pap: Atyáink uralkodó Úr Istene, ki a Noé bárkájában levőknek, engesztelődésed jeléül, szájában olajfaágat hozó galambot küldöttél s ez által a vízözöntől való megszabadulást s az isteni malaszt titkát jelképezted, később pedig az olajfa terményét szentségeid teljességéül rendelted, Szentlelked ereje, működése s lejövetele által áldd † meg ezt az olajat. Add, hogy az a romolhatatlanság kenete s az igazság fegyvere legyen, a test és lélek megújulására s minden ördögi cselvetés elűzésére szolgáljon, hogy mindnyájan, kik azzal megkenetnek, vagy abban más módon részesülnek, minden gonosztól megszabaduljanak. A te és egyszülött Fiad és legszentebb, jóságos és elevenítő Lelked dicsőségére, most és mindenkor és örökkön-örökké.
Nép: Ámen.
Az áldozópap a jelöltek olajával † alakban megkeni a gyermek homlokát, miközben mondja:
Megkenetik Istennek szolgája N. a vigasság olajával, az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében, hogy megnyíljék elméje keresztény hitünk titkainak s igazságainak megértésére, elismerésére és befogadására.
Mellét kenve mondja:
Lelkének és testének gyógyulására, hogy szeresse az Úr Istent teljes szívéből, teljes lelkéből, teljes elméjéből és felebarátját, mint önnönmagát.
Vállait:
Hogy örömest vegye magára Krisztus kedves igáját, kegyelettel viselje az ő könnyű terhét és vesse el magától a testi gyönyöröket.
Füleit:
Szolgáljanak fülei a hit tanításainak meghallgatására s az isteni evangélium igéinek befogadására.
Kezeit:
Hogy szennytelenül emelje föl kezeit a szentekhez, cselekedjék igazat minden időben és áldja az Urat.
Lábait:
Hogy Krisztus parancsai szerint járjon.
A megkent testrészekről az olajat gyapottal letörli.
III. Keresztelés
Az áldozópap † alakban szentelt vizet önt a gyermek fejére s ez alatt mondja:Kereszteltetik Isten szolgája (szolgálója) N. az Atyának † és Fiúnak † és Szentléleknek † nevében. Ámen.
A kántor olvassa:
31. zsoltár
Boldogok, kiknek megbocsáttattak gonoszságaik és kiknek bűneik elfödöztettek. Boldog a férfiú, kinek az Úr nem számítja be a bűnt és kinek lelkében nincs álnokság. Mivel hallgattam, megavultak csontjaim egésznapi kiáltásomban. Mert éjjel és nappal megnehezedett rajtam kezed; megtértem nyomorúságomban, midőn a tövis szurdalt. Vétkemet megvallottam neked és hamisságomat nem titkoltam el. Mondtam: megvallom magam ellen hamisságomat az Úrnak, és te megbocsátod bűnöm istentelenségét. Ezért könyörögjön neked minden szent alkalmas időben; és a nagy vizek áradása nem fog hozzá közeledni. Te vagy menedékem a szorongatástól, mely körülvett engem; te én örvendezésem, ragadj ki az engem környezőktől. Értelmet adok neked és megtanítlak téged az útra, melyen járj, és rajtad lesznek szemeim. Ne legyetek, mint a ló és öszvér, melyeknek nincs értelmük. Fékkel és zabolával szorítsd meg azok állát, kik hozzád nem közelednek. Sok a bűnös ostora; de az Úrban bízót irgalom veszi körül. Vigadjatok az Úrban és örvendjetek igazak és dicsekedjetek mindnyájan, egyenes szívűek.
Öltöztetéskor az áldozópap:
Felöltöztetik Isten szolgája N. az igazság köntösébe, az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében.
Nép: Ámen.
Égő gyertyát nyújt a megkereszteltnek e szavakkal:
Vedd ezt az égő gyertyát, és igyekezzél egész életedben a hit és jócselekedetek világosságával tündökölni, hogy midőn eljő az Úr, az összes szentekkel együtt fényesen léphess elébe, és akadálytalanul mehess be az ő mennyei dicsőségének palotájába, s együtt uralkodhassál vele végtelen időkön át.
Nép: Ámen.

2011. június 20., hétfő

Amikor nincs ki a négy kereke(d)


Hajdan gyerekkorom felejthetetlen élményei közé tartoznak azok a szép nyári napok, amikor a fehér- később a változatosság kedvéért barna- Wartburgba családom bepakolta a csomagokat, a hűtőtáskát a régen várt és jó előre eltervezett nyaralásra, és elindult a nagyvilágba nevezzük mondjuk Csehszlovákiának...egészen a Mezőgépig,ami Békéscsaba határában található.Onnan a szeretett jármű általában nem volt halandó továbbmenni, hanem gőzt eregetve jelezte, hogy bizony a víz felforrt és vajmi esélyünk van arra, hogy a mai napon elutazzunk. Utána szokásos forgatókönyv : gyerekek ki, feszültség be, telefonálgatások.

Mert ugye mikor is romlik el egy autó?

- nyaralás előtt
- belvárosban csúcsforgalomban
- autópályán ,ahol senki nem áll meg
- kihalt 4es út hajnali kettőkor,amikor a madár is alszik már
- fél órával az óvoda zárása előtt

Többen tudják, hogy az Autóklubnál dolgozok már egy jó ideje és sajna csak megerősíteni tudom, hogy Murphy törvényei még mindig érvényben vannak.És azt is, hogy a Sárga angyalok, ha nem is 2 perc alatt, de amennyire csak tudják megjavítják az autót legalább valami áthidaló megoldást próbálnak találni, hogy tovább tudjon menni az ember fia/lánya. Mivel a napokban kérdezett rá valaki , hogy mit tud tenni, ha lerobban, így gondoltam a nyári utazások előtt írok egy pár sort információként.
Jelenleg két olyan tagság van,amit érdemes meggondolni: standard és a komfort. Mindkettő műszaki hibára jár (baleset, vandalizmus nem)és a műszaki állomásokon illetve a travel irodákban lehet megkötni ( a standardot a helyszínen is, de azért jobb előre bebiztosítani magunkat, mert ugye ki indul el úgy, hogy visz magával annyival több pénzt, hogy útközben még tagságot is váltson?).

Pl. a standard 10600 forintba kerül egy évre. Szóval , ha matematikai képességeim nem csalnak elméletileg kevesebb, mint havi 1000 forinttal megúszhatjuk, hogy a kihalt 4esen hajnalig álljunk pedig csak a benzin fogyott ki, a Nagykörúton körülbelül 100 akadjanak ki ránk, mert a lámpánál ragadtunk, az autópályán megússzuk, hogy belénk jöjjön valaki,pedig csak kereket kellene cserélni, a gyerekért odaérjünk az iskolába vagy éjszaka buli után vaksötétben botorkáljunk haza, mert kiégett az izzó és nem tudjuk, hogy kell kicserélni. A kollégák 24 órában kimennek egész évben, 30 perc és 1.5 óra között (nagy átlag egy órán belül, de ez ugye távolság, forgalom stb. függő). Szóval szerintem megéri havi 1000 forintért. Mivel ez nem fizetett hirdetés így csak az alapokat írtam le több infó leírva vagyon az autóklub honlapján, megkérdezhetitek a Műszaki állomásokon/ Travel irodákban és persze tőlem is kérdezhettek :-).

Addig is jöhetnek a legégőbb, legviccesebb, legszörnyűbb, legszuperebb, legemlékezetesebb autós történetek (tudom, hogy a többségnek van :-) és persze a kedvenc-szeretett autósképek akár. Íme az én örök kedvencem - már csak 1-2 emberöltő és összegyűlik rá a pénzem :-)


Amúgy pedig aki teheti gyalogoljon, biciklizzen, használjon tömegközlekedést vagy legalább tegye tele az autót , ha használnia kell :-).

2011. június 18., szombat

BABIES - Official Trailer [HD]



Csodálatos dokumentum ízű film. Aki nem olvadozik a gyerekektől is szívesen megnézi szerintem, gyermeket váróknak meg szerintem még ajándékba is elmenne. Bűvöletes, hogy a világ ennyire különböző pontjain született gyerekek mennyire ugyanazok és mennyire mások. A hétköznapi élet humoros és világmegváltóan komoly is lehet egy emberpalánta számára. A filmnek nincs párbeszédes része,amit meg kellene érteni, csak nézd a képeket és hagyd, hogy rezonáljon rá a lelked.

Wonderful documentary. Even those whose life is not about raising a child might find it interesting and thoughtful, and for those who are expecting with a child this movie can be a real gift. Amazing how children who live in such different points of the world are so increadibly different and incredibly same at the same time.Harmony in uniqueness and in something common so deeply rooted in every child who is born to this world. In their world there are no gray days , but every moment can be funny and light and seriously world changing. The movie has no conversations in it which we should understand, just let it flow and touch your heart.

2011. június 12., vasárnap

Piros Pünkösd napja van ma...

Piros Pünkösd napja van ma... az élettel teli élet ünnepe: jöjj Szentlélek, tölts be minket és fújj körülöttünk, mint a szél, hogy érezzük jelenlétedet magunkban és a világban.



















Szentlélek jöjj, lobogó láng,


Szentlélek jöjj, a világ vár.


Szentlélek jöjj, viharos szél,


Jöjj, áradj szét.



Jöjj el élő vízforrás,


Jöjj, a szívünk Téged vár,


Jöjj, ki fényt adsz lelkünknek,


Jöjj, úgy vágyunk Rád.



Jöjj igazság forrása,


Jöjj, imádunk mindnyájan,


Jöjj, reményünk éleszd fel,


Jöjj kegyelmeddel.



Jöjj, a néped gyűjtsd egybe,


Jöjj, az alvót ébreszd fel,


Jöjj, a bűntől tisztíts meg,


Bátoríts minket.

2011. június 9., csütörtök

Enough



Enough-the feeling which I had halfway to my New Testament field exam. I was tired, I didn't have the proper backgroud, I didn't have enough time to get through the whole material and I just wanted to give it up and go to sleep. I tried to resist the temptation so after a deep breath I continued the greek exegesis:

καὶ εἴρηκεν μοι· ἀρκεῖ σοι χάρις μου, γὰρ δύναμις ἐν ἀσθενείᾳ τελεῖται
And he said unto me My grace is sufficient for thee for my strength is made perfect in weakness

ἀρκεῖ
to assist, suffice, enough
Original Word: ἀρκέω
Part of Speech: Verb
Transliteration: arkeó
Phonetic Spelling: (ar-keh'-o)
Short Definition: I am sufficient, I suffice, am content, satisfied
Definition: I keep off, assist; I suffice; pass: I am satisfied.

For me the word "enough" meant that I gave up, I was about to finish something. In God's vocabulary theword "enough" meant/means taking a deep breath and continue in another way. With him.
I can put all my wisdom and strenght together and fail. I can make just a little effort , to add what I have and God will work it out.
At that moment I felt relieved (not totally out of stress) and I said my usual pre-exam prayer: Lord, I don't ask you to make a miracle, just to bless the effort I made.

ἀρκέω - save it to your vocabulary.

Elég

Ennél a pontnál szoktunk, szoktam kiszállni és ez az érzés kapott el az Újszövetségi szigorlatra készülve kb. egy nappal a vizsga előtt. Fáradt is voltam, az alapok sem voltak meg,tudtam, hogy nem fogok tudni átnézni mindent (részint, mert nem osztottam be jól az időmet) és eljött az az idő,amikor lelki erőm sem volt folytatni. Arról nem is beszélve, hogy mindenki lehurrogott, amikor megpendítettem, hogy itt valószínűleg rezegni fog a léc és esély van rá, hogy nem sikerül.
Elég.
Ebből elég.
Megpróbáltam nem engedni a rezignáltságomnak egy nagy léle(k)gzetet véve megint nekiláttam a fordításnak . Korinthusi gyülekezethez írott 2. levél vége.

εἴρηκέν μοι Ἀρκεῖ σοι χάρις μου· γὰρ δύναμις ἐν ἀσθενείᾳ τελεῖται.

Szó helye

Görög alak

Magyar jelentés

Szófaj

Elemzés

Szótári alak

Változatok

2Kor 12,9,4

Ἀρκεῖ

elég

verb.

A.praes.impf.sg.3.

ἀρκέω

nincsenek
Szótári információk: elégedettnek lenni, megfelelőnek lenni
Isten így szól: Elég neked az én kegyelmem, mert az erő által ér célhoz.

Amikor az én "elég" szavam a feladást jelentik, úgy tűnik Isten ilyenkor kezd egy új szakasz. Tanulhatok bármit, ha Ő úgy akarja nem fog sikerülni. Ha készülök,nem érek végig és hiányosak az ismereteim, de ő úgy akarja ,akkor meglesz az. (persze kísérteni nem ér:-)!Dolgozhatok, ügyeskedhetek egyedül teljes erőmből és sehova sem jutok, vagy beletehetem,amim van és a többit rábízhatom. Nálam az "elég" az,amikor utolsó erőmmel kilehelem a lelkemet (kb.) , Istennél pedig az,amikor vesz egy nagy levegőt.
Egy pillanatra megpihentem, leeresztve kiengedtem a kezemből az egész görcsösségemet és elmormoltam,amit minden vizsga előtt szoktam: Uram, tudod, nem azt kérem, hogy csodát tégy, csak azt, hogy a belefektetett munkát áldd meg.
Megáldotta: mert valóban elég.

Ἀρκεῖ (akrei)-Mentsd el a szótáradba.

2011. május 30., hétfő

Kivel találkoznál szívesen, ha utazhatnál az időben?


Vannak pillanatok, amikor az ember szája és hangszalagjai hamarabb reagálnak, mint az agya. Kicsit abszurdnak tűnik, de ha belegondolunk biztosan már mindannyian voltunk úgy, hogy előbb válaszoltunk, reagáltunk valamire, mint végiggondoltuk volna.Talán még mi magunk is csodálkoztunk a válaszunkon.Ezt történt velem tegnap is.
A téma: mikorra utaznál előre-vissza az időben, ha tehetnéd? Sajnos elég unalmas ember vagyok, mert jól érzem magam ebben a korban és aránylag jóban vagyok magammal is :-), így aztán jó mélyen magamba süllyedtem, és Ádámtól (:-) elkezdtem lepörgetni a nagyobb történelmi eseményeket-korszakokat, találni valami pontot, ahova szívesen becsatlakoznék:-) . Miután kiderült mennyire unalmas vagyok :-), jött egy javaslat: Jézussal. Nem akarnék-e Jézus korába visszamenni és vele találkozni.

És ekkor eljött az a bizonyos pillanat, amikor a szám gyorsabb az eszemnél: nem. Miért akarnék visszamenni az időben és találkozni azzal,akivel minden nap találkozok?
Zsigeri válaszok-rajongok értük. Mert vagy igaz az,amit állítok vagy átmosták az agyamat, hogy már a tudatalattim is ezt válaszolja.

Amúgy szívesen csatlakoznék bármelyik zsenihez: Marie Curie, Leonardo da Vinci, Galilei illetve a polihisztorok is vonzanak :-).
Te kihez csatlakoznál egy időre?

2011. május 26., csütörtök



A világegyetem c. honlap oldalán a következő felirat várt :

Karbantartás
Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, de a(z) Vilagegyetem jelenleg karbantartás alatt áll.

:-)

Fejjel lefelé---Az otthonragasztott fiú története



Nem leszek népszerű keresztény (nem mintha most annak tartanám magam:-)
Kiakadtam. Újszövetség vizsgára készülök (hosszú) és éppen a Lukács evangéliumának 15 fejezetéből a tékozló fiú történetét kellene görögül lefordítanom plusz elemeznem. Csak mi történik akkor, ha egyszerűen felhúzza magát az ember,ahelyett, hogy objektíven egy egyszerű szöveget elemezne? Sajnos nem tudom ezt megtenni, szerintem ez a teológiai tanulmányok egyik nagy problémája (és szépsége), hogy ez nem egy szárazon és vákuumban elsajátítható anyag, hanem tanulás közben az ember (legalábbis én) folyamatosan gondolkodik és reflektál.
Előre leszögezem: tudom, hogy a történetben szereplő Atyát nem lehet egy az egyben azonosítani Istennel és tudom, hogy a történet inkább arról szól, hogy az Atya mindenkit ,aki úgy érzi már eljátszotta az utolsó esélyét nem hogy visszafogadja, hanem ráadásul annyira szereti, hogy örömében még partit is csap neki.
Link a történethez:

http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=Lk&numch=15


Népszerűtlen álláspontot képviselek, de én most inkább az idősebb testvért értem meg. Csodálkozunk, hogy mérges? Pissed off?! Még szép, én is az lennék! Ott gürcölsz minden nap, szó szerint azt mondja az apjának, hogy ott mentél el mellettem, észre sem vettél. Annyira megszokott dolog , hogy ott vagyok, természetes. Már nem vagyok érték, csak az tűnne fel, ha nem lennék ott. Ha a munka nem lenne elvégezve. Csak a hiányt vennéd észre,ami a te életedet is befolyásolja, engem nem látsz ott az életedben. Hogy van ételem, italom, meg lakásom? A szolgáidnak is van. Ja, hogy egykor majd én örökölök mindent? Mondjuk kikéve azt a részt,amit már úgyis odaadtál a frissen ünnepeltnek. Nagyon kedves és megnyugtató,de most jelenleg még mindig a mezőn gürcölök , most is onnan jövök.
Ha annyira egyenrangúnak tekintesz minket ,akkor miért nem küldtél ki valakit, hogy szóljon nekem, hogy jöjjek haza és partizzunk együtt, ha már az öcsém visszatért? És hozzám miért nem jött oda a tesóm? Arra nem gondolt, hogy nem csak neked okozott gondot a kis kiruccanása, hanem nekem-nekünk többieknek is akik itt maradtunk?!Dupla munka, átszervezés.Nem lett kényelmesebb az életem. Ráadásul most már egyfolytában azt kellett észben tartanom, hogy már csak én maradtam apámnak- csöppet nagy felelősség és teher.

Sajnálom, nem , nem és nem. Nekem nem tetszik a sztori. Nem tetszik, hogy a frissen hazatértet jobban értékelik,mint az otthon maradottat.Persze, hogy örül az ember, ha valaki visszatér, de hogy emiatt kiváltságos legyen? Nem mehetünk el azok mellett az emberek mellett,amik minden nap ott vannak az életünkben. Nem tekinthetjük természetes dolognak, hogy vannak. Akkor kezdődik a baj, amikor már nem vesszük észre őket vagy alapnak tekintjük.Mindannyian tudunk példákat,amikor csak akkor veszünk észre valamit, ha az véletlenül eltűnik: a másik,amikor a kapcsolat megszakad, a morgós szülő,amikor meghal, a hisztis tinédzser,amikor kirepül, az Isten, amikor a megszokott egymás mellett élés után váratlanul szükség lenne a személyes tanácsára,arra, hogy érezzük a jelenlétét és erőt adjon, de úgy tűnik hallgat vagy valahol elhagytuk az úton és nem tudjuk hol és mikor, a tanár,amikor érettségi előtt beteg lesz, a rendőr,amikor a balesethez csak 3 óra múlva ér ki.
Mit érezhetnek azok az emberek, gyülekezeti tagok, akik hűségesen és kitartóan szolgálnak a gyülekezetben és senki sem veszi észre őket, csak ha a virág hiányzik az oltárról, a süti nem elég a szeretetvendégségen, ha a busz nincs megszervezve a gyülekezeti kirándulásra. Ha a hittanosok fogynak vagy valami panasz jön valamelyik szolgálatra?

Hihetetlen erő van Schäffer Erzsébet (író, Nők lapja újságíró és még sok más)gondolatában:
"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”
És ami után vágyakozunk és meglesz (megmarad az életünkben) azt értékelni fogjuk.

Mielőtt bárki pszichológiai elemzésbe kezdene kijelenthetem: van 2 szerető testvérem,akivel kihívások során (néha szülői :-) is sikerül együtt szeretetben megmaradnunk és mindig számíthatunk egymásra. Sajnálattal közlöm, hogy én vagyok a leglustább a kapcsolattartásban-sorry. Bár legidősebb vagyok egyik tesóm sem csatangolt el a családtól, mindig én mentem messzebbre. És nem vagyok a kedvenc a családban, de aki az, az tudja jól kezelni :-) ezért is nagyon szeretem.
És megkaptam Istennek azt az ajándékát, hogy nem keseredek meg könnyen és nagyon apró dolgokért is ámulatba tudok esni és hálát tudok adni. Néha egyszerűen csak elönt a szeretet Isten felé, mert megajándékoz azzal, hogy képes vagyok az ő szemével látni az embereket és a világot. Megajándékoz azzal, hogy ajándékként látom az élet részeseit és eseményeit. Nem vagyok pozitív gondolkodó, hanem sokszor megmutatja a zűrzavaros felszín alatt az ő tervét és azt, hogy ő irányít.
És ez nem egyedi dolog. Bárki,aki megkeresztelkedik és keresi a lehetőségeket (tanítás a Bibliából, más keresztényekkel együtt él)hogy megismerje őt képes erre. Így lesz boldog és így tesz másokat boldoggá. Az atya, ha képes lett volna felfogni, hogy a másik fia micsoda ajándék, hogy ott van mellette és nem hagyja ott, nem érte volna meglepetésként és nem akarná kioktatni az idősebb fiút ebben a helyzetben. Mert az érezné, hogy értékelik és szeretik és hazaérve növelte volna a parti hangulatát.


És hogy aki szeretne Happy end-et kapni az is megkapja: akit nem értékelnek, hanem természetesnek vesznek jusson eszébe, hogy Isten mindenkinek még a haja szálát is számon tartja. Ő senkit sem vesz természetesnek , hanem minden nap örül és gyönyörködik bennünk- még akkor is,ha hülyeséget csinálunk egyszerűen csak azért, mert a gyermekei vagyunk. És akart, vállalt, tervezett gyerekek,akik után nagyon vágyakozott.
És most megpróbálok lenyugodni és visszamegyek tanulni.

ps: csak még annyit, hogy a google még képet sem adott ki külön az idősebb testvérről.

2011. május 23., hétfő

Maratonváltó 2011

Szél, napsütés, szemerkélő eső, pára, hideg és újból napsütés. Szinte mindebből részesültünk 2011. Május 15.-én Budapesten a K&H maratonváltón. Úgy tűnt ,hogy lehet, hogy át kell tenni másik időpontra, mert eléggé viharosnak tűnt az idő, de csak kóstolgatott minket és fenyegetett, de nem csapott le ránk, pedig néha már azon sem csodálkoztam volna, ha elkezd esni a hó.
Íme néhány kép bizonyítékul, hogy ott voltunk.



















Ez volt a 10. éve annak, hogy a KIE elkezdett részt venni a K&H Maratonváltón.




NAGY- NAGY KÖSZÖNET EZÉRT VILLŐNEK!.

Mert bár nyűgös egy népség vagyunk és úgy tűnik, hogy 6 embert nehéz összehozni egy konkrét dátumra Ő mindig túltette magát a nehézségeken és minden évben nekiállt csapatot szervezni. Két éve voltam először és akkor sikerült 38 perc alatt végigfutni a picit több, mint 7km-rt, de sajnos nem folyamatosan futottam-vagy 2 percet gyorsan sétáltam. Mellette pedig annyira koncentráltam, hogy kb. úgy nézhettem ki, mint akit kényszerítettek a futásra. Így aztán ebben az évben 2 célom volt:

1. végigfutni a távot
2. Minden egyes kilóméternél feltekinteni és mosolyogni

Jelentem mindkettőt sikerült teljesíteni!Sőt mivel teljesen fel voltam pörögve beálltam, szurkolni és hihetetlenül jó volt látni az emberek reakcióit :-). Visszamosolyogtak, integettek vagy egyszerűen csak lehetett látni, hogy egy kicsit lendületesebben kezdtek el futni.Egy valaki oda is jött autána, hogy megköszönje a szurkolást:-). Jövőre is ott leszek. Valaki esetleg csatlakozik?

2011. április 22., péntek

Az Örökkévaló szolgája

Tudom mit erzel.
Hanyszor hallottuk ezt a mondatot es tudtuk fogalma sincs az illetonek min megyunk keresztul.
Tudom mit erzel.
Hanyszor hallottuk es tudtuk meg ha ismer is bennunket lehetetlen, hogy aterezze.
Tudom mit erzel.
Es nehanyszor tudtuk, hogy a masik tenyleg tudja mit erzunk.
Amikor egy asszony a gyermeke elvesztese utan beszel egy masikkal,aki nem reg temette el a sajatja.Amikor a frissen hazasodott osztja meg oromet egy masik boldog hazassagban elovel. Amikor egy valason tulesett onti ki lelket egy masik elvaltnak vagy amikor egy regota munkanelkuli talakozik egy masik emberrel,aki nem talal munkat, pedig keres. Amikor megszuletik a gyermeke egy parnak es a melletuk allo par szemebe nez szavak nelkul is tudjak, hogy ugyanazt az orormot erzik.

Tudom mit erzel.
Ma Nagypenteken, mi keresztenyek megemlekezunk arrol, hogy Jezus elment odaaig, hogy az emberlet melysegeit-magassagait megjarva elmondhatja: tudom, mit erzel. Es O tenyleg tudja. Megszuletett es hangos sirassal erkezett a foldre. Tudta mit jelent ehesnek-szomjasnak lenni. Tudta mit jelent baratokat szerezni es elvesziteni.Tudja mit jelent, ha meghal egy baratod.Tudja mit jelent,amikor kivulallonak erzed magad a sajat csaladodban.
Tudta, hogy az eskuvo borral es tanccal jar es orult a par oromenek. tudja mit jelentet racsodalkozni a teremtett vilagra. Tudta mit jelent hiresnek lenni, es azt, hogy ezzel egyutt jar, hogy lesznek,akik utaljak ot. Tudta mit jelent kinvallatast elszenvedni, nevetsegesse lenni,elfaradni es megtantorodni.
Es tudta, tudja mekkora fajdalmat kepes elviselni az ember mielott meghal.
Ma Nagypenteken, mi keresztenyek megemlekezunk arrol, hogy Jezust, a megtestesult Istent megoltek a kor legkegyetlenebb halalaval: keresztre feszitettek.


Ezsaias profeta igy irt az Isten szolgajarol,aki nem kenyelemben, hanem az emberi let minden teruletere hajando volt elmenni, hogy megertsuk: O tenyleg tudja mit erzunk. Szemet szemert, fogat fogert, emberi eletet emberi eletert...az O eletet a mi eletunkerert.
Ha erted Istent, akkor nem erted ot igazan.

Íme nézd/sikeres lesz a szolgám! Felmagasztalt és fel van emelve magasra nagyon!
Jahve kifejezi, hogy mindaz, ami történt nem kudarc, hanem dicsőség. A Szolga tudta, hogy küldetésének jutalma lesz, önként vállalta . Nem a küldetés sikeressége, hanem annak teljesítése a cél. Bízhatott abban, hogy amilyen szörnyű volt, ami vele történt, olyan felmagasztalt lesz. Ahogyan a bemutatáskor, úgy most is nézzen minden szem rá, fel van emelve, középpontba van helyezve. A Szolga jegyeit (fenséges, dicső, magasztos) az Írás magára Istenre is alkalmazza, amikor világfelettiségét akarja kifejezni. A Szolga nem evilághoz tartozó, más dimenziókat testesít meg.

Mert akik iszonyodtak tőled sokan voltak, torz volt az arca, nem volt emberi kinézete, emberi alaktól távol állt.
Így bámulta őt sok nép, elnémították a királyok a szájukat, mert olyan történt, amire nem számítottak (amivel nem számoltak ők), nem láttak (még sohasem láttak), nem hallottak (még sohasem hallottak), és (most) megértették.

Amikor Jahve mintegy lerántja a leplet az eddig történtekről a hirtelen döbbenet elnémítja őket (Izraelt és a világot egyaránt). Csak szótlanul állnak, mint amikor Isten dicsősége elnémítja az ószövetség embereit. Ebben a csendben ismerhető (f)el az Isten. Helyrekerül az ember- Isten viszony és itt a szolga még súlyosabban az Istenhez tartozik. Ekkor látják Isten szemével a Szolgát és az eseményeket.

Ki hitte el és jelentette volna nekünk, hogy Adonáj erőssége jelentette ki magát neki (erejének relevatio- ja volt benne?)
Ha belegondolunk, hogy Mózest mire tartották a zsidók, akkor tudjuk csak igazán értelmezni, hogy mit jelent, hogy Isten kinyilatkoztatta magát, felfedte valóját a Szolgának. Mózes csak Isten dicsőségének egy részét árnyékban, rejtve láthatta. Igazi lényét meg sem kísérelte kifürkészni, hiszen úgy tartották, hogy élő ember nem láthatja meg az Istent. Az Írásokban Isten mindig rejtetten (Deus absconditus) jelenik meg, meg-megmutat magából egy szeletet, de „birtokolni”, megismerni Istent eddig nem lehetett. A Szolga egységbe kerül az Istennel. Az Ő ereje és hatalma, a Szolgáé lesz.

És felnőtt előttünk, mint hajtás, mint gyökér a száraz földből és olyan formája sem volt, sem a dicsősége nem látszott, sem a kinézete nem volt olyan, hogy kívánatos lett volna.
Az Ószövetség népe viszonyokban gondolkozott. Egy ember értéke, pozíciója a kapcsolataitól függött. Elhagyatott, gyökér a „száraz földből” meghatározás jelentette a társadalom peremén stagnáló személyt, aki szociálisan el/kizárt volt, így egyértelműen Isten büntetését hordozta (lehetett ragályos beteg a-betegség férfija?). Mindemellett az Ószövetség szerint az ember sorsát meghatározza a testi szépség (József, Dávid), Istentől megáldottság jele az. A hajtás szót több helyen Izraelre érti az írás. De Ézsaiás 11,10-ben a Messiásra alkalmazza. Már az első énekben kifejezi, hogy az anyaméhtől (hajtás, új kezdet, potenciális lehetőségek) le van foglalva a szolga, ami utal a prófétai vonásra, amikor is a próféta és a küldetés eggyé válik.

Megvetett volt és nem volt embere és a (türelem embere), szomorúság férfia és a betegségnek ismerője, és mint arcunk elől rejtőző utált volt és nem ismertük fel.
Arcunk elől rejtőző, mint a leprások . Mi sem néztünk rá , Ő sem ránk. Nem is foglalkoztunk vele, nem számoltunk vele, mint emberi lénnyel. Raphael Patai ír könyvében két elterjedt nézetről. Az egyik szerint a Messiás leprás lesz, a másik szerint koldus. mindkét kép egyedülálló, ha arra gondolunk, hogy a Jézus korabeli kép már erősen a sikeres és elismert vezér képét hordozta csak.

Valóban a betegségeinket Ő maga vitte és szomorúságunkat cipelte, és mi azt gondoltuk, hogy Isten érte utol és ragadta meg.
Mi a magunk útját jártuk, Ő az Isten útját, ami az volt, hogy a bűneinket, szenvedéseinket hordozza. Ez a gyógyulás forrása. Mint a kos, amit a pusztába engedtek cipelte, vitte el életünk negatív vonásait. És így jogosan nyújtottuk át Őt az Istennek, aki mintegy prédaként rávetette magát. ( Az erőszakos, rászabaduló, rátámadó Isten képe az Ószövetséget végigkíséri)

És ő profánná lett téve (át lett szúrva, szegezve) a mi vétkeink (hibáink) miatt és összetörve a bűneinktől, az ő csapása által lett shalomunk és gyógyulásunk, ő rendezte (korrigálta) ezeket.
A szent, az Istennek kiválasztott lett evilágivá téve, sőt ebben a világban is a legértéktelenebbé. Át lett szúrva, meg lett sebesítve, ami ezen túl megakadályozná, hogy Isten színe elé kerüljön. Egy személy elvitte az összes Istentől elválasztó dolgot és így a teljes Shalom, jólét, béke, teljesség, bekövetkezhet. Az igazi Sabbath, a pihenő napja, az Új teremtés új kezdet, beteljesedés. A kép paradoxona a sebek általi gyógyulás . Az önfeláldozás.

Az egész nyájunk tévelygett (egy emberként) fordult az útra (mindenki a maga útjára tért), és Isten őt támadta összes bűnünkért.
Rátámadt. Attack, váratlan, ki nem számított támadás, rajtaütés. Ha tudsz róla, hogy közeleg, akkor sem tudod mikor. Mintha eddig Isten mintegy a tenyerével gátat szabott volna a bűnök áradatának. Mintegy védőgátként, mert tudja, hogy ha nem lépne közbe, akkor rázúdulna az egész az emberiségre és egyetlen élő sem maradna. Most ez a bűnöktől feszülő kéz felemelkedik és egy csatornába, szabadon kiereszti az erőtömeget. A Szolga kiszolgáltatottan, mint amikor termeszeket engednek egy emberre egy pillanat alatt azok uralma és pusztítása alá kerül. A bűnök, mintha élő paraziták lennének „falják fel” a Szolgát.

Őt sújtotta ő pedig válaszként (sebzettként) nem nyitotta ki száját, mint a bárány, amikor vágóhídra viszik, mint a juh, néma volt, miközben mintha nyírnák (cut off-levágják) és nem nyitotta ki száját. Fogságból és ítéletből vitte el a generációja. Meditál: levágatott az élők földéből a nép vétke miatt érte a csapás.
A Szolga meditál, egyedül bízni tud, hogy volt értelme annak, hogy a küldetését végigvitte. Mint ahogy a nyírásnál itt is levágattatásról van szó. ettől a nemzedékkel nincsen és nem lesz kapcsolata. Visszatér az egyedüli Istennel való kapcsolatába.

És sírja a gonoszoké, nem olyan a halála, mint a gazdagoké, pedig nem tett rosszat, nem volt szájában hazugság.
És (de) Istennek kedve telt abban (lehajolt), hogy átszúrja és beteggé tegye, ha bűnné is tette, odaadja (zalog, valtsag)- ként nefes- et látni fogja utódait, napjait meghosszabbítja és tetszik neki, hogy általa gazdagítson.

Isten lehajolt és Ő áldozta fel/szúrta át a Szolgáját, minden, ami történik, az Ő akarata szerint van (ez ugyanolyan abszurd Izrael számára, mint az, hogy Isten a pogány népeket használja fel akarata teljesítésére). Emberi kezek által dolgozik, és nem akadályozza meg, mert a küldetés céljához ért, most csúcsosodik ki. Életereje életet ad az embereknek és Ő maga az isteni Shalom-ba tér meg, ahol bőség, elismerés, nyugalom veszi körül.

Lelkének (életének) munkájától/gondjaitól (-megszabadulva …eredményéből) látni fogja őket és ültetve lesz (hatalom). Igazakat igazít meg az ő ismeretében, és szolgám cipeli büntetésüket.Ezért járatom őt a nagyok és nemesek között és prédát osztok neki, mert nefes-ét halálra adta, bűnösök közé számoltatott és ő maga hordozta, vitte mindenki bűnét,a bűnök őt támadták meg.
Közvetlenül nem beszél a szolga feltámasztásáról. Boldog és beteljesedett életet ír le neki=Isten áldása. Ő, aki zsákmány volt zsákmányból részesül. A jutalmát megkapja. Hordozta, cipelte a bűnök súlyát, a bűnök őt támadják meg (!). Az egyensúly és béke helyreáll. A földön a bűnök elvétele igazi shalomot eredményez, és a Szolga is a maga Shalomját élvezi , mintegy jutalmat.

Ha elolvassuk a szolga élettörténetét és Krisztusra értelmezzük, akkor azonnal eltűnik előlünk a romantikus passiókép, amint egy gyönyörű vörös vércsepp gördül le Krisztus mozdulatlan arcán. Deutero Ézsaiás írása visszaránt bennünket a véres valóságba. Ahogyan Luther is ír a kereszt és a dicsőség teológusa kapcsolatáról itt egyértelműen a kereszt teológusa szemlélet jelenik meg. A világot reálisan látjuk. A bűn súlyos, a vétek megtorlást kíván, a büntetés fájdalommal, kitaszítottsággal jár. A szolga nem belibben a képbe és méltóságteljesen, diadallal úgymond felteszi az „i”-re a pontot, hanem teljes lényével elszenvedi Isten akaratát. Isten-tudata, Istennel való kapcsolata erősíti meg abban, hogy a küldetésének célja van. Az emberek bűne, betegsége és mindaz, ami elválasztja őket Istentől sehogy máshogy nem tüntethető el. Jutalma és sikeressége nem az emberek elismerése és azonnali felismerése lesz, hanem az, hogy Isten kárpótolja a szenvedésért. Valóságos szenvedés után valóságos shalom jön számára.

Keresztre feszitettek, felszurtak, mit lepket egy parafatablara. Ami Istenbol megfoghato volt megkinoztak es fogva tartottak. Csak azt nem tudtak, hogy ahogy a lepke halalaval nem szuntetik meg a repules, a szabadsag,a szinek es a napsutes letet, ugy az ember Jezus halalaval sem tudtak megszuntetni az Isten mindehatosagat, szeretetet es jelenletet.

2011. április 1., péntek

The sacrifices of God are a broken spirit, a broken and a contrite heart. Now you got it. Happy?

2011. március 29., kedd

***

What is salvation? - out of the blue I was facing this question asked by my Spiritual director.
What is salvation? Immediately I started to brainstorm, while in the midst of my thoughts I wondered whether I should pause for a moment and think it through before I say anything, but I just carried it on.
What is salvation? My first thought was that it is something, which mostly has something to do with the other world ,after I die. But I felt as I said it out laud that it must have had something to do with my current , earthy life, as well. The word salvation entered my life during those few months when I experienced that I am turning God whole heartedly and I had that strong feeling - solid, not emotion - that God is who I want. It is a new foundation for my life. A new start. Salvation gave me freedom.
For what? - he asked.
It is more from what. It freed me from the rules of this world.From the "must happen to all human being" things, from the "this is how it is" sentences,from those things which oppress us to be who we are created to be and from living the life God planned for us.From the world which doesn't count with the all powerful and almighty God.
Salvation/justification is making peace with God, to grasp that we are ok with God and we are really sons and daughters of him. I am his daughter. And I can have whatever he has- the whole world. I don't need to hide, to cover, to earn, to fight for, to have tousands of strategies to make a life for myself I can just have it. Because all this is his and he wants me to have it.
Salvation/justification is given to me. I just have to accept it. And from that time whatever I do I do out of love. Everything I do is an act of love, in total freedom showing how much I love God for having me and sharing all things with me.

So what is salvation? God's gift which frees me from this world to live in God's reality (freedom) and gives me also everlasting life. Accepting it creates in me a life of thanksgiving of words and deeds.

2011. március 16., szerda

A Lenten wish

In this Lenten season help us to take Isaiah words seriously.

The true fast is: to loose the chains of injustice
and untie the cords of the yoke,
to set the oppressed free
and break every yoke

To share our food with the hungry
and to provide the poor wanderer with shelter—
to clothe the naked ,
and not to turn away.

We pray for faith renewed, for hope restored and for love refreshed, not just by giving up the easy things, but by doing acts of love.

May we all have a God guided Lent!

2011. március 15., kedd

Intercessiory prayer for 15/03/2011 Mirfield

The response to the words:
„You are the Lord”
is
„the sovereign Lord over all that exists.”











Merciful Father and Lord of all, hear us as we pray!

Lord, we give you thanks for the wonder of the Christian family in this world, for all the churches and all the people who love you and want to know you more. Help us to search for you everywhere, especially in your living word so we might understand your ways, follow your will and rejoice over how your kingdom is growing. We ask you to keep your church faithful and wise in its inner and outer struggles.
We pray for those who are persecuted because of their faithfulness to you: be their shelter!
We pray for those churches who are lacking faithful leaders and for those who face financial struggles: be their provider!
We pray for those who are challenged by false teachings-may your Spirit keep them on the right path.
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.


Lord, you didn't create the human race for war and destruction. You have created us to take care of what you have given us, the whole creation: plants, animals, people who surround us and of ourselves, as well. Watch over those who are in war, change the minds of those who are planning to destroy anything or anyone in this world. Heal those who survived war, massacre, bombing, abuse, because you are the only one who can be close enough to them to heal them. We pray for the restless world around us.
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.

Lord we bring before you all those who work in emergency services. We thank you for their response to your call, and that they do their work faithfully and wholeheartedly, not even thinking about the danger that surrounds them. Send your Holy Spirit on them that they might make the right decision when needed, and keep them in physical, psychological and spiritual health when they are under pressure.
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.


As Christ wept at the tomb of Lazarus so you grieve with all who suffer loss. We pray for those who are facing death, for their families and the staff who take care of them. Comfort those who are mourning the loss a friend or a loved one. We especially pray for the people in Japan. We don’t understand why natural disasters happen, but we do know that you who suffered on the cross know what pain means and you take no delight in suffering. Wrap the people of Japan in your love and help the rescue teams to find those who are still alive. We ask for your healing touch on those who are injured and hospitalized. Without your help no physician can cure. And we ask that you who are resurrection and life would light their way forward.
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.


We also pray for those whom we know and are in need of your healing touch. (silence)
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.


Lord, throughout the centuries you called many people to be a part of your work. Being your follower is not easy, but you sustain all who do. We give thanks for the life and ministry of

John Lock
Thomas B. Weatherall
Frederick Ashburner
George H. Ten Bruggenkate
William H. King
Samuel Hunter
Felix H. Matthews
George W. Butterworth
And Arthur E. White

And among those who left the college last year we pray for Robert Parker-McGee serving in The Gornal and Sedley Team Ministry.
You are the Lord,
the sovereign Lord over all that exists.


And we pray for ourselves, as well. Guide us through the days of Lent that we might look honestly at our lives, slowing down, and sitting at your feet may we let you cleanse us and be formed more like you.
O God, you are sovereign over the mysteries of life and death. To you we commend ourselves and all for whom we pray, trusting in your mercy, through your Son, Jesus Christ our Lord, Amen.

2011. március 9., szerda

Aki maga alatt vágja a fát...akkor most szerzetesnek kell állnom?

Magam alatt vágtam a fát, pedig nem is tudtam róla. Miután a Teológián olvastuk Benedek reguláját (a Bencés Rend alapdokumentumát) és elolvastam számos kolostorban játszódó történetet, sokszor viccelődtem, hogy ha lenne egy közösség, ami lutheri tanítást követne és alapja a Bencés Regula lenne, akkor biztos közéjük állnék. Nos jelentem magam alatt vágtam a fát: létezik ilyen. És nem is egy.
Jelenleg Mirfiled-ben (Nagy Britannia) tanulok az Anglikán Teológián, amit a vele együtt élő Anglikán szerzetesrend a Community of the Resurrection (a Feltámadás Közössége) alapított és támogat mind a mai napig. Miután végre „élőben” tapasztaltam milyen is a szerzetesi életritmus és naponta ismerkedem a Atyákkal, a könyvtárban is a szerzetesrendekről szóló szekció felé sétáltam legtöbbször. Itt került kezembe Dom David Nicholson, O.S.B. szerzetes füzete: Az Evangélikus Bencés szerzetesség liturgikus zenéje. Azonnal eszembe jutottak korábbi meggondolatlan kijelentéseim a szerzetesrendbe lépésről, hiszen ahol liturgikus zene van, ott közösség is kell, hogy legyen! A füzet egy Egyesült államokbeli, három svédországi és két németországi (férfi és női) közösség istentiszteleti életét mutatja be röviden. Mindannyian evangélikusok és rendjük alapja kis változtatásokkal a Bencés Regula.
Amikor kiejtem azt a szót, hogy szerzetesrend azonnal a Katolikus vagy az Ortodox egyház jut eszembe, esetleg a buddhista szerzetesek életéről szóló film kockái jelennem meg előttem. Elhamarkodottan kijelenthetném, hogy Luther is kilépett a Rendből és párját egy másik Rendből „szabadította meg”. Ezek alapján könnyelműen levonhatnám a következtetést, hogy a lutheránus képbe egyszerűen nem illik a szerzetesi élet. Kár, hogy Jézus felülírja a mi lutheránus gondolatainkat.
Az Ige beszél arról, hogy vannak, akiket Isten kiválaszt magának, hogy életük párja legyen és hogy minden idejüket, osztatlan figyelmüket az Atya dolgai kössék le. Vannak, akik ezt közösségben élik meg, életük ritmusát a napi többszöri elcsendesedés, imádság, istentisztelet határozza meg. Egyes közösségek a prédikálásnak szentelik magukat, másik szociális munkára fókuszálnak, vannak tanító közösségek és vannak, akik az imádságra és lelkigondozásra kötelezik el magukat.
Vajon vannak-e magyarországi evangélikus egyházunkban olyanok, akik elhívást éreznek a szerzetesi életre? Lenne-e szükség egyházunkon belül női és férfi szerzetesrendre? Egyáltalán összefér-e a lutheránusság és szerzetesi életforma? Milyen szolgálatot, segítő közösséget tudnánk elképzelni egyházunkban? Egyáltalán eszünkbe jut-e, hogy a szerzetesség realitás?
(eddig a cikk)

A következő film csak egy nagyon apró szelete a szerzetesi életformának, vannak nagyon aktiv és szociális közösségek is.A téma és böjtre való készülés miatt ajánlom elsősorban.

Filmajánló: Into Great silence (A nagy csendbe)

A filmet tudomásom szerint nem játszották le sehol Magyarországon. Leforditani nem szükséges, mert a dokumentumfilm (csöppet sem unalmas) majdnem teljesen néma (a szerzetesek némasági fogadalmat tesznek). A film a már-már meseszerűen szép francia Alpokban levő Grande Chartreuse-ben lett felvéve (nem forgatva), ami a világ legaszketikusabb életben élő Kartuzi szerzetesrendje. 1984-ben a német Philip Gröning irt a kartuzi közösségnek engedélyt kérve ,hogy dokumentumfilmet készitsen az életükről. A válasz az volt, hogy majd szólnak, ha készen állnak rá. 16 évvel később jelentkeztek. Gröning 6 hónapig élt velük együtt ugyanabban a szigorban, mint bármelyik szerzetes. Filmezte a mindennapjaikat, imaéletüket, istentiszteleteiket és azt is, amikor nagyritkán kimentek a kolostorból. A filmnél nem használtak semmi mesterséges dolgok (fény, hang"csiszolás", nincs újra felvétel stb.). A filmet nem lehet igazán kivülállóként nézni, mert egyszerűen bevon a szerzetesi életbe és tudom, hogy nagyon sántit a következő mondat, de mintegy virtuálisan "kipróbálhatja" az ember, milyen is ott élni. A film majdnem 3 órás, nagyon minimális beszéd benne.

Böjti időszakban ideális, azért szerintem kb. 16 évesnek kell lenni hozzá. Lehet "fűszerezni" pl. azzal, ha meghivunk egy szerzetest, sorozatot inditunk arról mi is az a lelkigyakorlat, esetleg megismerkedünk a legismertebbekkel és ellátogatunk hozzájuk. Ifivel elolvashatjuk " A rózsa neve"-t, a "Narciss és Goldmund"-ot (16+), ellátogathatunk egy kolostorba. Csendesnapok, csendeshétvége, imaéletről szóló alkalmakra jó. Esetleg alternativ istentiszteletként egy röviditett esti vagy éjszakai alkalmat "elpróbálhatunk", a dallamok egyszerűek, az instrukciókat kinyomtatva kézbe adhatjuk.

2011. február 22., kedd

Club, ami nem Klub

Láttátok Woody Allan "Match point" cimű filmét ? Életem első Woody Allan filmje,amit 3 nappal ezelőtt néztem meg. Egy egyszerű fiatal fiú Chri - aki jól tud teniszezni - jobb élet reményében elköltözik egy nagyobb városba, ahol más munka hiján teniszt oktat. Igy találkozik Matthew-val, egy arisztokrata család tagjával.Matthew családja meglehetősen befolyásos és elismert. Chris operarajongó, ami kapocs lesz közte és az elit élete között, megismerkedik a családdal és Matthew húgával. Ezzel elindul egy pozitiv örvény Chris életében. Pozitiv,akinek vonzó ez az életforma. Bekerül a CLUB-ba. A befolyásosak közé, ahol a felek segitik egymást, ahol a a jólét, a pozició és kapcsolatok adta szabadság magától értetődő,és mindez természetes a benne levőknek. Mindez azért is vonzó lehet, mert a ranggal, vagyonnal, elismeréssel nem feltétlenül jár együtt a beképzeltség,kihasználás, és a büszkeség és ki ne vágyna elismerésre, anyagi gondtalanságra. És ekkor találkozik Chris Matthew jegyesével,aki egy amerikai hétköznapi lány,aki filmes karriert próbál(na) befutni és kb. hasonló háttérből jött.
Woody Allan film: nem amerikai szappanopera. A problémát láthatod: a megoldást nem.

Pénteken ebédre voltam hivatalos egy Club-ban. Mi maradt meg a felső arisztokrácia Club-jából? Elég sok minden. Egy Club-nak megvannak a szabályai: kb. milyen ruhát viselsz, hogyan viselkedsz, csak meghivásra lehetsz ott és a vendégeknek tilos fizetni. Vannak olyan Club-ok,aminek tagjai egy-egy érdeklődési körhöz taroznak pl. jogászok, bankárok, irodalmárok stb. Ám a legtöbb helyen egy szociális réteghez (általában értelmiségi, arisztokrácia stb.) tartozók vannak egy Club-ban. A tagok száma limitált. Egy már tag ajánlhat egy újat. Irásban kell benyújtani és ha úgy találják, hogy gazdagitanád a kört,akkor meghivnak egy ebédre vagy vacsorára. Közben megfigyelnek, hogy megfelelsz-e az elvárásoknak, mennyire tudsz a beszélgetésbe belefolyni, háttérinformációt kérnek rólad, hiszen a Club hirnevét emelni kell. Ha megfeleltél,akkor hivatalos úton értesitenek.

Pénteki ebédre mentünk. Puha szőnyeg és elegáns bútorok. Előszür is a mosdóba mentem, mivel nagy csonagokkal voltam. A Club annyira zárt, hogy nyugodtan ott lehet hagyni a kabátot, táskát,aminek külön helyet biztositottak. Ahogy beléptünk a pultnál italt ajánlottak. Körben puha bőrfotelekben kedélyesen teáztak, kávéztak az emberek kb. 25-en. Természetesen a pincérek és a Club személyzete keresztnéven szólitható, akik következetesen visszamagáznak. Látszik, hogy megtiszteltetés itt dolgozni. Miután szóltak, hogy kész az ebédünk (3 menüből rendelhettünk) odakisértek az asztalunkhoz. Gyönyörű , damasztteritős, ezüst evőeszközzel kiegészitve, és persze az összes kanál, kés kikészitve a protokollnak megfelelően. Meg tudnám szokni. Az étel természetesen kiváló volt és amint befejeztünk elvitték a tányért és desszertet ajánlottak. Mellé kávét,amit folyamtosan utántöltöttek.
Nyugalom, elegancia,angol udvariasság és a kép,ami bennem(benünk) az angol arisztokráciáciáról él? A kiváltságos felsőosztály. Érezhetően megkülönböztethető társadalmi szituációba került az ember. Ha akarja, akarom?

2011. február 20., vasárnap

English lessons for English speakers Lecture No 2.

Yesterday we had evensong (evening devotion) with Alex, who is an Anglican Priest . We took turns in readings and I got the New Testament reading, which was about Paul`s journey on the ship to Rome. (Acts chapter 27). The story is about Paul being captured and being on his way (by ship) to Rome to be judged by the emperor. They were in a storm and the sailors tried to figure out what they should do to survive. On the boat there were roman sailors, Paul and some other Christians and prisoners.
It turned out this way:

"The soldiers thought that they have better kill the parishoners for fear..."

Ok, I will be a pastor soon. I promise I won`t kill my parishoners :-). At least that`s my plan.

2011. február 17., csütörtök

English lessons for English speakers Lecture No 1.

Sometimes when you are not a native speaker you can mishear, misread things. And just as a child your brain fills this gap with a familiar word and with this it can give you and interesting or extra,but definitely different meaning. Sometimes funny, sometimes serious, which makes you think.
Let's start!

Lesson No 1.

In the Eucharist liturgy we say:
Lord, I am not worthy to recieve you, but only say the word and I shall be healed.
One day in my interpretation:
Lord, I am not wrothy to recieve you, but only say the word and I shall be sealed.

2011. február 4., péntek

Szappan, víz, mosógép, Domestos, Colgate, felmosó, porszivó és szivacs.


Tegnapelőtt február 2.-án Candle mass, azaz Gyertya (vagy Fény) Ünnep volt itt Mirfieldben. Gyönyörű volt! Képzeljétek csak el. A gyülekező a kolostor előterében volt, ami négyzet alakú és magas falak illetve lépcsők veszik körbe. Inkább kuckó érzése van az embernek semmint hodály. Tele emberrel, kezükben gyertya (+ láng és meleg fény) és csend. Majd megkondulnak a harangok, este 6 órát üt az óra és a fantasztikus akusztikájú térben megszólal a kezdőének és az ember azonnal elmerül a szólamokba és pillanatokon belül átzökken a hétköznapi hangulatból, egy békességgel, nyulalommal és biztonsággal elárasztó pillanatba. Ezekután bevonultunk és elkezdődött az istentisztelet bibliaolvasással, énekekkel, énekes liturgiával (fele egymásnak énekelve a pap és a gyülekezet). Úrvacsoravétel után nyolcan visszamentünk az előtérbe és többszólamban elénekeltünk egy Mária éneket ( az ünnep egyik része Jézus anyjának, Máriának a tiszteletére szól). Onnan szinte beáramlik a hang a terembe-fantasztikus érzés volt, majdnem túltettem magam az idegességemen, hogy nyilvánosan éneklek és ráadásul az akusztikának köszönhetően minden félreénekelt hang duplán hallaható :-). Bárcsak itt lettetek volna- keresztények és nem keresztények egyaránt!

A gyertya ünnep Jézus a jeruzsálemi templomban történő bemutatásának és Mária tisztaságának (hogy szűz volt-e végig,azt mindenki maga döntse el) az ünnepe.És innen indul az én gondolatmenetem. tartsatok velem :-)!

Amikor a nyolc nap elmúlt, és körül kellett őt metélni, a Jézus nevet adták neki, ahogyan az angyal nevezte őt, mielőtt még anyja méhében megfogant.
Amikor leteltek tisztulásának a Mózes törvényében megszabott napjai, felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassak az Úrnak, amint meg van irva az Úrnak törvényében, hogy „minden elsőszülött fiúmagzat az Úrnak szenteltessék”, és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében foglalt rendelkezés szerint: „egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.


Szappan, víz, mosógép, Domestos, Colgate, felmosó, porszivó és szivacs. Tisztának lenni. Ma már inkább a külső, fizikai-fizikális tisztaság jut eszünkbe, mint a lelki tisztaság. Nem is használjuk ezt a kifejezést, bár rejtve még mindig megjelenik a szavainkban. Piszkos fantázia, romlott erkölcsű, mocskos szájú, szégyenfoltos. Akkoriban azonban a lelki tisztaság jóval fölötte állt a testinek. Lelkileg és fizikálisan tisztának lenni egyet jelentett azzal, hogy Istennel rendeződik az egyén élete, és így teljes embernek érezhette magát és a többi ember is egyenrangúnak tekintette.
Mózes így hirdette ki Isten szava szerint: miután egy asszony fiút szül, 7 napig tisztátalannak kell tekinteni. 8. napon metéljék körül a gyermeket és az asszony még 33 napig maradjon otthon, ne menjen emberek közé. Ezek után menjen fel a család a Templomba és mutasson be áldozatot. Ha telik a családnak rá, akkor vigyen egy egyéves bárányt égőáldozatul és egy galamb vagy gerlicefiókát vétekáldozatul.( 3 Mózes, 12: 1-8) Mária tisztává nyilvánítása azonban csak egy része volt a felutazásnak.
Ennél is fontosabb volt bemutatni az Istennek a család elsőszülöttjét, aki ráadásul még fiú is volt. Amikor a fáraó nem akarta elengedni Izráel népét Isten a 10. büntetésként megölte az egyiptomi családok elsőszülött fiúgyermekeit, de azoknak az izraeli családok elsőszülöttjeit,akik házának ajtófélfáját bekenték vérrel nem bántotta. Ennek emlékeként Isten elrendelte a Páska ünnepet, hogy emlékezzenek meg erről minden évben, illetve minden elsőszülött fiúgyermeket vigyenek fel 8 napos korában a templomba, metéljék körül, így hivatalosan is Istenhez tartozzon. Mivel Isten azt kérte, hogy „minden ember elsőszülött fiát váltsd meg” ( 2 Mózes 13,13), így engesztelő áldozatot vittek cserébe a gyermek életéért.
És vitték az áldozatot.

Elmentek, hogy engesztelő (megtisztitó) áldozatot vigyenek az Istennek.
És nem tudták, hogy valójában engesztelő (megtisztitó) áldozatot visznek az Istentől.

Vajon hányszor gondoltam azt, hogy én teszek valamit Jézusért, Istenért és közben nem is sejtettem, hogy Jézus tesz értem valamit. Amikor úgy gondoltam, hogy segítek neki, miközben Ő segített rajtam. Amikor azt gondoltam, hogy majd én mesélek róla xy-nak és nem vettem észre, hogy valójában nekem volt szükségem arra, hogy újból szavakkal megerősítsem magamban, hogy ki is Ő nekem. Amikor nehezen váltam (válok) meg a perselybe dobott pénztől, és azt gondoltam, hogy én adok neki, miközben ő adta nekem a szabadságot az anyagi dolgoktól. Amikor nagylelkűen elmentem templomba akkor is, amikor nem volt kedvem vasárnap reggel kikelni az ágyból, és közben nekem volt szükségem arra, hogy Ö rendbetegye az életem, hogy a következő hetem ne kész káosz legyen. Amikor azért nem szóltam vissza, mert tudták rólam, hogy keresztény vagyok, és titkon azt gondoltam, így Jézust megmentem a szégyenkezéstől, miközben Jézus mentett meg attól, hogy tönkretegyem az emberi kapcsolataimat. Úgy gondolom én teszek valamit Jézusért, miközben Ő tett értem. Én adom az apróimat, Ő adja Önmagát.

8 naposan fogták és elvitték Jeruzsálemba, hogy engesztelő áldozatot mutassanak be érte.
33 évvel később fogják és viszik Jeruzsálemba, nem is sejtve, hogy engesztelő áldozatot mutatnak be általa.

Jézust nem azért viszik, mert tehetetlen, hanem azért, mert Ő akarja, hogy vigyék. Valójában Öt nem vitték, hanem ment. Mert tudta, hogy ez az egyedüli lehetőség arra, hogy nekünk embereknek életünk legyen. Hogy szabadságunk legyen, hogy ráhangolódva teljes életet tudjunk élni. Hogy az Ö szemén keresztül meglássuk, hogy kik is vagyunk és hogy nem szomorúságok, gondot, bizalmatlanságot, értelmetlenséget plántált a világba, ahogy mi sokszor a felszínen látjuk, hanem kapcsolatokat, lehetőségeket, kiteljesedést, örömöket. Ha szabad utat adtak volna neki sem menekült volna el, mert jobban féltett minket, mint saját magát. Szeretett és szeret ma is annyira bennünket, hogy ma is megtenné. Odaadná magát áldozatul, úgy tekintene ránk, mint elsőszülöttekre és rendezné - ma is rendezi- a sorainkat az Atyával. Ahogyan egy szülő képes lenne szenvedést eltűrni a gyermekéért, ahogy egy szerelmes a kedveséért, úgy vállalta Jézus a szenvedést értünk, mert a szeretete irántunk nagyobb volt annál, mint ahogyan ő önmagát, a saját életét szerette.
Miért csak így lehetett rendezni? Ezt egyedül csak Ö tudta és tudja. Nem kéri, hogy megértsük. Számunkra majd csak a mennyországban lesz ez tiszta. Addig csak arra kér, hogy higgyük el, hogy ennyire szeret bennünket és mindezt azért tette, hogy segítsen nekünk az életben. Csak arra kér, hogy használjuk ki ezt a lehetőséget.

2011. február 2., szerda

Haboru es beke ...

Kedves Otthonlevok!

Szombaton ugy dontottem, hogy ideje kimozdulni Mirfield-bol, foleg, hogy Father Garegin (ormeny ortodox szerzetes) felajanlotta, hogy eljon velem. Igy aztan Leeds-be erkeztem-fotok a facebook mappaban.
Szoval jo ido, napsutes: irany Leeds!
Azt mondtak, hogy nem kell egy szupervarosra szamitani. Korulkerdeztem mit erdemes megnezni. Legtobben a vasarlast ajanlottak fo programnak-amit szerezetes baratommal inkabb nem kovettem el-szegeny, hogy orakon keresztul alljon egy probafulke mellett strazsakent :-). Meg egy szentnek is sok(k) :-)!
A nap vegen elmentunk Leeds legfobb latnivalojaba a Royal Armory kiallitasra. Ez a kiallitas eredetileg Londonban volt, de hogy Anglia eszaki resze is vonzza a latogatokat athelyeztek az egesz kiallitast Leeds-be. Nem nagyon erdekelnek a fegyverek,de ezt nem akartam kihagyni. Lehet, hogy ez kiallitja a szegenysegi bizonyitvanyt rolam, de inkabb a pancel-design-ok erdekeltek semmint a csatak strategiai felepitese. Egy resze interaktiv volt: beledughattam egy sisakba a fejed es hang es kepanyaggal kiegeszitve atelhettem mit latott es hallott az,aki azt viselte (elarulom nem sokat). Az egyik leghiresebb pancel VIII. Henrik pancelja volt. Hihetetlen volt, hogy a lovakra mit ra nem adtak es amikor meglattam, hogy gyerekpancelok is vannak a terem elso reszeben, csak elsore tunt nagyon helyesnek. Ha belegondolok, hogy ezt nem a divat, hanem a praktikum hivta eletre mar nem is tetszik annyira.Egy resze a Nagy Britannia-i szolgalatban levo katonak panceljait allitotta ki, egy masik resze a vilag minden reszerol osszegyujtott fegyvereket es ruhakat mutatta be. Volt kinai, indiai, mongol.

A terem vegeben talaltam meg azt a szobat,ami azota is eszembe jut sokszor. Ez a szoba a Beke-szoba volt. Itt olyan aktivistak illetve szervezetek mutatkoztak be,akik a haboruk, meszarlasok, bombak-fegyverek stb. elleni harcban aktivan reszt vettek.
En sohasem eltem at mit jelent haboruban lenni. Emlekszem,amikor 1989-ben otthon a hatodik emeleten ultem a fotelban es neha egy-egy roman repulo atjott hozzank (Bekescsaba eleg kozel van a hatarhoz) azon gondolkodtam a fotelban, hogy most felnem kellene,de az egesz csak furcsanak tunt. Azt viszont sejtem, hogy hany embernek nem egy izgalmas filmjelenet jut eszebe a harc szorol ez es nem kaland az,amikor akar egy regebbi kipufogo hangosabban "robban". Hogy osszerazkodik es nem alszik nyugodtan, mert ezeket az emlekeket nem lehet csak ugy kitorolni. Hogy szep az, hogy mi a nyugati terapiaval biztatnank azokat,akik ilyesmit ateltek, hogy beszeljek ki magukbol mi tortent veluk,de ez nem mukodik. Senki nem akarja atelni ketszer azt,ami tortent es honnan is erezhetnenk at,ha mi sohasem tapasztaltuk meg. Meg akkor is,ha oriasi egyutterzo kepessegunk van.

Magyarorszagon 3 menekulttabor van.Nem tudom hanyan segitenek azoknak,akiknek vegul el kell hagyniuk a lakhelyuket. Nem a jobb elet miatt, hanem az Elet miatt, hogy eletben maradjanak. Sokszor gondolkodtam, mi lenne, ha a helyi gyulekezetben a csaladok "orokbe fogadnanak" egy menekult csaladot es mondjuk heti 1 napot vagy egy delutant egyutt toltenek.Ismerkednenek egymas nyelvevel, filmet neznenek, foznenek, a gyerekek egyutt jatszananak stb. Mennyivel jobb lenne, ha a helyi iskolakban nem tanulnanak ezekrol az orszagokrol, hanem meghivnanak embereket az adott orszagbol es ok meselnenek arrol, honnan is jottek (foldrajz), mi is tortenik most (tortenelem)ott. Megtanulnak a koszonom, szeretlek es Isten szavakat egymas nyelven vagy egyszeru eteleket elkeszitve szeretetvendegseget tartananak. A legtobben keresztenyek vagy muszlimok, tehat Abraham-hituek (zsido, muszlim, kereszteny).
Tul idealisztikus vagyok?

Mindenesetre egy valami kikivankozott belolem,amikor ezt a kepet meglattam:

Úr Jezus! Te nem harcra és pusztitásra teremtetted az embert, hanem hogy ápolja és gondozza mindazt,amit kapott: az egész világot benne a novényeket, állatokat ,embereket beleértve saját magát is. Nem tudjuk miért nem állitod meg a ma is dúló harcokat, ez is egy kérdés lesz azok közül, amiket majd a mennyben fogunk feltenni és majd választ is kapunk rá. Addig arra kérünk, hogy védd meg azokat,akikben és akik körül pusztitas van, formáld át azok gondolatait,akik pusztitasra készülnek és gyógyitsd azokat,akik túléltek háborút és mészárlast, mert egyedül Te tudsz olyan közel lenni hozzájuk, hogy meggyógyitsd őket. Vigasztald azokat, akik elvesztették ismerősüket, szerettüket értelmetlen harcban. A Te nevedben Uram,abban bizva, hogy ma is igaz a szavad:" életet akarok és nem halalt".